Ухвала
від 28.11.2013 по справі 592/12828/13-к
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа №592/12828/13-к

Провадження №1-кс/592/2938/13

УХВАЛА

28.11.2013 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми Катрич О.М., за участю старшого слідчого першого відділу кримінальних розслідувань ГУ Міндоходів у Сумській області Васьковського А.О., розглянувши клопотання Васьковського А.О. про надання дозволу на проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32013200000000095 від 16.10.2013 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.212 ч.3 КК України,

встановив:

Слідчий своє клопотання погоджене із прокурором прокуратури м. Суми мотивує тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 16.10.2013 за №32013200000000095 за скоєння службовими особами ТОВ «ІНФОРМАЦІЯ_1» (код ЄДРПОУ 32778484) факту ухилення від сплати податків на суму 3 млн. 738 тис. 322,02 грн., що є особливо великим розміром, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що упродовж 2012 року службові особи ТОВ «ІНФОРМАЦІЯ_1» (код ЄДРПОУ 32778484, АДРЕСА_1) здійснювали поставки скрапленого газу з Качанівського ГПЗ ВАТ «Укрнафта», розташованого за адресою: Сумська область, Охтирський район, с. Мала Павлівка. Транспортування газу здійснювалось власним автотранспортом ТОВ «ІНФОРМАЦІЯ_1», а також транспортом, орендованим у ФОП ОСОБА_2, який одночасно є директором ТОВ «ІНФОРМАЦІЯ_1», з виробничих потужностей Качанівського ГПЗ ВАТ «Укрнафта» безпосередньо на автозаправну станцію, розташовану за адресою: АДРЕСА_1, та автозаправні станції інших підприємств, які розташовані на території Сумської області.

Однак, службові особи ТОВ «ІНФОРМАЦІЯ_1», з метою ухилення від сплати податків, придбання даного скрапленого газу здійснювали по підробленим податковим накладним та іншим документам, оформленим від ТОВ «Інформтрест-Консалтінг» (код ЄДРПОУ 37860819, м. Сімферополь, вул. Монтажна, 5). Завідомо підроблені документи у подальшому безпідставно використані службовими особами ТОВ «ІНФОРМАЦІЯ_1» в податковому обліку підприємства для завищення валових витрат та податкового кредиту з ПДВ.

Вказані порушення викладені в довідці-розрахунок №30/18-28-16-0006 від 11.09.2013 року головного державного ревізора-інспектора відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ Міндоходів у Сумській області ОСОБА_3 щодо встановлення можливих втрат бюджету внаслідок ухилення від сплати податків ТОВ «ІНФОРМАЦІЯ_1» та довідці №203/07-1204 від 15.10.2013 року О АС ОУ ГУ Міндоходів у Сумській області.

Вказані дії службових осіб ТОВ «ІНФОРМАЦІЯ_1» призвели до ненадходження до бюджету упродовж 2012 року податку на додану вартість в розмірі 1 млн. 823 тис. 571,72 грн. та податку на прибуток в розмірі 1 млн. 914 тис. 750,30 грн., а всього таким чином на загальну суму 3 млн. 738 тис. 322,02 грн., що є особливо великим розміром.

Під час досудового слідства допитано в якості свідків водіїв ТОВ «ІНФОРМАЦІЯ_1», що здійснювали транспортування газу скрапленого, які надали свідчення, що під час завантаження газом скрапленим на території Качанівського ГПЗ супровідні документи від ТОВ «Інформтрест-Консалтінг» (код ЄДРПОУ 37860819) оформлюються представником фірми безпосередньо у кабінеті відділу збуту Качанівського ГПЗ, який сидить за окремим столом у приміщенні відділу збуту Качанівського ГПЗ та виписує документи, які засвідчує печаткою фірми. При цьому, згідно довідки №226/7/18-28-07-1204 від 12.11.2013 ОУ ГУ Міндоходів у Сумській області ТОВ «Інформтрест-Консалтінг» (код ЄДРПОУ 37860819) не формувало податкового кредиту та податкових зобов'язань від ПАТ «Укрнафта» (код ЄДРПОУ 00135390).

За результатами проведених оперативно-розшукових заходів та слідчих дій встановлено, що Качанівське ГПЗ ВАТ «Укрнафта» використовує у своїй діяльності приміщення, розташовані за адресою: Сумська область, Охтирський район, с. Мала Павлівка, вул. Центральна, буд.1, де фактично знаходяться офісні та складські приміщення підприємства.

У ході подальшого проведення оперативно-розшукових заходів отримано відомості, що за адресою: Сумська область, Охтирський район, с. Мала Павлівка, вул. Центральна, буд.1. де знаходяться офісні та складські приміщення Качанівського ГПЗ ВАТ «Укрнафта», можливо зберігаються і можуть бути знищені предмети і документи щодо здійснення ТОВ «ІНФОРМАЦІЯ_1» господарської діяльності у 2010-2012 роках, підроблені фінансово-господарські документи, чорнові записи та інші предмети, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини у справі.

За даними Реєстраційної служби Сумського міського управління юстиції Сумської області у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно будівлі виробничого призначення Качанівського газопереробного заводу за адресою: Сумська область, Охтирський район, с Мала Павлівка, вул. Центральна, буд.1, належить ВАТ «Укрнафта» (код ЄДРПОУ 00135390).

На підставі викладеного, приймаючи до уваги, що у офісних та складських приміщеннях Качанівського ГПЗ ВАТ «Укрнафта» можуть знаходитись предмети та документи, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі сліди злочинів або були об'єктом злочинних дій; первинна бухгалтерська та інша документація ТОВ «ІНФОРМАЦІЯ_1», яка може бути знищена, комп'ютерна техніка за допомогою якої були виготовлені ці документи (системні блоки, жорсткі диски, флеш-носії інформації, принтери), усі інші предмети і речі, в тому числі кліше та печатки неіснуючих фірм, чисті бухгалтерські бланки з відтисками печаток підприємств, та інші предмети і документи, які можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом'якшення відповідальності слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку будівель виробничого призначення Качанівського газопереробного заводу за адресою: Сумська область, Охтирський район, с Мала Павлівка, вул. Центральна, буд.1, які належить ВАТ «Укрнафта» (код ЄДРПОУ 00135390)

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку. Вислухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю його таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла та не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. Проведення обшуку є суттєвим обмеженням конституційних прав громадян, у зв'язку з чим він має застосовуватися у виняткових випадках при наявності беззаперечних підстав для його проведення в умовах реальної необхідності та за відсутності можливості отримання інформації іншим шляхом. Обшук має провадитись за наявності достатніх даних, які вказують на те, що об'єкти, які мають значення у справі, по-перше, знаходяться у певної особи (в певному місці), по-друге, що дані об'єкти сховані й добровільно видані не будуть.

Відповідно до ч.3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв'язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. Згідно до ч.5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Перевіривши матеріали, додані до клопотання, вважаю, що слідчим не доведено, що отримати відповідні документи не можливо іншим шляхом, ніж як обшук, адже клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів не поступало у відповідності до вимог ст. 159 КПК України, більш того слідчий не позбавлений можливості призначити провести позапланову перевірку додержання податкового законодавства,в ході якої є можливість доступу та перевірки тощо бухгалтерської та фінансової документації, а також достатньо необгрунтовано те, що вказані у поданні документи, ручі можуть знаходитися за адресою: Сумська область, Охтирський район, с Мала Павлівка, вул. Центральна, буд.1 .

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 234 КПК України, ст.30 Конституції України,

ухвалив:

Відмовити у задоволенні клопотання слідчого першого відділу кримінальних розслідувань ГУ Міндоходів у Сумській області Васьковського А.О. про проведення обшуку будівель виробничого призначення Качанівського газопереробного заводу за адресою: Сумська область, Охтирський район, с Мала Павлівка, вул. Центральна, буд.1, які належить ВАТ «Укрнафта» (код ЄДРПОУ 00135390)

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя О.М. Катрич

З оригіналом згідно: слідчий суддя О.М. Катрич

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення28.11.2013
Оприлюднено25.07.2016
Номер документу47281949
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —592/12828/13-к

Ухвала від 28.11.2013

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Катрич О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні