Постанова
від 11.04.2013 по справі 428/2685/13-п
СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 428/2685/13-п

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2013 року м. Сєвєродонецьк

Суддя Сєвєродонецького міського суду Луганської області Посохов І.С., розглянувши матеріали, що надійшли з УБОЗ ГУМВС України в Луганській області про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 172-4 КУпАП:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, не працюючого, проживаючого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1, займаючи посаду начальника Відділу санітарного нагляду ОСОБА_2 міськрайонного управління ГУ Держсанепідслужби у Луганській області, на порушення вимог п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції», в період з 17.12.2012 р. до березня 2013 р. за сумісництвом, згідно з договором про виконання робіт, займався іншою оплачуваною діяльністю в ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот».

Згідно з пп. «ж» п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення є посадові та службові особи інших органів державної влади.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» особам, зазначеним у п. 1 ч. 1 ст. 4 цього Закону, забороняється займатися іншою оплачуваною чи підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту), якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

Указом Президента України від 06.04.2011 р. № 400/2011 затверджено «Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу України». Пунктом 1 Положення передбачено, що Державна санітарно-епідеміологічна служба України (Держсанепідслужба України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України. Держсанепідслужба України входить до системи органів виконавчої влади у галузі охорони здоров'я та утворюється для забезпечення реалізації державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» встановлено порядок організації державної санітарно-епідеміологічної служби і здійснення санітарно-епідемічного нагляду в Україні.

Згідно з ст. 31 наведеного Закону систему державної санітарно-епідеміологічної служби України серед інших становить центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення. Крім того, посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України є головні державні санітарні лікарі та їх заступники, інші працівники державної санітарно-епідеміологічної служби України, уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд. На центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, покладаються функції з державного санітарно-епідеміологічного нагляду на відповідних територіях, транспорті.

Пунктами 5 та 6 Положення «Про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.1999 року № 1109 також передбачено, що державний санітарно-епідеміологічний нагляд здійснюється головними державними санітарними лікарями, їх заступниками, іншими посадовими особами, а також установами і закладами державної санітарно-епідеміологічної служби у порядку запобіжного та поточного нагляду. При цьому, посадові особи державної санітарно-епідеміологічної служби здійснюють нагляд у межах відповідних адміністративних територій.

Положенням Відокремленого структурного підрозділу Сєвєродонецьке міськрайонне Управління Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області, затвердженим Наказом № 16 від 29.12.2012 року передбачено, що Сєвєродонецьке міськрайонне Управління Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області є відокремленим структурним підрозділом Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області, та його основними напрямами діяльності є здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду та контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства, застосування передбачених законодавством заходів для припинення порушення санітарного законодавства, здійснення нагляду за дотриманням вимог санітарних норм у стандартах, надання дозволів, висновків, гігієнічних сертифікатів, інших документів дозвільного характеру, передбачених законодавством, проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи та ін.

Як вбачається з витягу з наказу начальника Головного Управління Держсанепідслужби у Луганській області від 17.12.2012 р. № 10-К ОСОБА_1 прийнятий на посаду головного спеціаліста ОСОБА_2 міськрайонного Управління Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області та йому присвоєно 15 ранг державного службовця сьомої категорії посад. Відповідно до наказу начальника Головного Управління Держсанепідслужби у Луганській області від 02.01.2013 р. № 114-К ОСОБА_1 був призначений на посаду начальника Відділу санітарного нагляду ОСОБА_2 міськрайонного Управління Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області.

Відповідно до посадової інструкції, окрім інших, основною задачею діяльності ОСОБА_1 є здійснення державного санітарного нагляду по контролю за дотриманням юридичними і фізичними особами санітарного законодавства з метою попередження, виявлення зменшення або усунення шкідливого впливу небезпечних виробничих факторів на здоров'я людей і застосування заходів правового характеру у відношенні порушників.

ОСОБА_2 міськрайонного Управління Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області від 20.03.2013 р. № 26/01-354 повідомлено, що з 17.12.2012 р. до 19.03.2013 р. ОСОБА_1 згідно посадової інструкції, проводив планові перевірки дотримання санітарного законодавства на промислових об'єктах, об'єктах громадського харчування, позапланові перевірки об'єктів з метою видачі дозвільних документів, здійснював державний санітарно-епідеміологічний контроль для проведення митного оформлення товарів, що ввозяться на територію України, приймав участь у проведенні семінару стосовно організації та проведення медичних оглядів згідно із наказом МОЗ України № 246 від 21.05.2007 р.

В той же час встановлено, що в період з 17.12.2012 р. до 19.03.2013 р. ОСОБА_1 працював за сумісництвом (займався іншою оплачуваною діяльністю) в промислово-санітарній лабораторії ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» (код ЄДРПОУ 33270581) на підставі договорів про виконання робіт від 01.07.2012 р. та від 02.01.2013 р. Згідно з вказаними договорами ОСОБА_1 повинен виконувати наступні роботи: «проведение оценки условий труда и определение физиологических показателей факторов трудового процесса в промышленно-санитарной лаборатории объединения». Відповідно до листа ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» від 25.03.2013 р. № 08/ДРБ-297 та актів прийому-здачі виконаних робіт у вказаний період ОСОБА_1 отримав плату у розмірі 6429,10 грн., заборгованості з відповідних виплат немає.

Крім того, згідно з листом УПФУ в м.Сєвєродонецьку від 19.03.2013 р. № 3644/05-14/1 в січні та лютому 2013 року ОСОБА_1 були нараховані відповідні суми заробітку для нарахування пенсії як в ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» (код ЄДРПОУ 33270581), так і в Головному управлінні Держсанепідслужби у Луганській області (код ЄДРПОУ 38251715).

Відповідно до Наказу МОЗ України від 02.02.2011 р. № 49 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» термін «медична практика» має таке значення - вид господарської діяльності у сфері охорони здоров'я, який провадиться закладами охорони здоров'я та фізичними особами-підприємцями, які відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам, з метою надання видів медичної допомоги, визначених законом, та медичного обслуговування.

Відповідно до Наказу МОЗ України від 28.10.2002 р. № 385 «Про затвердження переліків закладів охорони здоров'я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров'я» та листа Управління Охорони Здоров'я ОСОБА_2 міської ради від 22.03.2013 р. № 459 промислово-санітарна лабораторія ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» не є закладом охорони здоров'я.

На підставі викладеного, діяльність ОСОБА_1 в ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот», а саме вказані у договорах роботи («проведение оценки условий труда и определение физиологических показателей факторов трудового процесса в промышленно-санитарной лаборатории объединения») відповідно до вказаного діючого законодавства не є медичною практикою.

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою провину визнав повністю розкаявся у скоєному правопорушенні, суду пояснив, що він дійсно займався сумісництвом, але на той момент він не знав, що така його діяльність буде підпадати під корупційне діяння. Він був впевнений, що він займається медичною практикою і нічого не порушує, але внаслідок необізнаності в законах, помилився.

Оцінюючи матеріали справи про адміністративне правопорушення, вислухавши особу, яка притягується до адміністративної відповідальності, думку прокурора та представника особи, суд вважає, що винність ОСОБА_1 у скоєнні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-4 КУпАП, а саме в тому, що начальник Відділу санітарного нагляду ОСОБА_2 міськрайонного Управління Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області ОСОБА_1, який згідно з пп. «ж» п. 1. ст. 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» є суб'єктом відповідальності за корупційні правопорушення, порушив обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, передбачені п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», встановлена та підтверджена поясненнями ОСОБА_1, наданими в судовому засіданні, та матеріалами наявними у справі.

Призначаючи адміністративне стягнення, суд, у відповідності до ст. 33 КУпАП, враховує характер вчиненого правопорушення, особу порушника, ступінь його вини, майновий стан, те, що він раніше до адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення не притягувався, свою провину визнав повністю, щиро розкаявся у скоєному правопорушенні, має на утриманні малолітнього сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, та за таких обставин вважає за можливе застосувати до правопорушника адміністративне стягнення у вигляді штрафу у мінімальному розмірі з конфіскацією отриманого доходу від роботи за сумісництвом, розмір якого підтверджується листом ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» від 25.03.2013 р. № 08/ДРБ-297 та актами прийому-здачі виконаних робіт № 6 від грудня 2012 року, № 1 від 31.01.2013 року, № 2 від 28.02.2013 року.

Керуючись ст.ст. 9, 23, 24, 34, ч. 1 ст. 172-4, 251, 252, 277, 280, 283, 284 КУпАП, пп. «ж» п. 1. ст. 4, п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», суд -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-4 КУпАП та піддати адміністративному стягненню у виді штрафу на користь держави у сумі 850 гривень з конфіскацією отриманого доходу від роботи за сумісництвом у сумі 6 429 (шість тисяч чотириста двадцять дев'ять) гривень 10 копійок.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Луганської області через Сєвєродонецький міський суд протягом 10 днів з дня її винесення.

СУДДЯ І.С. ПОСОХОВ

ОСОБА_4

СудСєвєродонецький міський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення11.04.2013
Оприлюднено30.07.2015
Номер документу47384966
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —428/2685/13-п

Постанова від 11.04.2013

Адмінправопорушення

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

ПОСОХОВ І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні