Постанова
від 22.07.2015 по справі 821/2042/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 липня 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/2042/15-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Хом'якової В.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в місті Гола Пристань та Голопристанському районі Херсонської області до Приватного сільськогосподарського підприємства "Садове" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в місті Гола Пристань та Голопристанському районі Херсонської області (далі - позивач) звернулася до Приватного сільськогосподарського підприємства "Садове" (далі, відповідач), в якому просить з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог стягнути заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у сумі 1813,47 грн. Позивач в обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що відповідач відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року №2464-VI (далі - Закон №2464-VI) та Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 року №1058-ІУ (далі - Закон №1058-VI) являється платником страхових внесків. Відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівником пенсійного віку установи та організації за рахунок власних коштів зобов'язані вносити до Пенсійного фонду України плату, що покриває витрати на виплату і доставку пенсій. Просить стягнути з відповідача витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в сумі 1813,47 грн.

Представник позивача справу просив розглядати без його участі, позов просив задовольнити в повному обсязі.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду невідомі. Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Враховуючи положення ст.ст. 122, 128 КАС України, суд розглядає дану справу у порядку письмового провадження.

Дослідивши докази, суд встановив наступне.

Працівники приватного сільськогосподарського підприємства "Садове" ОСОБА_1, ОСОБА_2 вийшли на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", оскільки ОСОБА_2 24 роки працював трактористом-машиністом та був безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції, в тому числі у відповідача 16 років 9 місяців та 15 днів, ОСОБА_1 працювала дояркою в ПСП "Садове 21 рік 6 місяців 24 дні.

З дня набрання чинності Законом №2464-VI платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску (ч. 3 розділу VIII Закону №2464-VI).

Відповідно абзацу 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (із змінами та доповненнями) для підприємств, установ, організацій, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"- "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно до ст. 8 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року №1788-ХІІ, виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного фонду України.

Законодавчим актом, який регулює порядок відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за пунктами "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" є Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: 1) суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; 2) філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник зборів, територіальної громади (ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" №400/97 від 26.06.1997 року (далі - Закон № 400/97-ВР)).

Згідно ст.2 Закону №400/97-ВР для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Так як, 01 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28.12.2014 №71-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", яким внесено зміни до Податкового кодексу України, а саме: з переліку загальнодержавних податків і зборів виключено фіксований сільськогосподарський податок.

Для платників єдиного податку виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено. Відповідно, з 01.01.2015 року у вищезазначених платників виникає обов'язок відшкодування пільгових пенсій.

Відповідно до п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за №64/8663, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У травні, червні 2015 року позивачем проводились виплати пільгових пенсій особам, які працювали в ПСП "Садове". Відповідач використовував найманих працівників, у тому числі за професіями, стаж роботи за якими зараховується до спеціального стажу, що надає право на призначення пенсій на пільгових умовах відповідно пункту "б - з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Трудовий стаж ОСОБА_1, ОСОБА_2, який дає право на пільгову пенсію, підтверджується довідками, виданими ПСП "Садове".

Сума несплачених фактичних витрат на виплату та доставку пенсій по пенсіонерам ПСП "Садове" з урахуванням сплати становить 1813,47 грн.

ПСП "Садове" повідомлялось у встановленому порядку управлінням Фонду про загальні суми фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, що підтверджується відповідним повідомленням. Проте, ПСП "Садове" не відшкодувало суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій фізичним особам.

Враховуючи зазначене, оскільки заборгованість по виплаті та доставці пенсії відповідачем в по повному обязі не погашена, доказів по сплаті заборгованості відповідачем не надано, позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 8, 9, 12, 19, 158 - 167 КАС України, суд -

постановив :

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного сільськогосподарського підприємства "Садове" (код ЄДРПОУ 30713399) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за травень-червень 2015 року на користь управління Пенсійного фонду України в місті Гола Пристань та Голопристанському районі Херсонської області (код ЄДРПОУ 21295005, р/р 25600303002970 у ХОУ АТ "Державний ощадний банк України", МФО 352457) у розмірі 1813 (одна тисяча вісімсот тринадцять гривень) 47 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Хом'якова В.В.

кат. 10.2.4

Дата ухвалення рішення22.07.2015
Оприлюднено28.07.2015
Номер документу47288141
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/2042/15-а

Постанова від 22.07.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 07.07.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні