Рішення
від 21.11.2014 по справі 580/2066/14-ц
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 580/2066/14-ц

Номер провадження 2/580/690/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2014 року Лебединський районний суд Сумської області

в складі: головуючого -судді Стеценко В. А.,

при секретарі - Радковській О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Лебедині справу за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Лебединська рибоводно-меліоративна станція» до ОСОБА_1, Межиріцької сільської ради Лебединського району Сумської області, третя особа - Реєстраційна служба Лебединського міськрайонного управління юстиції Сумської області про визнання права власності;

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з даним позовом до відповідачів, мотивуючи свої вимоги тим, що в процесі проведення ліквідаційної процедури Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Межиріч», в 2006 році на підставі договору купівлі-продажу позивачем у ліквідуємого товариства було придбано об'єкти нерухомого майна - нежитлову будівлю пасічника під літ. «А» площею 50,6 м 2 , веранду дощату під літ. «а» та нежитлову будівлю омшаника під літ. «Б» площею 65,1 м 2 , яким рішенням Виконавчого комітету Межиріцької сільської ради Лебединського району Сумської області від 23 липня 2014 року № 67 було присвоєно адресу: АДРЕСА_1. Проте при зверненні до КП «Бюро технічної інвентаризації виконкому Лебединської міської ради», Реєстраційної служби Лебединського МРУЮ Сумської області для оформлення права власності на дане нерухоме майно позивачу було відмовлено. Тому він звернувся до суду та просив визнати за ним право власності на нерухоме майно.

В судове засідання представник позивача не з»явився, надав суду заяву, в якій підтримав позовні вимоги у повному обсязі, просив розглянути справу за його відсутності.

Відповідач ОСОБА_1. в судовому засіданні позовні вимоги визнав, пояснив суду, що є приватним підприємцем в галузі права, в 2006 році був призначений ліквідатором СТОВ «Мижиріч», під час ліквідації якого позивачем було придбано будинок пасічника і омшаник цього сільгосптовариства.

Також він пояснив, що на даний час чинним законодавством змінено порядок реєстрації нерухомості, внаслідок чого позивач і вимушений звертатись до суду.

Представник відповідача - Межиріцької сільради та представник третьої особи - Реєстраційної служби Лебединського МУЮ в судове засідання не з»явилися, надали суду заяви, в яких проти задоволення позову не заперечили, просили розглянути справу за їх відсутності.

З свідоцтва, довідки, статуту (а.с. 5-9), досліджених в судовому засіданні вбачається, що позивачем є Товариство з обмеженою відповідальністю «Лебединська рибоводно-меліоративна станція», яке є юридичною особою.

З постанови (а.с. 10), дослідженої в судовому засіданні вбачається, що постановою Господарського суду Сумської області від 26.09.2005 року було визнано банкрутом СТОВ «Межиріч», відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором банкрута ОСОБА_1

З витягу (а.с. 11), дослідженого в судовому засіданні вбачається, що датою запису про припинення юридичної особи СТОВ «Межиріч» є 23.05.2008 року.

З договору, акту, квитанції (а.с. 12-14), досліджених в судовому засіданні вбачається, що 08.06.2006 року між СТОВ «Межиріч» в особі ліквідатора банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_1 та ВАТ «Лебединська рибоводно-меліоративна станція» в особі голови правління ОСОБА_3 було укладено договір купівлі-продажу будинку пасічника та омшаника, які знаходяться по АДРЕСА_2 за 3 325 грн. 00 коп.

З рішення (а.с. 15), дослідженого в судовому засіданні вбачається, що рішенням Виконавчого комітету Межиріцької сільської ради від 23 липня 2014 року № 67 будівлям пасіки було присвоєно адресу: АДРЕСА_1.

З довідки, технічного паспорта (а.с. 16, 17-20), досліджених в судовому засіданні вбачається, що за архівними даними КП «Бюро технічної інвентаризації виконавчого комітету Лебединської міської ради» нежитлові будівлі в АДРЕСА_1 станом на 31.12.2012 року не зареєстровано. На земельній ділянці розташовано нежитлову будівлю будинок пасічника під літ. «А» площею 50,6 м 2 , до складу якого входить коридор площею 9,3 м 2 , побутова кімната площею 22,3 м 2 , кладова площею 12,0 м 2 ; веранду дощату площею 7,0 м 2 під літ. «а»; нежитлову будівлю омшаника під літ. «Б» площею 61,5 м 2 , до складу якої входить коридор площею 15,1 м 2 , омшаник площею 50,0 м 2 .

Вислухавши відповідача та вивчивши матеріали справи суд вважає, що позовна заява обґрунтована, між сторонами мають місце цивільні правовідносини і позов підлягає до задоволення, оскільки в судовому засіданні було встановлено, що в процесі проведення ліквідаційної процедури СТОВ «Межиріч» на підставі договору купівлі-продажу позивачем було придбано об'єкти нерухомого майна: будинок пасічника під літ. «А» площею 50,6 м 2 , веранду дощату під літ. «а»,омшаник цегляний під літ. «Б» площею 65,1 м 2 , яким рішенням Виконавчого комітету Межиріцької сільської ради від 23.07.2014 року № 67 було присвоєно адресу: АДРЕСА_1. Проте при зверненні позивача до державних установ за оформленням права власності на придбане нерухоме майно, він отримав відмову внаслідок відсутності правовстановлюючого документу, що не дає йому можливості реалізувати своє право власності в повному обсязі.

Вказані обставини стверджуються поясненням відповідача та матеріалами справи і не були оспорені в судовому засіданні.

Згідно вимог ст. 182 ЦК України право власності на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Згідно вимог ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Суд приймає до уваги те, що в судовому засіданні позовні вимоги не були оспорені відповідачами та іншими особами, які беруть участь в справі, що укладення договору купівлі-продажу об'єктів нерухомого майна та право власності продавця на нерухоме майно підтверджується не тільки поясненнями учасників процесу, а й письмовими доказами.

Крім того, суд враховує, що в судовому засіданні було підтверджено набуття позивачем права власності із правочинів і не встановлено обставин, які б свідчили про незаконність набуття ним права власності а тому вважає необхідним задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

На підставі вище наведеного, керуючись ст.ст. 10, 15, 30, 60, 88, 130, 209, 213 - 215, 218 ЦПК України, ст.ст. 182, 328 ЦК України;

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Лебединська рибоводно-меліоративна станція» до ОСОБА_1, Межиріцької сільської ради Лебединського району Сумської області, третя особа - Реєстраційна служба Лебединського міськрайонного управління юстиції Сумської області про визнання права власності задовільнити.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Лебединська рибоводно-меліоративна станція» (42200, Сумська область, м. Лебедин, вул. Генерала Дрьоміна - 107, код ЄДРПОУ 02888840) право власності на нежитлову будівлю будинок пасічника під літ. «А» площею 50,6 м2, до складу якого входить коридор площею 9,3 м2, побутова кімната площею 22,3 м2, кладова площею 12,0 м2; веранду дощату площею 7,0 м2 під літ. «а»; нежитлову будівлю омшаника під літ. «Б» площею 61,5 м2, до складу якої входить коридор площею 15,1 м2, омшаник площею 50,0 м2, розміщені за адресою: АДРЕСА_1, які були придбані у Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Межиріч» (42230, Сумська область, Лебединський район, с. Межиріч, код ЄДРПОУ 03776971).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Сумської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-ти денний строк з дня його проголошення, а особами, які не були присутні під час проголошення рішення, в той же строк після отримання його копії.

Суддя : Стеценко В. А.

Дата ухвалення рішення21.11.2014
Оприлюднено28.07.2015
Номер документу47255543
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —580/2066/14-ц

Рішення від 21.11.2014

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Стеценко В. А.

Ухвала від 13.11.2014

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Стеценко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні