Постанова
від 21.07.2015 по справі 804/6653/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 липня 2015 р. Справа № 804/6653/15 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Кучми К.С., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Запоріжкокс» до Реєстраційної служби Криворізького міського управління юстиції Дніпропетровської області (відповідач-1), Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестобороткапітал» (відповідач-2) про визнання протиправними дій, скасування реєстраційного запису та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до адміністративного суду з вищезазначеним позовом. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що 23.04.2015 р. ПАТ «Запоріжкокс» стало відомо, що державним реєстратором Реєстраційної служби Криворізького МУЮ Дніпропетровської області внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо реєстрації Філії №62 «Запоріжкокс» ТОВ «Інвестобороткапітал», код ЄДРПОУ 39598299, адреса: 69001, Запорізька обл., місто Запоріжжя, Заводський район, вулиця Діагональна, будинок 4. Позивач вважає, дії державного реєстратора щодо реєстрації Філії №62 «Запоріжкокс» ТОВ «Інвестобороткапітал» протиправними, а запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо реєстрації Філії №62 таким, що підлягає скасуванню. За таких обставин, позивач просив суд:

- визнати протиправними дії державного реєстратора Реєстраційної служби Криворізького МУЮ Дніпропетровської області про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо реєстрації Філії №62 «Запоріжкокс» ТОВ «Інвестобороткапітал», код ЄДРПОУ 39598299, розташованої за адресою: 69001, Запорізька обл., місто Запоріжжя, Заводський район, вулиця Діагональна, будинок 4;

- скасувати реєстраційний запис державного реєстратора Реєстраційної служби Криворізького МУЮ Дніпропетровської області про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, вчинений щодо реєстрації Філії №62 «Запоріжкокс» ТОВ «Інвестобороткапітал», код ЄДРПОУ 39598299, розташованої за зазначеною адресою;

- зобов'язати ТОВ «Інвестобороткапітал» припинити порушення його права власності шляхом ліквідації Філії №62 «Запоріжкокс» ТОВ «Інвестобороткапітал», розташованої за вказаною адресою.

В судовому засіданні представник позивача пред'явлені позовні вимоги підтримав у повному обсязі та пояснив, що надав суду всі докази в обґрунтування заявлених позовних вимог та не заперечував проти подальшого розгляду справи в порядку письмового провадження.

Відповідачі в черговий раз в судове засідання своїх представників не направили, про день та час його проведення повідомлялися належним чином.

До суду відповідач-1 надіслав письмові пояснення, в яких зазначив, що 23.01.2015 року особою, уповноваженою діяти від імені юридичної особи без довіреності (підписантом) ОСОБА_1 для внесення відомостей про створення відокремленого підрозділу юридичної особи були надані наступні документи: реєстраційна картка Ф№5 від 22.01.2015 р.; протокол №35 загальних зборів засновників ТОВ «Інвестобороткапітал» від 16.01.2015 р. Розглянувши документи на відповідність вимогам ст.28 Закону України про реєстрацію, не виявив підстав для залишення документів без розгляду до Єдиного державного реєстру була внесена запис про створення відокремленого підрозділу Філія №62 «Запоріжкокс» ТОВ «Інвестобороткапітал», код ЄДРПОУ 39598299, адреса: 69001, Запорізька обл., місто Запоріжжя, Заводський район, вулиця Діагональна, будинок 4. Враховуючи викладене, відповідач-1 просив суд розглянути справу без участі його представника та прийняти законне та обґрунтоване рішення на розсуд суду з урахуванням вищезазначених обставин.

Відповідно до ч.4 ст.128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Згідно ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Таким чином, частина 6 статті 128 КАС України, надає суду можливості проводити подальший розгляд справи в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 20.12.1993 р. Державним реєстратором Виконавчого комітету Запорізької міської ради Запорізької області вчинено реєстраційний запис №11031200000000011 про державну реєстрацію юридичної особи - ПАТ «Запоріжкокс» (код ЄДРПОУ 00191224) за місцем знаходження юридичної особи: 69600, Запорізька область, місто Запоріжжя, вулиця Діагональна, буд.4.

Судом також встановлено, що 23.01.2015 року особою, уповноваженою діяти від імені юридичної особи без довіреності (підписантом) ОСОБА_1 для внесення відомостей про створення відокремленого підрозділу юридичної особи були надані наступні документи: реєстраційна картка Ф№5 від 22.01.2015 р.; протокол №35 загальних зборів засновників ТОВ «Інвестобороткапітал» від 16.01.2015 р.

Розглянувши документи на відповідність вимогам ст.28 Закону України про реєстрацію, державний реєстратор Реєстраційної служби Криворізького МУЮ Дніпропетровської області вніс запис про створення відокремленого підрозділу Філія №62 «Запоріжкокс» ТОВ «Інвестобороткапітал», код ЄДРПОУ 39598299, адреса: 69001, Запорізька обл., місто Запоріжжя, Заводський район, вулиця Діагональна, будинок 4.

Позивач пов'язує порушення своїх прав з діями державного реєстратора Реєстраційної служби Криворізького МУЮ Дніпропетровської області про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо реєстрації Філії №62 «Запоріжкокс» ТОВ «Інвестобороткапітал».

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Відповідно до ч.1 ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», державний реєстратор - посадова особа, яка відповідно до цього Закону від імені держави здійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - автоматизована система збирання, накопичення, захисту, обліку та надання інформації про юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Згідно із ст.4 цього Закону державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Відповідно до вимог ст.28 Закону відомості про відокремлені підрозділи юридичної особи залучаються до її реєстраційної справи та включаються до Єдиного державного реєстру.

Виконавчий орган юридичної особи або уповноважена ним особа зобов'язані подати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи заповнену реєстраційну картку про створення відокремленого підрозділу та рішення органу управління юридичної особи про створення відокремленого підрозділу або повідомлення встановленого зразка про закриття відокремленого підрозділу.

Державному реєстратору забороняється вимагати для включення до Єдиного державного реєстру відомостей про відокремлені підрозділи юридичної особи документи, якщо вони не передбачені частиною третьою цієї статті.

Якщо документи для включення до Єдиного державного реєстру відомостей про відокремлені підрозділи юридичної особи подаються особою, уповноваженою виконавчим органом юридичної особи, державному реєстратору додатково пред'являються паспорт громадянина України або паспортний документ іноземця та документ, що засвідчує її повноваження.

Документи, які подані для включення до Єдиного державного реєстру відомостей про відокремлені підрозділи юридичної особи, приймаються за описом, копія якого в день надходження документів видається (надсилається поштовим відправленням) виконавчому органу юридичної особи або уповноваженій ним особі з відміткою про дату надходження документів.

Дата надходження документів для включення до Єдиного державного реєстру відомостей про відокремлені підрозділи юридичної особи вноситься до журналу обліку реєстраційних дій.

Державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, які передбачені частиною третьою цієї статті, якщо: документи подані за неналежним місцем проведення реєстраційних дій; реєстраційна картка не відповідає вимогам частин першої, другої та сьомої статті 8 цього Закону.

Про залишення документів, які подані для включення до Єдиного державного реєстру відомостей про відокремлені підрозділи юридичної особи, без розгляду виконавчому органу юридичної особи або уповноваженій ним особі не пізніше наступного робочого дня з дати їх надходження державним реєстратором видаються (надсилається поштовим відправленням з описом вкладення) відповідне повідомлення із зазначенням підстав залишення документів без розгляду та документи, що подавалися для включення до Єдиного державного реєстру відомостей про відокремлені підрозділи юридичної особи, відповідно до опису.

Залишення документів, які подавалися для включення до Єдиного державного реєстру відомостей про відокремлені підрозділи юридичної особи, без розгляду не перешкоджає виконавчому органу юридичної особи або уповноваженій ним особі повторному зверненню до державного реєстратора в загальному порядку після усунення причин, що були підставою для залишення цих документів без розгляду.

Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які передбачені частиною третьою цієї статті, без розгляду зобов'язаний протягом двох робочих днів з дати надходження цих документів долучити їх до реєстраційної справи даної юридичної особи, внести відповідний запис до Єдиного державного реєстру, видати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) заявнику виписку з Єдиного державного реєстру та в той же день передати відповідні відомості про відокремлені підрозділи юридичної особи органам статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду України за місцезнаходженням юридичної особи та за місцезнаходженням відокремленого підрозділу.

Відповідно до частини першої статті 27 Закону підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є:

-невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи;

-невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону;

-порушення порядку створення юридичної особи, який встановлено законом, зокрема: наявність обмежень на зайняття відповідних посад, встановлених законом щодо осіб, які зазначені як посадові особи органу управління юридичної особи;

-невідповідність відомостей про засновників (учасників) юридичної особи відомостям щодо них, які містяться в Єдиному державному реєстрі;

-наявність обмежень щодо вчинення засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженою ними особою юридичних дій, які встановлені абзацом четвертим частини другої статті 35 цього Закону;

-наявність в Єдиному державному реєстрі найменування, яке тотожне найменуванню юридичної особи, яка має намір зареєструватися;

-використання у найменуванні юридичної особи приватного права повного чи скороченого найменування органу державної влади або органу місцевого самоврядування, або похідних від цих найменувань, або історичного державного найменування, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч.5 ст.90 ЦК України, юридична особа не має права використовувати найменування іншої юридичної особи.

Згідно із ч.4 ст.53 Закону особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, які подаються державному реєстратору, завідомо неправдивих відомостей, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

В силу ч.3 ст.2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Згідно із ст.11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу, а суд згідно ст.86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Приймаючи до уваги найменування Філії №62 «Запоріжкокс» ...» та найменування позивача (ПАТ «Запоріжкокс») можна стверджувати про тотожність зазначених найменувань, що є порушенням вимог ст.27 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

За таких обставин, суд вважає за можливе лише скасувати реєстраційний запис державного реєстратора Реєстраційної служби Криворізького МУЮ Дніпропетровської області про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, вчинений щодо реєстрації Філії №62 «Запоріжкокс» ТОВ «Інвестобороткапітал», код ЄДРПОУ 39598299, розташованої за адресою: 69001, Запорізька обл., місто Запоріжжя, Заводський район, вулиця Діагональна, будинок 4, а у задоволенні решти позову відмовити.

Суд вважає також необґрунтованою позовну вимогу в частині зобов'язання ТОВ «Інвестобороткапітал» припинити порушення права власності позивача шляхом ліквідації Філії №62 «Запоріжкокс» ТОВ «Інвестобороткапітал», розташованої за вказаною адресою, а тому в її задоволенні слід також відмовити, окрім того, вона заявлена на майбутнє.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.10, 11, 69, 71, 94, 122, 128, 158 - 163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити частково.

Скасувати реєстраційний запис державного реєстратора Реєстраційної служби Криворізького міського управління юстиції Дніпропетровської області про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, вчинений щодо реєстрації Філії №62 «Запоріжкокс» Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестобороткапітал», код ЄДРПОУ 39598299, розташованої за адресою: 69001, Запорізька обл., місто Запоріжжя, Заводський район, вулиця Діагональна, будинок 4.

У задоволенні решти позову відмовити.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст.254 КАС України та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та строки, передбачені ст.186 КАС України.

Суддя ОСОБА_2

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.07.2015
Оприлюднено30.07.2015
Номер документу47337132
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/6653/15

Ухвала від 25.06.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Постанова від 21.07.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 27.05.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні