Постанова
від 24.07.2015 по справі 821/1536/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/1536/15-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Варняка С.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в місті Гола Пристань та Голопристанському районі Херсонської області до приватного сільськогосподарського підприємства "Україна" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій,

встановив:

Звернувшись до суду, позивач посилається на те, що приватне сільськогосподарське підприємство "Україна" (далі - ПСП "Україна") 17.03.2000 року зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в місті Гола Пристань та Голопристанському районі Херсонської області (далі - управління Фонду) реєстраційний № 21.08.0609С і згідно внесених змін, є платником збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України.

Працівники зазначеного підприємства ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вийшли на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до пункту "б-з" ст. 13 Закону України " Про пенсійне забезпечення". Управлінням Фонду було направлено ПСП "Україна" розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за квітень 2015 року, які підлягають відшкодуванню. Загальна сума відповідних витрат становить 5240,44 грн.

Борг ПСП "Україна" до управління Фонду залишається несплаченим.

Просить суд стягнути з приватного сільськогосподарського підприємства "Україна" заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за квітень 2015 року на користь управління Пенсійного фонду України в місті Гола Пристань та Голопристанському районі Херсонської області у розмірі 5240,44 грн.

В подальшому позивач збільшував розмір позовних вимог, остаточно просив суд стягнути з приватного сільськогосподарського підприємства "Україна" заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за квітень-червень 2015 року на користь управління Пенсійного фонду України в місті Гола Пристань та Голопристанському районі Херсонської області у розмірі 11388,87 грн.

Представник позивача розгляд справи просив проводити без його участі, в порядку письмового провадження.

Відповідач в судове засідання не з'явився, просив розглядати справу у порядку письмового провадження та проти задоволення позовних вимог заперечував, посилаючись на те, що ОСОБА_5 ОСОБА_4, ОСОБА_1, ОСОБА_6 дійсно працювали в колгоспі "Шлях до комунізму", колгоспі "Україна" та КСП "Україна". Однак в подальшому вони скористалися своїм правом виходу з належною йому часткою землі та майна із колективного господарства, виділились із підприємства разом із своїми частками землі та майнових активів (засобів виробництва) в індивідуальні суб'єкти господарювання.

Вважає, що ці особи стали самостійними платниками збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, зокрема і відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Просив у задоволенні позову відмовити.

Відповідно до ч. 4 ст. 122 КАС України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Виходячи з викладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини.

Приватне сільськогосподарське підприємство "Україна" 17.03.2000 зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в місті Гола Пристань та Голопристанському районі Херсонської області, реєстраційний № 21.08.0609С і згідно внесених змін, є платником збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України.

Працівники зазначеного підприємства ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вийшли на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до пункту "б-з" ст. 13 Закону України " Про пенсійне забезпечення".

Управлінням Фонду було направлено ПСП "Україна" розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за квітень-червень 2015 року, які підлягають відшкодуванню. Загальна сума відповідних витрат становить 11388,87 грн.

Вирішуючи спір, суд виходить з такого.

З 01 січня 2015 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" від 28.12.2014 № 71-VІІІ, яким внесено зміни до Податкового кодексу України, а саме з переліку загальнодержавних податків і зборів виключено фіксований сільськогосподарський податок.

Тобто, для платників єдиного податку виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено.

Відповідно до пунктів "б" - "з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ, право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці при наявності визначеного цією статтею пільгового стажу.

Згідно ст.ст. 12, 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", до досягнення працівником пенсійного віку, установи та організації за рахунок власних коштів зобов'язані вносити до Пенсійного фонду України плату, що покриває витрати на виплату і доставку пенсій.

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Пункту 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 №1058-ІV (далі - Закон №1058-VI) та згідно з п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. №64/8663 (далі -Інструкція).

Так, згідно розділом 6 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону № 1058, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Заперечення до позову суд вважає безпідставними.

Так, доказів про те що колишні працівники ПСП "Україна" ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 стали самостійними платниками збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України відповідач не надав. Крім того, суд вважає, що наслідки розпорядження своїми корпоративними правами та правами власності на землю не впливають на трудові відносини між цими працівниками та ПСП. Зазначені працівники отримали пільговий стаж на посадах в колгоспі "Шлях до комунізму", колгоспі "Україна" та КСП "Україна", що було підтверджено довідками про пільговий стаж та іншими документами з пенсійних справ. Інших обставин в ході розгляду справи не встановлено.

Враховуючи, що заборгованість по виплаті та доставці пенсії відповідачем не погашена, доказів по сплаті заборгованості не надано, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Виходячи з викладеного, на підставі ст.ст. 8, 9, 12, 19, 122, 158, 159, 161, 162, 163 КАС України,

постановив :

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного сільськогосподарського підприємства "Україна" (код ЄДРПОУ 30713399) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій на користь управління Пенсійного фонду України в місті Гола Пристань та Голопристанському районі Херсонської області за квітень-червень 2015 року у розмірі 11388 (одинадцять тисяч триста вісімдесят вісім ) грн. 87 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Варняк С.О.

кат. 10.2.4

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.07.2015
Оприлюднено30.07.2015
Номер документу47345902
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1536/15-а

Постанова від 24.07.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

Ухвала від 20.05.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні