Постанова
від 22.09.2009 по справі 7/85-09-1288
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

7/85-09-1288

           

 ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В АІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"22" вересня 2009 р. Справа № 7/85-09-1288

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого судді:                                                                                 Лашина В.В.

Суддів:                                                                                   Єрмілова Г.А.

                                                                                                       Воронюка О.Л.

При секретарі:                                                                                  Толок В.В.

Представники сторін в судове засідання не з`явились. Про час, дату та місце його проведення повідомленні належним чином.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Акціонерно-комерційного банку соціального розвитку “Укрсоцбанк” в особі Одеської обласної філії

на ухвалу  господарського суду  Одеської області від 13.08.2009року про відмову у прийнятті касаційної скарги

зі  справи № 7/85-09-1288

за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю “Валдинвест”

про визнання банкрутом

                                                   В С Т А Н О В И Л А:

Ухвалою господарського суду Одеської області від 18 березня 2009 р. за заявою ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «Валдинвест»(далі –ТОВ «Валдинвест») на підставі ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»було порушено провадження у справі про банкрутство зазначеного товариства у зв`язку з неспроможністю погасити кредиторську заборгованість у розмірі 179 507,65 грн.

          Постановою господарського суду Одеської області від 30.04.2009 р. ТОВ «Валдинвест»визнано банкрутом, відносно нього відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії цього товариства Андронова О.О., припинені повноваження органів управління ТОВ «Валдинвест», зобов`язано ліквідатора провести ліквідаційні заходи, передбачені ст. ст. 25-31, 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

          З цією постановою АКБ «Укрсоцбанк»не погодився та 13 серпня 2009 року  звернувся з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України.

          Водночас, ухвалою господарського суду Одеської області від 13.08.2009 р. був затверджений звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, припинено юридичну особу –ТОВ «Валдинвест», кредиторську заборгованість банкрута вирішено списати як безнадійну, а вимоги, що залишилися незадоволеними –погашеними, повноваження ліквідатора банкрута та провадження у справі припинені.

          Крім цього, ухвалою господарського суду Одеської області від 13.08.2009 р. (суддя Лепеха Г.А.) було вирішено відмовити АКБ «Укрсоцбанк»у прийнятті касаційної скарги на постанову про визнання банкрутом від 30.04.2009 р.

          Не погоджуючись з цією ухвалою, АКБ «Укрсоцбанк»в апеляційній скарзі просить її скасувати, посилаючись на порушення місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права, оскільки відмова в прийнятті касаційної скарги здійснена господарським судом всупереч ст. 109 ГПК України, якою чітко передбачено обов`язок місцевого господарського суду надіслати касаційну скаргу разом зі справою до Вищого господарського суду України у 5-денний строк з дня її надходження.

          Представники сторін в судове засідання не з'явились, хоча були належним чином повідомлені про час, дату та місце його проведення, про причини неявки, суд не повідомили.

          Перевіривши юридичну повноту встановлених судом першої інстанції обставин справи, судова ко легія вважає апеляційну скаргу обґрунтованою та підлягаючою задоволенню з наступних під став.

Виносячи оскаржувану ухвалу, місцевий господарський суд виходив з того, що Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»(далі –Закон про банкрутство) не передбачено можливості оскарження постанови від 30.04.2009 р., а дії АКБ «Укрсоцбанк»направлені в порушення ст. 22 ГПК України на затягування судового процесу. Крім цього, господарський суд зазначив, що у відповідності до п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про незалежність судової влади»від 13.06.2007 р. № 8 та Інформаційного листа Верховного Суду України № 3.2.-2008 від 10.09.2008 р. судам було рекомендовано відмовляти у прийнятті неправомірних апеляційних та касаційних скарг.

          Однак судова колегія вважає зроблені судом першої інстанції висновки такими, що не засновані на діючому законодавстві з огляду на таке.

          Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

          Зазначена конституційна норма конкретизована законодавцем в статті 12 Закону України «Про судоустрій України», згідно з якою учасники судового процесу та інші особи у випадку і порядку, передбачених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.

           Згідно з ч. 2 і 3 ст. 6 цього Закону для забезпечення всебічного, повного та об'єктивного розгляду справ, законності судових рішень в Україні діють суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

          Виходячи зі змісту ст. 4-6 ГПК України перегляд в апеляційному порядку рішень місцевих господарських судів здійснюється апеляційними господарськими судами. Перегляд у касаційному порядку рішень місцевих і апеляційних господарських судів здійснюється Вищим господарським судом України.

          Посилання місцевого господарського суду на Постанову Пленуму Верховного Суду України «Про незалежність судової влади»від 13.06.2007 р. № 8 та Інформаційний лист Верховного Суду України № 3.2.-2008 від 10.09.2008 р., судова колегія вважає безпідставним, оскільки дані приписи мають рекомендований характер.

          Частиною 2 ст. 6 Конституції України встановлено, що органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України. Положеннями частини другої статті 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

          У відповідності до ч. 2 ст. 109 ГПК України місцевий або апеляційний господарський суд, який прийняв оскаржуване рішення або постанову, зобов'язаний надіслати скаргу (подання) разом зі справою до Вищого господарського суду України у п'ятиденний строк з дня її надходження.

          Отже, чинний Господарський процесуальний кодекс не містить правових норм, за якими передбачається можливість місцевому господарському або апеляційному господарському суду вирішувати питання про прийняття або відмову в прийнятті касаційних скарг. Такі повноваження надані виключно Вищому господарському суду України й саме він у відповідності до ст. 111-5 ГПК України розглядає касаційну скаргу.

          За таких обставин, судова колегія вважає, що оскаржувана ухвала господарського суду Одеської області не відповідає вимогам закону, а тому підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст. 103-106 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів

                                П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Акціонерно-комерційного банку соціального розвитку «Укрсоцбанк»задовольнити, а ухвалу господарського суду Одеської області від 13.08.2009 р. по справі  № 7/85-09-1288 про відмову у прийнятті касаційної скарги –скасувати.

Справу передати господарському суду Одеської області для виконання дій, передбачених ч. 2 ст. 109 ГПК України.

             Головуючий                                                                     В.В. Лашин

            Суддя                                                                            Г.А. Єрмілов

           Суддя                                                                                О.Л. Воронюк

Постанова підписана


  

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.09.2009
Оприлюднено28.09.2009
Номер документу4745089
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/85-09-1288

Ухвала від 31.07.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Ухвала від 16.07.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 26.05.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Постанова від 22.09.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 13.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні