Постанова
від 22.07.2011 по справі 2-а/1970/1827/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/1827/11

"22" липня 2011 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі

головуючого судді Жука А.В.,

при секретарі судового засідання Порплиці Т.В.

за участю сторін:

представника позивача - ОСОБА_1;

представника відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу

за адміністративним позовом Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

до комунального підприємства «Великоглибочецьке»

про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

Тернопільське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (на далі позивач, Фонд) звернулося до суду з адміністративним позовом до Комунального підприємства «Великоглибочецьке»(далі -КП «Великоглибочецьке») про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в сумі 1421,86 гривня.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю з мотивів викладених у позовній заяві, просить стягнути з відповідача вищевказану суму.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про день, час, місце судового засідання повідомлявся судом належним чином - у відповідності до вимог ст. ст. 33, 35 КАС України. Про причини неявки відповідач суд не повідомив.

Отже, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним прав судового захисту своїх прав та інтересів, тому можливо розглянути справу без участі відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Заслухавши пояснення представника позивача, повно і всебічно з'ясувавши всі обставини справи в їх сукупності на підставі чинного законодавства, перевіривши їх дослідженими у судовому засіданні доказами, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням»(далі по тексту - Закон) Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

КП «Великоглибочецьке»зареєстроване Тернопільською районною державною адміністрацією, як юридична особа 20.12.2005, із присвоєнням ідентифікаційного коду 33916197.

В розумінні п. 3 ст. 2 Закону відповідач є страхувальником і перебуває на обліку в Міжрайонній виконавчій дирекції м. Тернополя та Тернопільської області.

Статтею 27 Закону встановлено, що страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до п. 4.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності № 16 від 26.06.2001 (далі по тексту - Інструкція), перерахування коштів на рахунки Фонду страхувальниками-роботодавцями здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків. У разі виплати заробітної плати за першу половину або іншу частину місяця нараховані страхові внески повинні бути перераховані до Фонду не пізніше дня, встановленого для виплати заробітної плати за другу половину місяця. Не сплачені в цей строк кошти вважаються недоїмкою.

Відповідно до абзацу 5 ч. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Судом встановлено, що відповідно до поданого відповідачем самостійно до ФСС з ТВП звіту Ф-4 про нараховані внески, перерахування та витрати пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за І квартал 2011 року на початок 2011 року заборгованість КП «Великоглибочецьке»по коштах Фонду становила 1421,86 гривень, яка утворилася до 1 січня 2011 року та станом на день подання позову не відшкодована, що підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами, а саме:

- Звітом Ф-4 про нараховані внески, перерахування та витрати пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за І квартал 2011 року, поданого відповідачем до фонду;

- Розрахунком заборгованості.

Ненадходження коштів до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності перешкоджає своєчасному фінансуванню виплат матеріального забезпечення у випадку втрати працездатності, а також реалізації державної політики в сфері соціального захисту населення.

Відповідно до ст. 8 Закону спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому статутом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та в судовому порядку. Відповідно до пункту 5.1 Інструкції несплачені страхові внески можуть стягуватись із страхувальника в судовому порядку.

Відповідно до ст.ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

За наведених обставин суд приходить до переконання, що позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами, не спростовані відповідачем, а отже підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 35,70,71,79,86,128,136,153,158-163,167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з комунального підприємства «Великоглибочецьке»(ідентифікаційний код 33916197, вул. Середній Десяток, 9А, с. Великий Глибочок Тернопільського району Тернопільської області) на користь Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (р/р25603188 у ВАТ «РайффайзенбанкАваль», МФО 338501, код ЄДРПОУ 26024541, отримувач: міжрайонна виконавча дирекція м. Тернополя та Тернопільського району) заборгованість в сумі 1421,86 гривня (одна тисяча чотириста двадцять одна гривня 86 копійок).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10 денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги у порядку і строки, передбачені статтями 185 - 187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

(постанова виготовлена в повному обсязі 27.07.2011)

Головуючий суддя Жук А.В.

копія вірна

Суддя Жук А.В.

Дата ухвалення рішення22.07.2011
Оприлюднено30.07.2015
Номер документу47445690
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/1827/11

Ухвала від 30.06.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Жук А.В.

Постанова від 22.07.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Жук А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні