Рішення
від 24.07.2015 по справі 737/587/15-ц
КУЛИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 737/587/15-ц

Провадження № 2-о/737/35/15

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

24 липня 2015 року смт.Куликівка

Куликівський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді - Войтеха О. І.

з участю секретаря - Юрченко М.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою

прокурора Куликівського району в інтересах держави в особі

Смолянської сільської ради, місцезнаходження: 16333 Чернігівська область Куликівський район село Смолянка вулиця Вікторова 68;

заінтересована особа:

Відділ Держземагентства в Куликівському районі, код 38459868, місцезнаходження: 16300 Чернігівська область смт Куликівка вулиця Щорса 110,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду із заявою в інтересах держави в особі Смолянської сільської ради, в якій зазначив, що на території Смолянської сільської ради знаходяться земельні ділянки, право власності на які посвідчено державними актами на право власності на земельну ділянку НОМЕР_1, площею 3,14 га, та НОМЕР_2, площею 1,93 га, що належать померлій ОСОБА_1, яка відкрилася після смерті померлої, не була прийнята ніким із спадкоємців. У зв'язку з наведеним, просить визнати спадщину відумерлою та передати земельну ділянку за вказаними державними актами у власність територіальній громаді Смолянської сільської ради Куликівського району Чернігівської області.

В обґрунтування своїх вимог прокурор вказав, що на підставі розпорядження Куликівської районної державної адміністрації від 03.02.2005 року №36 ОСОБА_1 видано державні акти на право власності на земельну ділянку НОМЕР_1, площею 3,14 га, та НОМЕР_2, площею 1,93 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на території Смолянської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, вартістю 46311 гривень 86 копійок кожна.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 померла.

Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру виданої приватним нотаріусом Куликівського районного нотаріального округу Чернігівської області Тимощуком В.О., спадкова справа до майна померлої ОСОБА_1, яка на момент смерті була зареєстрована в селі Смолянка Куликівського району Чернігівської області, не заводилась, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори не подавались.

Оскільки з часу відкриття спадщини пройшло більше одного року, спадкоємці за заповітом і за законом відсутні, просить визнати спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_1, яка складається із земельної ділянки, право власності на яку посвідчене державними актами на право власності на земельну ділянку НОМЕР_1, площею 3,14 га, та НОМЕР_2, площею 1,93 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на території Смолянської сільської ради Куликівського району Чернігівської області, вартістю 46311 гривень 86 копійок кожна, відумерлою та передати земельну ділянку за вказаними державними актами у власність територіальній громаді Смолянської сільської ради Куликівського району Чернігівської області.

Смолянська сільська рада підтримала вимоги прокурора і просить їх задовольнити.

Заінтересована особа - Відділ Держземагентства у Куликівському районі, надіслав до суду письмову заяву, де вказав, що вважає за можливе задовольнити заяву прокурора, а справу просить розглядати у відсутності їх представника.

Розглянувши заяву прокурора та дослідивши інші матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_1, яка проживала у будинку АДРЕСА_1. Після її смерті відкрилася спадщина до складу якої входять земельні ділянки, право власності на яку посвідчені державним актом серії НОМЕР_1 та НОМЕР_2 від 18.02.2005 року, які зареєстровані в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за НОМЕР_3 та НОМЕР_4.

Спадщину після смерті ОСОБА_1 ніхто не прийняв, спадкова справа до майна померлої не заводилась, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори не подавались.

З часу відкриття спадщини пройшло більше одного року.

Оскільки земельні ділянки, право власності на які посвідчено державними актами, облікована Смолянською сільською радою в масиві земель невитребуваних паїв, то дану обставину суд вважає дією органу місцевого самоврядування по обліку та охороні спадкового майна (ст.1283 ЦК України).

За вказаних обставин суд вважає, що є всі підстави для визнання спадщини відумерлою. Разом з тим, оскільки земельні ділянки були передані у власність спадкодавиці і вона отримала державні акти на земельні ділянки, самі земельні ділянки розташовані за межами населеного пункту і на них не розповсюджуються повноваження сільської ради, то земельні ділянки підлягають передачі у власність територіальній громаді.

Судовий збір стягненню не підлягає, оскільки вимоги заявлені прокурором.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.392, 1218, 1221, 1277 та 1283 ЦК України, ст.ст. 131 та 140 Земельного кодексу України, а також ст.ст. 197, 208, 209, 213-218, 277-278 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву прокурора задовольнити і визнати спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_1, яка складається із земельної ділянки, площею 3,14 га, що розташована на території Смолянської сільської ради, право власності на яку посвідчене Державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 18.02.2005 року, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за НОМЕР_3, та земельної ділянки, площею 3,93 га, що розташована на території Смолянської сільської ради, право власності на яку посвідчене Державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 від 18.02.2005 року, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за НОМЕР_4, відумерлою, та передати її у власність територіальній громаді Смолянської сільської ради Куликівського району Чернігівської області.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Чернігівської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається апеляційному суду через суд першої інстанції протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у розгляді справи, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Куликівського

районного суду О.І. Войтех

СудКуликівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення24.07.2015
Оприлюднено30.07.2015
Номер документу47431571
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —737/587/15-ц

Рішення від 24.07.2015

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Войтех О. І.

Ухвала від 13.07.2015

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Войтех О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні