Постанова
від 11.03.2010 по справі 2-а-555/10/1970
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а-555/10/1970

"11" березня 2010 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючого судді Осташа А.В. при секретарі Тведохліб Н.В.

за участю:

представника прокуратури -ОСОБА_1;

представника позивача - ОСОБА_2;

представника відповідача - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу

за позовом прокурора Заліщицького району в інтересах держави в особі Тернопільського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до відкритого акціонерного товариства «Заліщицький агрохім»

про стягнення штрафних санкцій на суму 1020 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Заліщицького району звернувся до суду в інтересах держави в особі Тернопільського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку з адміністративним позовом до відкритого акціонерного товариства «Заліщицький агрохім»про стягнення штрафних санкцій за порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів в сумі 1020 грн.

В судовому засіданні прокурор і представник позивача позов підтримали та просили його задовольнити, стягнути з відкритого акціонерного товариства «Заліщицький агрохім»заборгованість по штрафних санкціях за нерозміщення регулярної річної інформації за 2008 рік в загальнодоступній інформаційній базі даних про ринок цінних паперів в сумі 1020 грн., яку останній добровільно не погасив.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився хоча про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, у відповідності до вимог ст. ст. 33, 35 КАС України.

Отже, суд вважає що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів, тому можливо розглянути справу без участі відповідача, представника відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представника позивача, дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення повністю, з наступних міркувань.

Згідно п.6 ст. 20 Закону України «Про прокуратуру», при виявленні порушень закону прокурор або його заступник у межах своєї компетенції мають право звертатись до суду з заявами про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку є державним органом, здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи, здійснює контроль за дотриманням законодавства, за достовірністю і розкриттям інформації, що надається емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, і саморегулівними організаціями, та її відповідністю встановленим вимогам, застосування санкцій за порушення законодавства у межах своїх повноважень.

Відповідно до пункту 1 глави 1 та пункту 1 глави 7 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006р. № 1591, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 5 лютого 2007 року за №97/13364 (далі - Положення), емітенти цінних паперів зобов'язані розкривати регулярну річну інформацію у повному обсязі, в т.ч. шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів -у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним.

Проведеною Тернопільським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку перевіркою ВАТ «Заліщицький агрохім», встановлено порушення відповідачем п. 1 глави 1 та п. 1 глави 7 розділу V Положення, а саме: станом на 30.04.2009 року не подано регулярної річної інформації за 2008 рік до територіального управління.

Результати перевірки знайшли своє відображення в акті №103-ТЕ від 15 липня 2009 року.

Пункт 10 ст. 8 ЗУ «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» передбачає, що Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право: надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.11 ЗУ «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»передбачено застосування до юридичних осіб фінансових санкцій за нерозміщення інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів -у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Постановою № 103-ТЕ про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів від 23.07.2009р. до відповідача за вказане правопорушення застосовано санкцію у вигляді накладення штрафу у розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 1020 грн., та зобов'язано відповідача у 15 денний термін з моменту отримання даної постанови перерахувати суму штрафу в дохід Державного бюджету України.

Постанову № 103-ТЕ, надіслану супровідним листом від 23.07.2009р. № 02/1238, відповідачем залишено без виконання. На даний час постанова не оскаржена і не скасована у встановленому законом порядку. Доказів на підтвердження протилежного відповідачем не подано, а судом не здобуто.

У відповідності до ст. 6 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку звертається до суду з позовами, у зв'язку з порушенням законодавства України про цінні папери.

В даному випадку в інтересах Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, у відповідності до ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру», звернувся прокурор.

Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»штрафи, накладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, стягуються у судовому порядку.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. 121 Конституції України, ст.ст. 20, 36-1 Закону України «Про прокуратуру», ст.11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», ст.ст.94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства «Заліщицький агрохім»(48 600, Тернопільська область, Заліщицький район, м. Заліщики, вул.. Зеленогайська, 5, і.к. 05490842) в користь Тернопільського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 1020 (одну тисячу двадцять) гривень штрафних санкцій, які перерахувати до Державного бюджету України

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо заяву про апеляційне оскарження було подано, але апеляційна скарга не була подана у встановлений строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвалив постанову. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови в повному обсязі -з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом 20-ти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Головуючий суддя Осташ А. В.

копія вірна

Суддя Осташ А. В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.03.2010
Оприлюднено30.07.2015
Номер документу47369091
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-555/10/1970

Постанова від 11.03.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

Ухвала від 18.02.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні