Ухвала
від 28.07.2015 по справі 344/10753/15-к
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/10753/15-к

Провадження № 1-кс/344/2863/15

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 липня 2015 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу Івано-Франківського МВ УМВС України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , погодженого старшим прокурором прокуратури м. Івано-Франківська ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в якому зазначає, що слідчим відділом Івано-Франківського МВ УМВС України в області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32015090000000030 за фактом внесення невстановленою особою в документи, які відповідно до закону подаються на проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей без наміру здійснювати господарську діяльність, передбачену статутом товариства, з метою подальшого його використання у власних інтересах чи інтересах інших осіб, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України.

Згідно матеріалів кримінального провадження у грудні 2014 року невстановлена особа зареєструвала в органах державної влади суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу, а саме ТОВ «Укртомсоюз» (код ЄДРПОУ 39527489) використовуючи паспортні дані громадянки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка була зазначена засновником та директором даного товариства, проте фактично ніякого відношення до господарської діяльності товариства не мала, шляхом внесення в документи, які відповідно до закону подаються на проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей без наміру здійснювати господарську діяльність, передбачену статутом вказаного товариства, з метою подальшого його використання в власних інтересах чи інтересах інших осіб.

Встановлено, що на даний час невстановлені особи здійснюють фінансово-господарські операції поза межами податкового контролю від імені формально призначеного засновника та керівника. Зокрема, ТОВ «Укртомсоюз» подано до митного оформлення у режимі «експорт» (митний пост «Святошин») вантажно-митну декларацію №125130013/2015/446364 від 12.06.2015 стосовно замитнення товарно-матеріальних цінностей (дроту з міді рафінованої) в адресу фірми нерезидента «Grass AF GmbH» (адреса: Frydagstr. 30, D-44536 Lumen, Germany), вагою 21558,5 кг., загальною фактурною вартістю 75 423 долари США.

Вказані ТМЦ разом із товаросупровідними документами, згідно вантажно-митної декларації, знаходяться у вантажному автомобілі д.н.з. НОМЕР_1 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_2 , водієм якого є ОСОБА_6 (паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 ) та належить фірмі перевізнику ТОВ «Європа Транс ЛТД» (код ЄДРПОУ 32605152).

З метою припинення незаконної діяльності від імені ТОВ «Укртомсоюз», 12.06.2015 на адресу Київської митниці ДФС та Митного посту «Святошино» Київської митниці ДФС направлено лист про призупинення митного оформлення зазначеної вище продукції (дроту мідного рафінованого). На даний час вказаний транспортний засіб разом із вантажем перебуває на території Митного посту «Святошино» Київської митниці ДФС.

На даний час в ході досудового розслідування кримінального провадження виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів та предметів, що знаходяться у вантажному автомобілі д.н.з. НОМЕР_1 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_2 , що належить ТОВ «Європа Транс ЛТД», а саме: вантажу, який знаходиться у вказаному вантажному автомобілі з напівпричепом; мідної катанки, вказаної в інвойсі від 11.06.2015 №1 та дроту із міді рафінованої, зазначеного в вантажно-митній декларації від 12.06.2015 №125130013/2015/446364, а також товаросупровідних документів на вантажний автомобіль д.н.з. НОМЕР_1 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_2 , в тому числі до інвойсу №1 від 11.06.2015 та інших документів, що стосуються постачання товарів товариством «Укртомсоюз» в адресу фірми «Grass AF GmbH».

Вказані вище предмети та документи мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, оскільки на них можуть зберігатися зафіксовані за допомогою письмових знаків та зображень сліди, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин вчинення кримінального правопорушення, оскільки товаросупровідні документи підписані особою, яка фактично ніякого відношення до господарської діяльності товариства`Укртомсоюз» не має.

Поряд із цим, тимчасовий доступ до предметів та документів пояснюється необхідністю припинення злочинної діяльності невстановлених осіб, пов`язаної із замитненням товарно-матеріальних цінностей від імені товариства, державна реєстрація якого відбулася на підставі документів, які містять завідомо неправдиві відомості, а також необхідністю проведення ряду почеркознавчих експертиз.

Викладене дає підстави вважати, що документи, які знаходяться у вантажному автомобілі д.н.з. НОМЕР_1 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_2 чи у його водія ОСОБА_6 є підробленими, а сам вантаж, що знаходиться у даному транспортному засобі має незаконне походження.

Беручи до уваги вищенаведене та те, що вказані речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів та предметів, що знаходяться у вантажному автомобілі д.н.з. НОМЕР_1 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_2 , що належить ТОВ «Європа Транс ЛТД» та знаходиться на території Митного посту «Святошино» Київської митниці ДФС, а саме: вантажу, який знаходиться у вказаному транспортному засобі з напівпричепом.

В ч.1 ст. 160 КПК України вказано, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до вимог ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх ( здійснити їх виїмку).

За змістом ч. 5 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи :1. Перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи. 2. Самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. 3. Не становлять собою або не включають речей і документів , які містять охоронювану законом таємницю.

Вивчивши матеріали клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, враховуючи, що тимчасовий доступ до автомобіля марки «VOLKSWAGEN PASSAT», реєстраційний номер « НОМЕР_4 », необхідний для виявлення предметів, які містять важливі дані для встановлення фактичних даних, що має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні на час дії даної ухвали, вказаний захід забезпечення кримінального провадження у даному випадку є доцільним, співмірним та відповідає завданням кримінального провадження, а тому наявні підстави для задоволення клопотання.

Керуючись ст. 131, 132, 159-160, 309,395 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Надати слідчому СВ Івано-Франківського МВ УМВС України в Івано-Франківській області лейтенанту міліції ОСОБА_3 , або за його дорученням оперативному працівнику, тимчасовий доступ до документів та предметів, що знаходяться у вантажному автомобілі д.н.з. НОМЕР_1 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_2 , що належить ТОВ «Європа Транс ЛТД» (код ЄДРПОУ 32605152) та знаходиться на території Митного посту «Святошино» Київської митниці ДФС, а саме: вантажу, який знаходиться у вказаному вантажному автомобілі з напівпричепом; мідної катанки, вказаної в інвойсі від 11.06.2015 №1 та дроту із міді рафінованої, зазначеного в вантажно-митній декларації від 12.06.2015 №125130013/2015/446364, а також товаросупровідних документів на вантажний автомобіль д.н.з. НОМЕР_1 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_2 , в тому числі до інвойсу №1 від 11.06.2015 та інших документів, що стосуються постачання товарів товариством «Укртомсоюз» в адресу фірми «Grass AF GmbH», з можливістю їх огляду та вилучення.

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.07.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу47484702
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —344/10753/15-к

Ухвала від 28.07.2015

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Руденко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні