Постанова
від 22.05.2015 по справі п/811/1377/15
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 25006, м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 40 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 травня 2015 року Справа № П/811/1377/15

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Жука Р.В. розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Новгородківському районі

до Малого приватного підприємства "Надія"

про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій,

призначених на пільгових умовах, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Новгородківському районі (далі - позивач, УПФУ в Новгородківському районі) звернулося до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом до Малого приватного підприємства «Надія» (далі - відповідач, МПП "Надія") про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 2008,89 грн.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що на підприємстві відповідача були створені робочі місця, робота на яких дає право на вихід на пенсію на пільгових умовах. Відповідач має заборгованість по виплаті, що покривають витрати на виплату пенсій за віком на пільгових умовах за списком № 2, яку в добровільному порядку не погашає.

Позивач надав до суду клопотання, в якому просив розглянути справу без участі його представника на підставі наявних матеріалів у справі (а.с.32).

Відповідач, належним чином повідомлений про час, дату та місце судового розгляду, в судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив (а.с.40).

Відповідно до ч.1 ст.41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

У відповідності до ч.6 ст.128 КАС України розгляд справи проведено в порядку письмового провадження

Суд, дослідивши письмові докази по справі, здійснивши оцінку наявних в матеріалах справи доказів, дійшов висновку, що даний позов підлягає задоволенню з огляду на наступне.

МПП «Надія» зареєстровано 27.08.1993 року (а.с.9-13) та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Новгородківському районі (а.с.14).

Матеріалами справи встановлено, що на підприємстві відповідача працювали ОСОБА_1, ОСОБА_2,ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які отримали право виходу на пенсію на пільгових умовах. Даний факт підтверджується виданими довідками про шкідливі та тяжкі умови праці, які дають право на призначення пенсії на пільгових умовах та відповідними розпорядженнями (а.с.19-23).

Позивачем на підставі розрахунків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України № 1058-IV в частині пенсій призначених відповідно до пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», визначено розмір витрат, які підлягають відшкодуванню відповідачем за квітень 2015 року у розмірі 2008,89 грн.(а.с. 14-17).

Згідно з частиною другою розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України № 1058-IV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Згідно з абзацом п'ятим частини другої Прикінцевих положень Закону України № 1058-IV підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затверджених Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Згідно із довідками про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії (наявні в матеріалах справи) працівники підприємства, яким призначені пільгові пенсії, були зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваних Кабінетом Міністрів України, однак серед них відсутні особи, що були зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, законом покладено на відповідача обов'язок відшкодовувати фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, що виплачуються на користь вказаних вище осіб, з поступовим збільшенням таких витрат до набуття особою права на пенсію за віком відповідно до Закону України № 1058-IV.

Відповідно до пункту 6.2 Інструкції 21-1 про порядок обчислення і сплати підприємствами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України (далі - Інструкція 21-1), витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

Пунктом 6.4 розділу 6 Інструкції 21-1 встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно положень пункту 6.5 Інструкції 21-1 розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Згідно з пунктом 6.8 розділу 6 Інструкції 21-1, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.10 Інструкції 21-1, відшкодування сум і фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється підприємством на рахунки органу пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Згідно з наявними у матеріалах справи розрахунком фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (а.с. 13,) загальна сума фактичних витрат на виплату і доставку пенсій особам, призначених на пільгових умовах за списком №2, що підлягають відшкодуванню відповідачем за квітень 2015 року становить 2008,89 грн.

Крім того, суд зазначає, що відповідач є юридичною особою, яка несе самостійну відповідальність за зобов'язаннями, які виникли в нього в зв'язку з тим, що на підприємстві були створені робочі місця, робота на яких дає право на пенсію на пільгових умовах.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

За відсутності в матеріалах справи доказів погашення відповідачем суми фактичних витрат на виплату і доставку пенсій особам, призначених на пільгових умовах за списком №2 в розмірі 2008,89 грн., суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, підтверджені належними та допустимими доказами та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись статтями ст.ст. 86, 94 159-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з малого приватного підприємства "Надія" (код ЄДРПОУ-22221486) на користь управління Пенсійного фонду України в Новгородківському районі (код ЄДРПОУ - 20650148) заборгованість по фактичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в розмірі 2008 (дві тисячі вісім) грн. 89 коп.

Постанова суду набирає законної сили в порядку, передбаченому статтею 254 КАС України.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі, протягом десяти днів з дня проголошення постанови суду, апеляційної скарги через Кіровоградській окружний адміністративний суд, з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови

Суддя Р.В. Жук

Дата ухвалення рішення22.05.2015
Оприлюднено28.07.2015
Номер документу47273490
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/1377/15

Постанова від 22.05.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 30.04.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні