Рішення
від 21.07.2015 по справі 904/4834/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.07.15р. Справа № 904/4834/15

За позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ЕМ", м. Павлоград

до публічного акціонерного товариства "Авіаційна компанія "Дніпроавіа", м. Дніпропетровськ

про стягнення 32 637,55 грн. заборгованості за договором підряду, 2 382,52 грн. 3% річних та 23 531,67 грн. інфляційних втрат

Суддя Бондарєв Е.М.

Представники:

Від позивача: Познянський В.А., довіреність від 17.06.2015 року, представник

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕМ" звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з публічного акціонерного товариства "Авіаційна компанія "Дніпроавіа":

- 32 637,55 грн. заборгованості за договором підряду;

- 2 382,52 грн. 3% річних за період з 14.12.2012 року по 21.05.2015 року;

- 23 531,67 грн. інфляційних втрат за період з січня 2013 року по квітень 2015 року.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов'язань за договором підряду №12-181П від 11.07.2012 року в частині своєчасної оплати робіт на суму 32 637,55 грн. за актом приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2012 року.

У судовому засіданні представник позивача підтримав вимоги позову з наведених у ньому підстав.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином відповідно до вимог частини першої статті 64 Господарського процесуального кодексу України за адресою, зазначеною у позові, яка збігається з адресою місцезнаходження відповідно до Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 04.06.2015 року (а.с. 28-30 том 1).

Доказами отримання відповідачем ухвали суду є наявні у справі рекомендовані повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 32, 41 том 1).

Відповідно до підпункту 3.9.1. пункту 3.9. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України.

За вказаних обставин, а також беручи до уваги, що відповідно до статті 33 Господарського процесуального України обов'язок доказування і подання доказів покладено на сторони, суд розглядає справу за відсутності представника відповідача та за наявними у справі матеріалами.

Ухвалою господарського суду від 05.06.2015 року порушено провадження у справі з призначенням судового засідання на 23.06.2015 року, після чого розгляд справи відкладався на 07.07.2015 року та на 22.07.2015 року.

У судовому засіданні 22.07.2015 року проголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

11.07.2012 року між відкритим акціонерним товариством "Авіаційна компанія "Дніпроавіа", правонаступником якого є публічне акціонерне товариство "Авіаційна компанія "Дніпроавіа" (далі - замовник), товариством з обмеженою відповідальністю "Спецбудконструкція" (далі - генпідрядник) та товариством з обмеженою відповідальністю "ЕМ" (далі - субпідрядник) укладено договір підряду № 12-181 П (далі - договір).

Відповідно до пункту 1.1. договору замовник замовляє, а генпідрядник залучає субпідрядника, а субпідрядник виконує на свій ризик власними силами, способами та методами будівельно-монтажні роботи по вогнезахисному покритті шахт і каналів димовидалення по об'єкті: Ангар для базового технічного обслуговування літаків В-737, Е-145 ВАТ "АК "Дніпроавіа" , м. Дніпропетровськ, Аеропорт для замовника. Генпідрядник організовує роботи та контролює відповідність виконаних робіт будівельним нормам, а замовник сплачує вартість виконаних робіт. За функції генпідрядника субпідрядник сплачує плату на умовах визначених цим договором.

Об'єм робіт визначається кошторисом, який складається субпідрядником та є невід'ємною частиною даного договору (п.1.2 договору).

Згідно з п.2.1 договору ціна робіт становить суму в розмірі 27 197,96 грн., крім того ПДВ 20% - 5 439,59 грн., всього загальна ціна до договору становить 32 637,55 грн. Розрахунок вартості робіт наведено у договірній ціні, яка є невід'ємною частиною даного договору. За виконання функцій генпідрядника, субпідрядник перераховує на рахунок генпідрядника грошові кошти у розмірі 1% від вартості виконаних робіт субпідрядником на підставі підписаних Актів приймання виконаних робіт за формою КБ-2в та Довідок КБ-3.

Відповідно до п.3.1 договору роботи, передбачені даним договором, повинні бути початі протягом 3 робочих днів після підписання договору. строк виконання робіт становить 46 календарних днів (п.3.2 договору).

Замовник оплачує субпідряднику вартість робіт на підставі Акту приймання виконаних робіт форма №КБ-2в і довідки №КБ-3, підписаних субпідрядником, замовником, за погодженням з генпідрядником. Акт приймання виконаних робіт готує субпідрядник і передає для розгляду і погодження генпідряднику, після чого Акт передається замовнику до 25 числа поточного місяця (п.5.1 договору).

Відповідно до пункту 6.1 договору приймання-передача виконаних робіт здійснюється на протязі встановленого сторонами строку шляхом підписання Акту приймання-передачі виконаних робіт. Актом приймання-передачі виконаних робіт засвідчується виконання робіт на об'єкті (п.6.2 договору).

Генпідрядник та замовник на протязі 5 робочих днів з моменту отримання від субпідрядника Акту приймання-передачі виконаних робіт перевіряють належність виконання робіт і підписують Акт або генпідрядник направляє субпідряднику письмове обґрунтування про відмову від його підписання. У випадку не отримання мотивованої відмови генпідрядника чи замовника субпідрядником у вказаний термін, Акт виконаних робіт вважається підписаним, роботи вважаються такими, що прийняті без зауважень, і підлягають обов'язковій оплаті замовником (п.6.3 договору).

Згідно з п.11.1 договору цей договір набирає сили з дати його підписання сторонами і діє до 31.12.2012 року, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами взятих на себе договірних зобов'язань.

На виконання умов договору субпідрядником виконані роботи на суму 32 637,55 грн., що підтверджується Актом приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2012 року від 19.09.2012 року форма №КБ-2в (а.с.18, 19 том 1) і Довідкою про вартість виконаних будівельних робіт за вересень 2012 року від 19.09.2012 року форма №КБ-3 (а.с. 17 том 1), які підписані субпідрядником, замовником, за погодженням з генпідрядником та скріплені печатками підприємств.

Несплата відповідачем грошових коштів у сумі 32 637,55 грн. за виконані роботи є причиною виникнення спору.

Відповідно до частини першої статті 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

За умовами частини першої статті 854 Цивільного кодексу України якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

За частиною першою статті 846 Цивільного кодексу України строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

Суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (частина перша статті 193 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Частиною другою статті 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Відповідно до пункту 1.7. постанови пленуму Вищого господарського суду України №14 від 17.12.2013 року "Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань" якщо у договорі або законі не встановлено строку (терміну), у який повинно бути виконано грошове зобов'язання, судам необхідно виходити з приписів частини другої статті 530 Цивільного кодексу України. Цією нормою передбачено, між іншим, і можливість виникнення обов'язку негайного виконання; такий обов'язок випливає, наприклад, з припису частини першої статті 692 Цивільного кодексу України, якою визначено, що покупець за договором купівлі-продажу повинен оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього; відтак якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлено інший строк оплати товару, відповідна оплата має бути здійснена боржником негайно після такого прийняття, незалежно від того, чи пред'явив йому кредитор пов'язану з цим вимогу. При цьому передбачена законом відповідальність за невиконання грошового зобов'язання підлягає застосуванню починаючи з дня, наступного за днем прийняття товару, якщо інше не вбачається з укладеного сторонами договору. Відповідні висновки випливають зі змісту частини другої статті 530 Цивільного кодексу України.

Днем пред'явлення вимоги кредитором слід вважати день, у який боржник одержав надіслану йому вимогу, а в разі якщо вимогу надіслано засобами поштового зв'язку і підприємством зв'язку здійснено повідомлення про неможливість вручення поштового відправлення, то днем пред'явлення вимоги є дата оформлення названим підприємством цього повідомлення.

Оскільки згаданою статтею 530 Цивільного кодексу України не визначена форма пред'явлення вимоги кредитором, останній може здійснити своє право як шляхом надіслання платіжної вимоги-доручення, так і шляхом звернення до боржника з листом, телеграмою, надіслання йому рахунка (рахунка-фактури) тощо. При цьому якщо боржник (відповідач) заперечує одержання ним такої вимоги, кредитор (позивач) зобов'язаний подати господарському суду докази її надіслання боржникові. Останній, зі свого боку, не позбавлений права подати докази неодержання ним вимоги кредитора (наприклад, довідку підприємства зв'язку про ненадходження на адресу боржника відповідного рекомендованого поштового відправлення). Ухилення боржника від одержання на підприємстві зв'язку листа, що містив вимогу (відмова від його прийняття, нез'явлення на зазначене підприємство після одержання його повідомлення про надходження рекомендованого або цінного листа) не дає підстав вважати вимогу непред'явленою.

Подання ж кредитором позовної заяви, адресованої господарському суду (а не боржнику) і надіслання останньому як відповідачеві копії такої заяви є складовими судової процедури, а не цивільних правовідносин, і відповідні дії не можуть розглядатися як вимога у розумінні зазначеної норми Цивільного кодексу України.

Статтею 253 Цивільного кодексу України визначено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Таким чином, з аналізу зазначених правових норм та умов договору у їх сукупності, з урахуванням роз'яснень пленуму Вищого господарського суду України, оплата виконаних робіт та наданих послуг мала бути здійснена негайно, з наступного дня після підписання сторонами актів виконаних робіт та наданих послуг.

Враховуючи викладене, а також дату (19.09.2012 року) підписання акту приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2012 року строк оплати є таким, що настав, а відтак оплата мала бути здійснена не пізніше 20.09.2012 року.

Доказів на підтвердження сплати заборгованості у сумі 32 637,55 грн. за вказаним договором відповідач суду не надав, а тому його заборгованість на вказану суму підтверджена належними та допустимими доказами.

За таких обставин заявлені позовні вимоги в частині стягнення з відповідача заборгованості у сумі 32 637,55 грн. підлягають задоволенню у повному обсязі.

Згідно зі статтею 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Заявлені позивачем до стягнення 3% річних у сумі 2 382,52 грн. розраховані за період з 14.12.2012 року до 21.05.2015 року, інфляційні втрати у сумі 23 531,67 грн. за період з січня 2013 року по квітень 2015 року.

За результатами перевірки розрахунку 3% річних та інфляційних втрат підстави для зменшення визначених позивачем сум відсутні.

За викладеного позовні вимоги підлягають задоволенню у загальній сумі 58 551,74грн., з яких: 32 637,55 грн. - основний борг, 23 531,67 грн. - інфляційні втрати, 2 382,52 грн. - 3% річних.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір у сумі 1 827,00 грн. покладається на відповідача.

Керуючись статтями 4, 32-34, 36, 43-44, 49, 82-85, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з публічного акціонерного товариства "Авіаційна компанія "Дніпроавіа" (49042, м. Дніпропетровськ, аеропорт цивільної авіації, ідентифікаційний код 01130549) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "ЕМ" (51400, Дніпропетровська область, м. Павлоград, вул. Ватоліної, буд. 4, ідентифікаційний код 25517017) основний борг у сумі 32 637,55 грн., інфляційні втрати у сумі 23 531,67 грн., 3% річних у сумі 2 382,52 грн., судовий збір у сумі 1 827,00 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 27.07.2015 року.

Суддя Е.М. Бондарєв

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення21.07.2015
Оприлюднено30.07.2015
Номер документу47447438
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4834/15

Рішення від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 07.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 23.06.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 05.06.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні