Ухвала
від 25.01.2013 по справі 334/624/13- к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 25.01.2013

Справа № 334/624/13- к

Провадження № 1-кс/334/134/2013

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2013 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі: слідчого судді Дубини Л.А., при секретарі Філіпповій Ю.В., за участю прокурора Стариченко М.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Ленінського районного суду м. Запоріжжя клопотання слідчого СВ ЗМУ ГУ МВС України в Запорізькій області Пекного Д.М., узгоджене із процесуальним прокурором прокуратури Ленінського району м. Запоріжжя Стариченко М.П. про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №12013089990000156 від 03.01.2013 року та додані до нього матеріали, -

В С Т А Н О В И В:

Досудовим розслідуванням встановлено, що в СДСБЕЗ Ленінського РВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області надійшла інформація, що посадові особи КЗ "ЗЗОШ №4"ЗОР, розташованого за адресою м. Запоріжжя, вул.. Щаслива,2, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч вимогам законодавства, протягом 2010 -2011 р. закуповуючи за бюджетні кошти продукти харчування за завищеними цінами, у результаті чого незаконно була витрачена сума за договорами поставки більше 100000 грн.

Кримінальне правопорушення кваліфікується за ознаками ч.2 ст.364 КК України.

В ході розслідування було встановлено, що в період 2010 -2011 р.р. КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради в особі директора ОСОБА_2 уклала ряд договорів на поставку продуктів харчування за завищеними цінами. Договори були укладені з: ФОП ОСОБА_3 ідентифікаційний код НОМЕР_1; ФОП ОСОБА_4 ідентифікаційний код НОМЕР_2; ФОП ОСОБА_5 ідентифікаційний код НОМЕР_3; ФОП ОСОБА_6 ідентифікаційний код НОМЕР_4; ФОП ОСОБА_7 ідентифікаційний код НОМЕР_5; ФОП ОСОБА_8 ідентифікаційний код НОМЕР_6; ФОП ОСОБА_9 ідентифікаційний код НОМЕР_7; ФОП ОСОБА_10 ідентифікаційний номер НОМЕР_8; ПАО "Запорізький хлібозавод №5"ЄДРПОУ 5465672; ТОВ "Виробничо -торгова компанія "Агропродінвест"ЄДРПОУ 32849130; ТОВ "ЗапоріжТоргПостачання"ЄДРПОУ 32513198; ТОВ "Торговий дім "Віол"ЄДРПОУ36911516; ТОВ Торговий будинок "Вільнянський Маслозавод"ЄДРПОУ 34676796; ТОВ "Укрпродторг-Запоріжжя"ЄДРПОУ 36320687.

Документи, що стосуються поставки продуктів харчування, знаходяться у КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради ЄДРПОУ 20508841, м. Запоріжжя, вул. Щаслива,2.

Забезпечення тимчасового доступу та вилучення документів, що стосуються поставки продуктів харчування на адресу КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради необхідне для проведення судової експертизи та використання у подальшому в якості доказів відомостей, що містяться у вказаних документах.

Крім того, розгляд клопотання, щодо тимчасового доступу до вищезазначених документів, має першочергове значення і зволікання у його розгляді, пов'язане із викликом представників КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради може створити реальну загрозу зміни або знищенню слідів кримінального правопорушення, а також унеможливлює добування інших доказів.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, що стосуються поставки продуктів харчування на адресу КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради в період 2010р. -2011р., мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, на стадії досудового розслідування, виникла необхідність у наданні тимчасового доступу до документів що стосуються поставки продуктів харчування на адресу КЗ "Запорозька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради, та вилучення їх у КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради ЄДРПОУ 20508841, м. Запоріжжя, вул. Щаслива,2.

Клопотання слідчого, узгоджене із процесуальним прокурором прокуратури Ленінського району м. Запоріжжя Стариченко М.П., оформлене відповідно до вимог ст. 160 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий у судовому засіданні підтримав вимоги свого клопотання, зазначивши, що маються усі підстави вважати, що у разі, якщо документи, що стосуються поставки продуктів харчування в період 2011-2012 р., залишиться в КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради, їх може бути пошкоджено чи знищено. Також, слідчий зазначив, що зволікання у розгляді зазначеного клопотання, а саме, призначення судового засідання з викликом власника може призвести до знищення слідів кримінального правопорушення.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання слідчого щодо підстав задоволення клопотання та проведення його без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Враховуючи доведеність слідчим наявності достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення, дане клопотання розглядається у порядку ч. 2 ст. 163 КПК України, згідно якого, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Вислухавши доводи та пояснення слідчого, думку прокурора, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задовольнити клопотання слідчого та надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що стосуються поставки продуктів харчування до КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради в період 2010р. -2011р., з можливістю її вилучення, враховуючи наступне.

Судом було встановлено, що 03.01.2013 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про скоєння кримінального правопорушення за ч.2 ст.364 КК України (кримінальне провадження № 12013089990000156).

Документи, що стосуються поставки продуктів харчування до КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради в період 2010р. -2011р. знаходяться у КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"ЗОР за адресою: м.Запоріжжя, вул. Щаслива,2, що підтверджується наданими матеріалами.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.1 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Частина 5 статті 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.7 ст. 159 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ст. 165 КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов'язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов'язана пред'явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов'язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Враховуючи, що маються достатні підстави вважати, що без вилучення вказаних документів існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення, керуючись ст. 159-166 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Пекному Д.М. про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12013089990000156 -задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення в КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради ЄДРПОУ 20508841, м. Запоріжжя, вул. Щаслива,2 -документів, що стосуються поставки продуктів харчування в період 2010 р. -2011 р., а саме: договори та додатки до них, контракти, довідки з обласного управління статистики у Запорізькій області які стосуються вартості товарів, накладні, податкові накладні, товарно-транспортні накладні, акти прийому-передачі товару, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, реєстри отриманих та виданих податкових накладних за вказаний період, розрахункові документи, банківські виписки, чеки, платіжні доручення, сертифікати якості та відповідності, технічні паспорти або технічні умови на товар, інші первинні бухгалтерські документи.

Зобов'язати співробітників КЗ "Запорізька загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №4"Запорізької обласної ради ЄДРПОУ 20508841 надати тимчасовий доступ до документів, що стосуються поставки продуктів харчування у вказаний комунальний заклад в період з 2010-2011 р.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення -до 25.02.2013 року.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до апеляційного суду Запорізької області протягом п'яти днів з дня її проголошення .

Слідчий суддя: Дубина Л. А.

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення25.01.2013
Оприлюднено27.07.2015
Номер документу47226143
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —334/624/13- к

Ухвала від 25.01.2013

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Дубина Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні