Рішення
від 23.04.2013 по справі 478/599/13-ц
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 478/599/13-ц Провадження № 2/478/159/2013

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.04.2013 року. Казанківський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючий - суддя Біцюк А.В.,

секретар Ломага Н.О.,

за участю:

прокурора Мачушенка М.В.,

відповідача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Казанка цивільну справу за позовом прокурора Казанківського району Миколаївської області до Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області та ОСОБА_1, третя особа - відділ Дерземагенства в Казанківському районі Миколаївської області про визнання недійсним державного акту на право приватної власності на землю та скасування розпорядження голови Казанківської райдержадміністрації.

В С Т А Н О В И В :

03.04.2013 року до Казанківського районного суду Миколаївської області з вище вказаним позовом звернувся прокурор Казанківського району. В обґрунтування позову зазначив, що ОСОБА_1 отримав безоплатно у приватну власність земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства із земель державної власності загальною площею 3 га, що є порушенням ст.121 Земельного кодексу України, а розпорядження Казанківської райдержадміністрації про виділення позивачу земельної ділянки (паю) та передачу в приватну власність не ґрунтується на законі і є безпідставним просив: визнати неправомірним та скасування розпорядження голови Казанківської райдержадміністрації № 354-р від 24.06.2008 року В«Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам (19) чоловік для ведення особистих селянських господарств в межах території Новофедорівської сільської радиВ» в частині передачі ОСОБА_1 земельної ділянки; визнати недійсним державний акт на право приватної власності на землю серії ЯЕ № 929344 від 22.07.2008 року на земельну ділянку площею 1,0 га. (кадастровий номер земельної ділянки 4823684800:01:000:0098), загальною ринковою вартістю 18235,66 грн., розташовану в межах території Новофедорівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області; повернути вищевказану земельну ділянку, надану у власність ОСОБА_1, до земель державної власності,

У судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримав з підстав зазначених в позові.

У судове засідання не з'явився представник відповідача - Казанківської райдержадміністрації, про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, причини неявки суду не повідомив.

Представник третьої особи у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, причини неявки суду не повідомив.

Відповідач у судовому засіданні позов визнав, проти позовних вимог не заперечував.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Визнання відповідачем позову, не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Розпорядженням голови Казанківської райдержадміністрації за № 14-р від 17.03.2006 року, на підставі заяви ОСОБА_1, яка надійшла до райдержадміністрації 01.03.2006 року, останньому надано дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки у власність, площею 2,0 га., для ведення особистого селянського господарства із земель запасу Новофедорівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області.

Розпорядженням голови Казанківської райдержадміністрації за № 329-р від 18.06.2007 року, затверджено проекти відведення земельних ділянок у власність для ведення особистих селянських господарств із земель запасу Новофедорівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області та передано у власність ОСОБА_1 (значиться в списку за № 28), на підставі чого останній отримав державний акт серія ЯГ № 615449 на право власності на земельну ділянку, площею 2,0 га. в межах території Новофедорівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області для ведення особистого селянського господарства, який зареєстровано в Книзі реєстрації актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010701601605, таким чином ОСОБА_1 реалізував своє право на отримання безоплатно у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Пізніше Розпорядженням голови Казанківської райдержадміністрації за № 543-р від 12.09.2007 року, на підставі заяви ОСОБА_1, яка надійшла до райдержадміністрації 21.08.2007 року, останньому надано дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки у власність, площею 1,0 га., для ведення особистого селянського господарства із земель запасу Новофедорівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області.

Розпорядженням голови Казанківської райдержадміністрації за № 354-р від 24.06.2008 року, затверджено проекти відведення земельних ділянок у власність для ведення особистих селянських господарств із земель запасу Новофедорівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області та передано у власність ОСОБА_1 (значиться в списку за № 9), на підставі чого останній отримав державний акт серія ЯЕ № 929344 на право власності на земельну ділянку, площею 1,0 га. в межах території Новофедорівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області для ведення особистого селянського господарства, який зареєстровано в Книзі реєстрації актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010801500709.

Відповідно до п. В«бВ» ч.1 та ч.2 ст.121 Земельного кодексу України, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної та комунальної власності для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара. Розмір земельних ділянок, що передаються безоплатно громадянину для ведення особистого селянського господарства, може бути збільшено у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю).

У відповідності до ст.378 ЦК України право власності особи на земельну ділянку може бути припинене за рішенням суду у випадках, встановлених законом.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.346 ЦК України право власності припиняється у разі припинення права власності на майно, яке за законом не може належати цій особі.

Згідно ч. 1 ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

ОСОБА_1 отримав безоплатно у власність земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства із земель державної власності, загальною площею 3 га., що є порушенням ст.121 Земельного кодексу України, звідси підстав для отримання державного акту серія ЯЕ № 929344 на право власності на земельну ділянку, площею 1,0 га. в межах території Новофедорівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області для ведення особистого селянського господарства, який зареєстровано в Книзі реєстрації актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010801500709, не мав.

Тому, вищевказана земельна ділянка, яка безпідставно видана ОСОБА_1, на підставі розпорядження голови Казанківської райдержадміністрації № 354-р від 24.06.2008 року В«Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам для ведення особистих селянських господарств в межах території Новофедорівської сільської радиВ» та державного акту серія ЯЕ № 929344 на право власності на земельну ділянку, площею 1,0 га. в межах території Новофедорівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області для ведення особистого селянського господарства, підлягає поверненню до земель державної власності.

Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ № 929344, виданий на підставі розпорядження голови Казанківської райдержадміністрації № 354-р від 24.06.2008 року ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 1.00 га, розташовану в межах території Новофедорівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області межах території Новофедорівської сільської ради, підлягає визнанню незаконними та скасуванню.

Оскільки позов задоволено повністю, судові витрати підлягають стягненню з відповідачів відповідно до ст.88 ЦПК України і розподіляються між відповідачами порівну.

Керуючись ст.ст. 10, 88, 209, 212, 213 - 215, 218 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов прокурора Казанківського району Миколаївської області до Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області та ОСОБА_1, третя особа - відділ Дерземагенства в Казанківському районі Миколаївської області про визнання недійсним державного акту на право приватної власності на землю та скасування розпорядження голови Казанківської райдержадміністрації, задовольнити повністю.

Скасувати розпорядження голови Казанківської райдержадміністрації № 354-р від 24.06.2008 року В«Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам для ведення особистих селянських господарств в межах території Новофедорівської сільської радиВ» , в частині передачі ОСОБА_1 земельної ділянки.

Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ № 929344 від 22.07.2008 року на земельну ділянку площею 1,0 га., надану ОСОБА_1 та розташовану в межах території Новофедорівської сільської ради Казанківського району Миколаївської області.

Земельну ділянку, площею 1,00 га., якою користується ОСОБА_1, повернути до земель державної власності.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір на користь держави в сумі 91 (дев'яносто одна) гривня 18 коп.

Стягнути з Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області судовий збір на користь держави в сумі 91 (дев'яносто одна) гривня 18 коп.

Копію рішення надіслати відповідачам рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області через Казанківський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня проголошення рішення, а особами, яки брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, в цей же строк з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення23.04.2013
Оприлюднено28.07.2015
Номер документу47201650
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —478/599/13-ц

Ухвала від 08.04.2013

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Біцюк А. В.

Рішення від 23.04.2013

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Біцюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні