Рішення
від 08.07.2015 по справі 910/12936/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.07.2015Справа №910/12936/15 Суддя Господарського суду міста Києва Князьков В.В.

За участю секретаря судового засідання Кот Т.М.

Розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Інженерно-будівельна компанія "Трісс Лтд" доПриватного акціонерного товариства "Енергомонтажвентиляція" простягнення 19478,42 грн. за участю представників сторін:

від позивача:Лелюх О.П. - директор (Наказ №1 від 05.03.2003р.) від відповідача:не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Інженерно-будівельна компанія "Трісс Лтд" (надалі - ТОВ "Інженерно-будівельна компанія "Трісс Лтд") звернулось до господарського суду міста Києва з позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "Енергомонтажвентиляція" (надалі - ПП "Енергомонтажвентиляція") про: стягнення заборгованості за виконані роботи у розмірі 16372,20 грн., пені у розмірі 740,11 грн., 3% річних у розмірі 74,01 грн. та інфляційних у розмірі 2292,10 грн.

Ухвалою від 21.05.2015р. за вказаним позовом господарським судом міста Києва порушено провадження у справі № 910/12936/15, розгляд справи призначено на 10.06.2015р.

10.06.2015р. позивачем у судовому засіданні подано клопотання для залучення до матеріалів справи документів.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 10.06.2015р. у зв'язку із неявкою представника відповідача та необхідністю витребування від позивача додаткових пояснень, розгляд справи відкладено на 08.07.2015р.

Представник позивача у судовому засіданні 08.07.2015р. позовні вимоги підтримав повністю.

Уповноважений представник відповідача на виклик суду не з'явився, відзив на позовну заяву у порядку, передбаченому ст. 59 Господарського процесуального кодексу України, з нормативно обґрунтованими поясненнями по суті заявлених вимог відповідачем не надано.

Клопотань про відкладення розгляду справи в порядку ст. 77 Господарського процесуального кодексу України від сторін до Господарського суду міста Києва не надходило.

Згідно із п. 3.9.2 постанови N 18 від 26.12.2011 Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглянута за наявними в ній матеріалами.

За результатами дослідження доказів, наявних в матеріалах справи, суд у нарадчій кімнаті, у відповідності до ст. ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, ухвалив рішення по справі № 910/12936/15.

Розглянувши матеріали справи Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

11.04.2013р. між ПП "Енергомонтажвентиляція" (генпідрядник, відповідач) та ТОВ "Інженерно-будівельна компанія "Трісс Лтд" (підрядник, позивач) укладено договір будівельного підряду №27, відповідно до умов якого підрядник зобов'язується виконати роботи (надалі - роботи), а саме добудувати Генпідряднику в строк до 17 травня 2013р. об'єкт: «Будівництво аеродромно-диспетчерської вежі з комплексом будівель та споруд та подальшої їх експлуатації для обслуговування комплексу об'єктів аеропорту (аеродромна частина міжнародного аеропорту "Харків" ) по вул. Ромашкіна, 1 у м. Харкові», відповідно до проектно-кошторисної документації, а Генпідрядник зобов'язується надати Підрядникові будівельний майданчик, передати Підрядникові затверджену проектно-кошторисну документацію (надалі іменується «проектно-кошторисна документація»), прийняти об'єкт та оплатити роботи.

Відповідно до п. 1.2 договору обсяг та види робіт, які слід виконати Підряднику за цим договором, відображаються в договірній ціні (та у відповідних додатках до договірної ціни), яка є додатком до цього договору (додаток № 1).

Згідно п. 1.3 договору якщо під час виконання робіт виникла потреба у виконанні додаткових робіт, не врахованих в договірній ціні, та у зв'язку з цим у відповідному підвищенні договірної ціни, підрядник зобов'язаний повідомити Генпідрядника про обставини, які призвели до необхідності виконання таких робіт, та подати Генпідряднику пропозиції з відповідними розрахунками. Генпідрядник повинен протягом 3 (трьох) робочих днів з дня отримання повідомлення Підрядника погодитися на виконання додаткових робіт, і відповідно збільшення договірної ціни, або відмовитися від додаткових робіт і такого збільшення, і в цей же строк письмово повідомивши Підряднику про своє рішення. У разі згоди генпідрядника на виконання додаткових робіт між сторонами укладається додаткова угода цього договору на виконання додаткових робіт, в якій відображається вартість додаткових робіт, та порядок їх оплати. Обсяг та склад додаткових робіт визначаються договірною ціною на виконання додаткових робіт, яка буде вважатися додатком до додаткової угоди. У разі відмови Генпідрядника від додаткових робіт сторони проводять переговори стосовно можливості подальшого виконання інших робіт за цим договором без виконання додаткових робіт, за наслідком яких приймають відповідне рішення. У разі виникнення необхідності виконання додаткових робіт. Підрядник має право за погодженням з генпідрядником зупинити виконання робіт за цим договором:

- до укладання додаткової угоди на виконання додаткових робіт;

- або до прийняття сторонами відповідного рішення - у разі відмови генпідрядника від додаткових робіт.

В будь-якому випадку генпідрядник зобов'язаний оплатити виконані підрядником узгоджені додаткові роботи, якщо проведення таких робіт було необхідне в інтересах генпідрядника, зокрема, у зв'язку із тим, що зупинка робіт загрожувала знищенню чи пошкодженню всіх робіт, або якщо без виконання додаткових робіт загрожувала знищенню чи пошкодженню всіх робіт, якщо без виконання додаткових робіт було неможливо виконати інші роботи (п. 1.4 договору).

Пунктом 1.8 договору сторони погодили, що не пізніше 3 (трьох) днів після отримання авансу Підрядник приступає до виконання робіт за цим договором.

Графік здійснення окремих видів будівельних робіт щодо добудови об'єкта, перелік та визначення обсягу таких робіт передбачені Додатком N 2 до цього Договору (п. 1.9 договору).

За умовами п. 1.10 договору строк завершення добудови об'єкта за умови належного виконання Генпідрядником своїх зобов'язань за цим договором - 17.05.2013 року.

Відповідно до п. 2.1 договору вартість робіт за цим договором визначена відповідно до договірної ціни, яка є додатком до цього договору (Додаток № 1), і становить 112 032,35 грн.; ПДВ за ставкою 20% - 22 406,47 грн., а всього - 134 438,82 грн. з ПДВ (сто тридцять чотири тисячі чотириста тридцять вісім гривень 82 коп.) та визначається (змінюється, уточнюється) згідно з ДБН Д. 1.1-1-2000, чинного законодавства України та цього Договору. Вартість робіт за цим Договором сплачується Генпідрядником Підряднику в порядку, передбаченому цим договором. Вартість робіт включає в себе і витрати на оплату робіт підрядника.

Згідно п. 2.2 договору генпідрядник в 5 (п'ятиденний) строк з дня укладення цього договору зобов'язаний виплатити підряднику аванс на виконання робіт за цим договором у розмірі 30 % від вартості будівництва (добудови) об'єкта, що складає 40 331,65 грн. у т.ч . ПДВ 20% - 6721,94 грн. Отриманий аванс використовується підрядником на фінансування виконання робіт, придбання та оплату ресурсів.

В подальшому оплату робіт Генпідрядник здійснює поетапно, шляхом оплати вартості кожного етапу виконаних робіт на підставі наданих актів виконаних робіт. При цьому а рахунок оплати 30% від вартості етапу виконаних робіт зараховується відповідна частина отриманого підрядником авансу. Крім цього, 5% від вартості етапу виконаних робіт утримується генпідрядником до повного виконання підрядником всіх робіт за цим договором, та сплачується під час здійснення остаточного розрахунку. Решту - 65% від вартості етапу виконаних робіт генпідрядник зобов'язаний оплачувати не пізніше 3 (трьох) робочих днів з дня підписання акту та довідки за відповідний етап (п.2.3 договору).

Пунктом 2.7 договору сторони погодили, що остаточний розрахунок за виконані роботи здійснюється Генпідрядником з підрядником після повного виконання всіх робіт за цим договором - а саме не пізніше 3 (трьох) робочих днів з дня підписання останніх Акту та Довідки за останній етап. В разі бездставного ухилення Генпідрядника від прийняття останнього етапу виконаних робіт, і від підписання Акту та Довідки, Генпідрядник зобов'язаний здійснити остаточний розрахунок з Підрядником не пізніше 3 (трьох) робочих днів з дня надання Акту і довідки.

Відповідно до п. 4.1 договору передача Підрядником Генпідряднику і відповідно приймання Генпідрядником виконаних робіт за цим договором здійснюється поетапно на підставі актів виконаних робіт але не рідше два рази на місяць. Під етапом виконаних робіт слід вважати весь обсяг робіт, що виконаний Підрядником.

Згідно п. 4.2 - п. 4.4 договору після закінчення кожного етапу виконаних робіт Підрядник готує і направляє Генпідрядникові для розгляду і підписання Акт приймання виконаних підрядних робіт (Ф.КБ-2в), надалі - Акт, та Довідку про вартість виконаних підрядних робіт (Ф.КБ-3), надалі - Довідка, за відповідний етап. Акт і довідка одночасно є повідомленням Генпідрядника про готовність Підрядника до передачі етапу виконаних робіт. Отримавши Акт і Довідку Генпідрядник зобов'язаний невідкладно, не пізніше 2 (двох) робочих днів з дня їх отримання, приступити до прийняття етапу виконаних робіт. Генпідрядник зобов'язаний здійснити прийняття етапу виконаних робіт не пізніше 3 (трьох) робочих днів з дня отримання Акту та Довідки, та в цей же строк підписати Акт і Довідку, і повернути Підряднику по одному примірнику підписаних Акту та Довідки. Підписання Генпідрядником Акту та Довідки свідчить про прийняття ним етапу виконаних робіт. При наявності у Генпідрядника зауважень до етапу виконаних робіт Підрядник зобов'язаний не пізніше 3 (трьох) робочих днів з дня отримання Акту та Довідки направити Підряднику письмові зауваження до виконаних робіт, з пропозицією про усунення виявлених недоліків. Після усунення підрядником недоліків передача етапу робіт генпідряднику здійснюється повторно в порядку, визначеному цим договором.

За несвоєчасну оплату виконаних робіт Замовник сплачує пеню у розмірі облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня, від суми невчасно сплачених коштів за кожний день прострочення (п. 5.3 договору).

Цей Договір вважається укладеним і набирає чинності з дати його підписання Сторонами та скріплення печатками Сторін і дії до повного виконання обов'язків Сторін згідно з цим Договором. Строк цього Договору починає свій перебіг у момент, визначений у п. 8.1 цього Договору та закінчується після повного виконання сторонами всіх зобов'язань за цим договором (п. 8.1, п. п. 8.2 договору).

Відповідно до п. 8.5 договору зміни у цей Договір набирають чинності з моменту належного оформлення Сторонами відповідної додаткової угоди до цього Договору, якщо інше не встановлено у самій додатковій угоді, цьому Договорі або у чинному законодавстві України.

Додатковою угодою №1 від 29.04.2013р. до договору №27 від 11.04.2013р. сторонами погоджено обсяг додаткових робіт за договором, а саме: підрядник зобов'язався виконати: 1) комплекс пусконалагоджувальних робіт в РУ 0,4 кВ ТП-1049 (надалі - роботи), на об'єкті: будівництво аеродромно-диспетчерської вежі з комплексом будівель та споруд та дальшої їх експлуатації для обслуговування комплексу об'єктів аеропорту (аеродромна частина міжнародного аеропорту "Харків" ) по вул. Ромашкіна, 1 у м. Харкові» згідно кошторису (Додаток №1); 2) Електромонтажні роботи в РУ 0,4 кВ ТП -1049 згідно кошторису (Додаток №2). Генпідрядник зобов'язується прийняти та оплатити роботи.

Відповідно до п. 1.1 додаткової угоди термін виконання робіт - до 31 травня 2013 року.

Вартість робіт за даною Додатковою угодою згідно кошторису (Додаток № 1) становить: 18087,00 грн.; ПДВ за ставкою 20 % - 3 817,40 грн., а всього - 22 904,40 грн. з ПДВ (двадцять дві тисячі дев'ятсот чотири гривні 40 коп.) (п. 2.1 додаткової угоди).

Генпідрядник зобов'язаний оплатити Підряднику виконані роботи згідно підписаних актів игонаних робіт (КБ-2в; КБ-3) (п. 2.2 додаткової угоди). Інші пункти Договору будівельного підряду №27 залишаються без змін.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначає, що роботи передбачені договором ним виконано та передано за актами приймання виконаних робіт, а відповідачем оплачено в повному обсязі. Разом з тим, роботи, що передбачені додатковою угодою №1 від 29.04.2013р., позивач виконав у строк та в повному обсязі, однак відповідач не повністю виконав зобов'язання щодо оплати виконаних робіт, у зв'язку з чим у ПП "Енергомонтажвентиляція" виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 16372,20 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Проаналізувавши наявні у справі докази та надавши їм правову оцінку, суд дійшов висновку про часткове задоволення позову, виходячи з наступного:

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України однією із підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є договір, який в силу вимог ч. 1 ст. 629 Цивільного України є обов'язковим для виконання сторонами.

Як вище встановлено господарським судом, 11.04.2013р. між сторонами у справі укладений договір, згідно з якого позивач зобов`язався підрядник зобов'язується виконати роботи, а саме добудувати Генпідряднику в строк до 17 травня 2013р. об'єкт: «Будівництво аеродромно-диспетчерської вежі з комплексом будівель та споруд та подальшої їх експлуатації для обслуговування комплексу об'єктів аеропорту (аеродромна частина міжнародного аеропорту "Харків" ) по вул. Ромашкіна, 1 у м. Харкові», а Генпідрядник зобов'язується надати Підрядникові будівельний майданчик, передати Підрядникові затверджену проектно-кошторисну, прийняти об'єкт та оплатити роботи.

Оцінивши зміст Договору, з якого виникли цивільні права та обов'язки сторін, суд дійшов до висновку, що укладений між сторонами правочин за своїм змістом і правовою природою є договором субпідряду, який підпадає під правове регулювання ст.837 - ст.864 , 875 - 876 ЦК України.

Відповідно до актів приймання виконаних будівельних робіт за травень 2013 за №23/06 на суму 6903,60 грн. та за №24/06 на суму 10123,20 грн. позивач роботи здав, а відповідач їх прийняв і жодних зауважень щодо якості робіт позивачу не надіслав.

17.03.2015р. позивач звернувся до відповідача з претензією за вихідним номером 3, згідно якої просив відповідача оплатити виконані роботи у розмірі 16372,20 грн., яка виникла внаслідок прострочення виконання обов'язку з оплати виконаних робіт за договором №27 від 11.04.2013р.

Жодних доказів сплати ПП "Енергомонтажвентиляція" зазначеної суми боргу суду не подано.

Відповідно до ч. 1 ст. 838 ЦК України підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник.

Відповідно до пункту 61 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою КМУ від 01.08.2005 року N 668 (далі - Умови), підрядник може, якщо інше не встановлено договором підряду, залучати до виконання робіт інших осіб (субпідрядників). При цьому договори субпідряду укладаються та виконуються з дотриманням вимог, визначених цими Загальними умовами.

Підрядник відповідає за результати роботи субпідрядників і виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядниками - як замовник.

Враховуючи зазначені норми законодавства, відповідач за Договором виступає перед субпідрядником (позивач) як замовник.

Частиною першою статті 837 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачено, що за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно ст. 854 ЦК України встановлено, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

З аналізу викладених норм вбачається, що договір підряду є оплатним, і обов'язку підрядника виконати певну роботу відповідає обов'язок замовника цю роботу прийняти та оплатити.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Тобто, вказана норма передбачає як безпосереднє встановлення у зобов'язанні строку (терміну) його виконання, так і визначення цього строку вказівкою на певну подію, яка неминуче має настати. В іншому ж випадку кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час.

Пунктом 2 7договору передбачено, що остаточний розрахунок за виконані роботи здійснюється Генпідрядником з підрядником після повного виконання всіх робіт за цим договором - а саме не пізніше 3 (трьох) робочих днів з дня підписання останніх Акту та Довідки за останній етап. В разі бездставного ухилення Генпідрядника від прийняття останнього етапу виконаних робіт, і від підписання Акту та Довідки, Генпідрядник зобов'язаний здійснити остаточний розрахунок з Підрядником не пізніше 3 (трьох) робочих днів з дня надання Акту і довідки.

Згідно зі статтею 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Судом встановлено, що відповідно до актів приймання виконаних будівельних робіт за травень 2013 за №23/06 на суму 6903,60 грн. та за №24/06 на суму 10123,20 грн. на загальну суму 17026,80 грн. позивач виконав свої зобов'язання за договором в повному обсязі, а відповідач безпідставно ухиляється від покладених на нього зобов'язань та не здійснює повного розрахунку (відповідачем в результаті 2-х платежів за виконані роботи за основним договором здійснено переплату в сумі 654,60 грн.).

Отже, з урахуванням вимог ч. 1 ст. 854 ЦК України відповідач повинен був оплатити виконані роботи у строк до 05.06.2013р. При цьому, як вбачається із матеріалів справи ПП "Енергомонтажвентиляція" свої зобов`язання за договором в повному обсязі не виконано, доказів погашення заборгованості у розмірі 16372,20 грн. (17026,80 грн. - 654,60 грн.) відповідачем суду не надано.

За таких обставин позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача боргу в сумі 16372,20 грн. визнаються судом обґрунтованим та такими, що підлягають задоволенню.

Одночасно, позивачем заявлені вимоги про стягнення з відповідача пені у розмірі 740,11 грн. за період з 26.03.2015р. по 19.05.2015р.

За приписами ст.611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до ч.1 ст.549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

За змістом ч.3 ст.549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Приписами ч. 6 ст. 232 ГК України встановлено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється.

У п. 1.12 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013р. за №14 «Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань» зазначено, що з огляду на вимоги частини першої статті 4 7 і статті 43 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК) господарський суд має з'ясовувати обставини, пов'язані з правильністю здійснення позивачем розрахунку, та здійснити оцінку доказів, на яких цей розрахунок ґрунтується. У разі якщо відповідний розрахунок позивачем здійснено неправильно, то господарський суд з урахуванням конкретних обставин справи самостійно визначає суми пені та інших нарахувань у зв'язку з порушенням грошового зобов'язання, не виходячи при цьому за межі визначеного позивачем періоду часу, протягом якого, на думку позивача, мало місце невиконання такого зобов'язання, та зазначеного позивачем максимального розміру відповідних пені та інших нарахувань. Якщо з поданого позивачем розрахунку неможливо з'ясувати, як саме обчислено заявлену до стягнення суму, суд може зобов'язати позивача подати більш повний та детальний розрахунок. При цьому суд в будь-якому випадку не позбавлений права зобов'язати відповідача здійснити і подати суду контррозрахунок (зокрема, якщо відповідач посилається на неправильність розрахунку, здійсненого позивачем).

Разом з тим, як вбачається із матеріалів справи та встановлено судом, право на нарахування неустойки (пені) у позивача виникло з 06.06.2013р. та відповідно до приписів ч.6 ст. 232 ГК України обмежується до 06.12.2013р. та складає згідно розрахунку суду 1105,24 грн. Однак позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача пені за період з 26.03.2015р. по 19.05.2015р., що не відповідає вимогам ч.6 ст. 232 ГК України. Отже, з урахуванням викладеного в п.1.12 постанови пленуму, господарський суд позбавлений можливості виходити за межі визначеного позивачем періоду та з урахуванням спеціального строку передбаченого ч.6 ст. 232 ГК України приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення 740,11 грн. пені не підлягають задоволенню.

При цьому господарський суд вважає за необхідне зауважити, що з урахуванням того, що пеня є самостійним заходом відповідальності, позивач не позбавлений можливості звернутись до суду з окремим позовом про стягнення пені за передбачений законом період.

Позивачем також заявлено вимоги про стягнення з відповідача 2292,10 грн. інфляційних втрат та 3% річних у розмірі 74,01 грн. за період з 26.03.2015р. по 19.05.2015р.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Разом з тим, як вбачається із розрахунку, позивач нараховує інфляційні та 3% річних з 26.03.2015р. по 19.05.2015р., при цьому, як випливає зі змісту частини другої статті 530 ЦК України передбачена договором відповідальність за невиконання грошового зобов'язання відповідача підлягає застосуванню починаючи з 06.06.2013р. З урахуванням того, що ТОВ "Інженерно-будівельна компанія "Трісс Лтд" заявлено до стягнення суму інфляційних втрат у меншому розмірі ніж визначено законом, а суд самостійно не може вийти за межі позовних вимог тому судом задовольняється вимога щодо стягнення інфляційних втрат у розмірі 2292,10 грн. та 3% річних у розмірі 74,01 грн.

Витрати по сплаті судового збору, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на сторін пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 44, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Інженерно-будівельна компанія "Трісс Лтд" задовольнити частково.

2. Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Енергомонтажвентиляція" (01030, м. Київ, вул. Івана Франка, буд. 5, літ. Б, ідентифікаційний код 25293049) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Інженерно-будівельна компанія "Трісс Лтд" (04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, буд. 22, кв. 107, ідентифікаційний код 19069282) основний борг у розмірі 16372 (шістнадцять тисяч триста сімдесят дві) грн. 20 коп., 3% річних у розмірі 74 (сімдесят чотири) грн. 01 коп., інфляційні у розмірі 2292 (дві тисячі двісті дев'яносто дві) грн. 10 коп., судовий збір у розмірі 1757 (одна тисяча сімсот п'ятдесят сім) грн. 58 коп.

3. В іншій частині позову відмовити.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено - 13.07.2015р.

Суддя В.В. Князьков

Дата ухвалення рішення08.07.2015
Оприлюднено28.07.2015
Номер документу47298339
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/12936/15

Ухвала від 10.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Рішення від 08.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні