Вирок
від 27.07.2015 по справі 757/22490/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/22490/15-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.07.2015 рокуПечерський районний суд м. Києва в складі :

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора- ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, українки, громадянки України, не одруженої, з повною загальню середньою освітою, офіційно не працюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 , на початку серпня 2014 року, без мети ведення фінансово-господарської діяльності, здійснення статутної господарської діяльності у передбаченому законодавством порядку та виконання адміністративно-розпорядчих функцій у якості службової особи, отримання прибутку у якості засновника підприємства за результатами розподілення матеріальних благ від фінансово- господарської діяльності товариства, перебуваючи у невстановленому слідством місці, погодилась на пропозицію невстановленої особи щодо створення та державної реєстрації за грошову винагороду суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), з метою прикриття незаконної діяльності невстановленими слідством особами.

При цьому, ОСОБА_4 та невстановлена досудовим розслідуванням особа, розподілили між собою ролі у спільному злочинному плані.

Так, ОСОБА_4 , відповідно до розробленого злочинного плану, повинна була надати свої дані, документи, що посвідчують особу, які використаються невстановленою особою для розробки установчих документів юридичної особи, підписати статутні та інші документи по створенню та подальшій державній реєстрації фіктивного суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи), засновником та службовою особою якого вона мала виступити за грошову винагороду з метою прикриття незаконної діяльності іншої особи. У свою чергу, невстановлена досудовим розслідуванням особа, відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна підготувати необхідні для створення та реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності в органах державної влади документи, а також організувати здійснення його державної реєстрації, забезпечити та надати можливість невстановленим досудовим розслідуванням особам використовувати створене підприємство, з метою прикриття незаконної діяльності.

В подальшому, ОСОБА_4 , виконуючи відведену їй роль у раніше розробленому злочинному плані, усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, запропонованих їй невстановленою досудовим розслідуванням особою, як майбутнього засновника та власника фіктивного підприємства, усвідомлюючи, що підприємство створюється з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, з корисливих спонукань, бажаючи отримати запропоновану їй грошову винагороду, погодившись на таку пропозицію, надана невстановленій досудовим розслідування особі, з метою підготування статутних та реєстраційних документів по створенню суб`єкта господарської діяльності, свої паспортні дані.

Крім цього, на виконання раніше розробленого злочинного плану, за вказівкою невстановленої особи, 13.08.2014 року, в денний період часу, ОСОБА_4 прибула до станції метро Вокзальна у м. Києві, де у приміщенні закладу швидкого харчування «МАК ФОКСІ» підписала надані їй невстановленою особою Протокол № 1 установчих зборів засновників ТОВ «АВОПУС», які нібито відбулись 07.08.2014 року, та до якого заздалегідь були внесені неправдиві відомості щодо місцезнаходження товариства, а саме: АДРЕСА_2 , сформованого статутного капіталу за рахунок майнового внеску у вигляді планшета «Lenovo - Al000» вартістю 1 000 гривень, а також Статут ТОВ «АВОПУС», нібито затверджений рішенням загальних зборів учасників товариства від 07.08. 2014 року.

Після підписання зазначених установчий документів, в продовження заздалегідь розробленого злочинного плану, ОСОБА_4 у супроводі невстановленої особи одразу ж вирушила до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 . У кабінеті приватного нотаріуса підписала надану їй невстановленою особою довіреність, якою уповноважила громадянина ОСОБА_6 (паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Залізничним РУ ГУМВС України в м. Києві від 28.01.1997 року, ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_2 ) бути представником в усіх установах, підприємствах, організаціях будь-якої підпорядкованості та форми власності, перед усіма фізичними та юридичними особами, в тому числі в Державній реєстраційній службі України, державній адміністрації, податкових органах, органах пенсійного фонду, фондах соціального страхування, центрі зайнятості, органах дозвільної системи Міністерства внутрішніх справ України, органах статистики, банківських установах, органах нотаріату тощо, з питань реєстрації та постанови на облік юридичної особи - ТОВ «АВОПУС», в тому числі з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття рахунку в банківській установі.

В подальшому, усі вищезазначені документи ОСОБА_4 були передані невстановленій слідством особі, яка у свою чергу за невстановлених слідством обставин, у невстановлену дату та час, передала їх ОСОБА_6 для подальшої державної перереєстрації підприємства в органах державної влади.

Таким чином, передані невстановленою особою Протокол №1 установчих зборів засновників ТОВ «АВОПУС», Статут ТОВ «АВОПУС», нібито затверджений рішенням загальних зборів учасників товариства від 07.08.2014 року, а також посвідчена приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 від 13.08.2014 року довіреність, надали громадянину ОСОБА_6 можливість здійснити у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві 15.08.2014 року державну реєстрацію ТОВ «АВОПУС», про що державної реєстраторами зазначеної установи в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи зроблено запис за № 1 070 102 0000 054996.

Окрім цього, на завершення заздалегідь обумовленого плану, приблизно через місяць після підписання довіреності та установчих документів ТОВ «АВОПУС», за вказівкою невстановленої слідством особи, ОСОБА_4 прибула у АТ «ЗЛАТОБАНК», що знаходилось та той момент у будинку по вулиці Б. Хмельницького 17/52 у м. Києва, де підписала надані їх невстановленою особою документи на відкриття поточного рахунку для створеного та зареєстрованого на той момент ТОВ «ГРОУВІ АЛЬЯНС» (код СДРПОУ 39352952).

Таким чином, вчинивши свої умисні дії на виконання заздалегідь обумовленого плану, виступивши засновником та директором ТОВ «АВОПУС» ( код СДРПОУ 39352989), ОСОБА_4 забезпечила прикриття незаконної діяльності невстановленої досудовим розслідуванням особи щодо здійснення вигаданих прибуткових та видаткових операцій по рахункам підприємства, складанні від імені службових осіб ТОВ «АВОПУС» (код СДРПОУ 39352989) фіктивних господарських угод та фіктивних первинних документів щодо реалізації товарів, робіт, послуг, складанні та видачі документів податкової звітності.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 винною себе в інкримінованому діянні визнала повністю, підтвердила фактичні обставини вчиненого кримінального правопорушення відповідно до пред`явленого обвинувачення та пояснила, що дійсно, вона в серпні 2014 року, на прохання незнайомої їй особи, з метою підготування статутних та реєстраційних документів по створенню юридичної особи, надала свої піспортні дані, в подальшому підписала протокол установчих зборів засновників ТОВ «АВОПУС» та Статут цього товариства, після чого у приватного нотаріуса підписала надану їй цією особою довіреність на здійснення ОСОБА_6 представництва від імені ТОВ «АВОПУС», передавши незнайомій особі усі отримані документи. Після цього, через діякий час вона, разом з невстановленою особою, в приміщенні банку, підписала документи на відкриття поточного рахунку на своє ім`я та зареєстрованого на той час «ТОВ «ГРОУВІ АЛЬЯНС». В подальшому будь-якої діяльності вона не вчиняла, лише отримувала щомісячно винагороду. Також обвинувачена зазначила, що щиро розкаялася у вчиненому та зробила для себе відповідні висновки.

В судовому засіданні, у відповідності до ч.3 ст. 349 КПК України, визнано недоцільним дослідження доказів у справі, а саме: письмових доказів, оскільки фактичні обставини нікім не оспорюються та відсутні сумніви стосовно добровільності та істинності позиції учасників судового провадження.

Оцінюючи докази зібрані в судовому засіданні, суд находить винність обвинуваченої ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення повністю доведеною.

Умисні дії ОСОБА_4 , які виразились у пособництві фіктивному підприємництву, тобто сприянні та наданні засобів для створення суб`єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, суд кваліфікує за ч. 5 ст.27 ч.1 ст.205КК України.

При призначенні міри покарання обвинуваченій, суд враховує тяжкість скоєного нею діяння, те що воно відноситься до злочинів невеликої тяжкості, є умисним та корисливим, характер та ступінь участі обвинуваченої у вчинені злочину, а також особу обвинуваченої, яка на спеціальних обліках не перебуває, раніше не судима, вперше притягується до кримінальної відповідальності, має постійне місце проживання, позитивно характеризується за місцем проживання, а також, ставлення останньої до вчиненого.

У відповідності до ст. 66 КК України обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченої - є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

У відповідності до ст. 67 КК України обставин, що обтяжують покарання обвинуваченої судом не встановлено.

Враховуючи наведене та конкретні обставини вчиненого злочину, вищенаведені судом позитивні дані про особу обвинуваченої, думку прокурора, щодо міри покарання обвинуваченій, суд вважає, що обвинуваченій ОСОБА_4 необхідно обрати покарання у виді штрафу.

Окрім того, суд вважає наявними кілька обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченій та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого нею злочину, а саме : щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, вчинення злочину вперше, відсутність шкоди від вчиненого злочину, що істотно знижує ступінь тяжкості вчиненого злочину, а також з урахуванням особи винної, відсутності обставин, які обтяжують покарання обвинуваченій та керуючись положеннями ст. 69 КК України, вважає за можливе призначити покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ч.1 ст. 205 КК України, оскільки зазначене покарання буде необхідним та достатнім для виправлення та перевиховання останньої.

Цивільний позов не заявлений.

Судові витрати по справі відсутні.

Питання щодо речових доказів вирішити у відповідності до положень ст.100 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.373, 374 КПК України, суд , -

З А С У Д И В :

ОСОБА_4 визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, та призначити їй покарання у виді штрафу в розмірі 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 2 550 грн.

Речовий доказ, а саме: фотокопії документів, які визнані речовими доказами постановою слідчого від 24.06.2015 року та зберігаються в матеріалах кримінального провадження залишити в матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду м. Києва протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.07.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу47433891
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/22490/15-к

Ухвала від 27.07.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Вирок від 27.07.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 03.07.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні