Рішення
від 22.07.2015 по справі 382/1435/14-ц
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 382/1435/14-ц

2/382/288/15

РІШЕННЯ

Іменем України

22 липня 2015 року Яготинський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Кисіль О.А.

при секретарі Твердохліб Г.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Яготин справу за позовом Дочірнього підприємства "Богданівське" Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_1 Україна", с. Богданівка Яготинського району Київської області вул. Бондаренка-55 до ОСОБА_2, Фермерського господарства "Лаос-Агро", с. Богданівка Яготинського району Київської області вул. 1 Травня-18, реєстраційної служби Яготинського районного управління юстиції у Київській області, м. Яготин вул. Незалежності-110 про визнання договору недійсним та скасування державної реєстрації права,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2, Фермерського господарства "Лаос-Агро", реєстраційної служби Яготинського районного управління юстиції у Київській області про визнання договору недійсним та скасування державної реєстрації права, в котрому зазначено, що 27 вересня 2006 року був укладений договір оренди землі із ОСОБА_3, кадастровий номер земельної ділянки 3225580900:01:003:0124 та зареєстрований 29 вересня 2006 року за № 040633500124 в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП В«Центр державного земельного кадастру В» при Держкомземі України, про що було вчинено запис в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Згідно пункту 8 Договору строк його дії - до 31.08.2009 року з наступною автоматично пролонгацією до 31.08.2021 року на тих самих умовах, у випадку відсутності заяви Орендодавця не менш як за 180 днів про наміри змінити умови договору або припинити його з 31.08.2009 року.

Дочірнє підприємство Богданівське ТОВ В«ОСОБА_1 УкраїнаВ» створене в результаті зміни повного найменування з дочірнього підприємства В«Богданівське ВАТ В«Яготинський маслозавод В» , що підтверджується п.1.1. Статуту. Таким чином, зазначений договір діє та є обов'язковими як для ДП В«БогданівськеВ» ТОВ В«ОСОБА_1 УкраїнаВ» так і для відповідача.

Згідно з ст.13 Закону України В«Про оренду землі В» (надалі Закону) договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно з ст.25 Закону Орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі. Частиною 2 ст.24 Закону передбачено, що орендодавець зобов'язаний не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою. Відповідно до вимог ч. І ст.27 Закону України В«Про оренду земліВ» орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону. Згідно з ч.4 ст.15 Закону невід'ємною частиною договору оренди землі є: план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду; кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об'єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у разі його розроблення згідно із законом. Виходячи з приписів зазначених норм права, в оренду може бути передана земельна ділянка, яка повернута попереднім орендарем орендодавцю при умові відсутності прав на користування вказаною земельною ділянкою третьої особи. В порушення зазначених норм матеріального права орендар, не зважаючи на те, що строк дії договору не закінчився та не зважаючи на те, що ДП Богданівське ТОВ В«ОСОБА_1 УкраїнаВ» не повернуло орендодавцю предмет оренди, Орендодавець - відповідач 1 підписав з відповідачем 2 договір оренди вказаної земельної ділянки, підписавши одночасно з договором оренди акт приймання передачі земельної ділянки, згідно з яким земельну ділянку за кадастровим № 3225580900:01:003:0124 передано в користування фермерському господарству В«ЛАОС-АГРОВ» , зазначений договір зареєстровано в Єдиному державному реєстрі речових прав, про що представник фермерського господарства В«ЛОАС-АГРОВ» повідомив ДП В«БогданівськеВ» ТОВ В«ОСОБА_1 України, надавши список пайовиків, з якими укладено та зареєстровано договори оренди.

Згідно з ч.І ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Відповідно до ст. 215 Цивільного кодексу України Підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Таким чином, вказані договори укладено в порушення вимог ст. ст.13, 24, 25, 27 Закону України В«Про оренду земліВ» , що в свою чергу відповідно до вимог ч.І ст.203 та ст.,215 ЦК України є підставою для визнання договорів недійсними.

Згідно з ч.2 ст.27 Закону Орендар в установленому законом порядку має право витребувати орендовану земельну ділянку з будь-якого незаконного володіння та користування, на усунення перешкод у користуванні нею, відшкодування шкоди, заподіяної земельній ділянці громадянами і юридичними особами України, іноземцями, особами без громадянства, іноземними юридичними особами, у тому числі міжнародними об'єднаннями та організаціями. З врахуванням вищевикладеного, просили визнати недійсним договір оренди, укладені між ОСОБА_3 та Фермерським господарством "Лаос-Агро" та скасувати державну реєстрацію права.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги, мотивуючи це також тим, що ст. 33 Закону України В«Про оренду земліВ» в редакції станом на 31 серпня 2009 року було передбачено, що після закінчення строку, на який було укладеного договір оренди землі, орендар який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. У разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі якщо орендар продовжує користуватись земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом - повідомленням. Пункт 8 договорів оренди землі , укладених у 2006 році з ОСОБА_2 повністю відповідав зазначеній редакції статті. Заява - повідомлення від ОСОБА_2 про невикористання її земельної ділянки надходило до позивача.

Представник відповідачів ОСОБА_2, ФГ "Лаос-Агро", в судовому засіданні проти позову заперечував з тих підстав, що у 2008 році між позивачем та ОСОБА_2 був укладений договір про внесення змін до договору оренди землі, а саме у пункт 8 договору, нова редакція якого передбачала, що договір оренди землі укладений до 31 грудня 2013 року. До закінчення строку дії договору орендар повинен не пізніше ніж за 180 днів повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію. Оскільки такого письмового повідомлення від позивача не надходило, а від орендодавця лист надходив щодо припинення користування її зеельною ділянкою, то строк дії договору закінчився та підстав для визнання недійсним договору укладеним між ОСОБА_2 та ФГ В«ЛАОС - АГРОВ» немає.

Представник реєстраційної служби Яготинського районного управління юстиції у Київській області проти позову не заперечував.

Перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, дослідивши докази, суд вважає, що позов до задоволення не підлягає.

З копій договору оренди землі укладеного між ДП "Богданівське" ВАТ В«Яготинський маслозаводВ» та ОСОБА_3 (а.с.5-8 т.1) видно, що він укладений 27 вересня 2006 р. та містяться відомості про здійснену реєстрацію у Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП В«Центр державного земельного кадаструВ» при Держкомземі України в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, відповідно 29 вересня 2006 року за № 040633500124. Пунктом 8 договору передбачено, що договір укладено на строк до 31 серпня 2009 року з його наступною автоматичною пролонгацією до 31 серпня 2021 р. на тих самих умовах, у випадку відсутності заяви орендодавця не менше як за 180 днів про наміри змінити умови договору або припинити його з 31 серпня 2009 року.

З копії акту приймання-передачі земельної ділянки (а.с.9 т.1) вбачається, що 29 вересня 2006 року ОСОБА_3 передала, а ДП "Богданівське" ВАТ "Яготинський маслозавод" прийняв в строкове платне користування земельну ділянку № 176, загальною площею 3,1100 га, у тому числі ріллі-3,1100 га, що розташована за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

З копії списків осіб, які уклали договори з ФГ "Лаос-Агро" на території Богданівської сільської ради (а.с.15-16 т.1) вбачається, що ОСОБА_2 уклала договір оренди земельної ділянки площею 3,11 га, кадастровий номер земельної ділянки: 3225580900:01:003:0124.

З довідок про нарахування та стан виплати орендної плати ОСОБА_3 за договором від 27 вересня 2006 року (а.с. 45 т.2) вбачається, що за період з 2006 по 2013 роки ОСОБА_3 отримувала кошти, пшеницю та кукурудзу в рахунок орендної плати, згідно укладеного договору з ДП "Богданівське" ТОВ "ОСОБА_1 Україна".

З копії списку власників державних актів на право власності на земельні ділянки (а.с.47 т.2) вбачається, що ОСОБА_3 отримала 479 кг кукурудзи.

З копії відомостей видачі кукурудзи та пшениці на земельні паї, нарахування та виплати орендної плати за земельні паї (а.с.50-67 т.2) вбачається, що за 2010-2013 роки ОСОБА_3 отримувала від ДП "Богданівське" ТОВ "ОСОБА_1 Україна" кукурудзу та пшеницю.

З відповіді Управління Держземагентства в Яготинському районі Київської області від 25.07.2014 року № 07-07/1224 (а.с.78 т.2) вбачається, що згідно запису в Книзі реєстрації розділ 4-записи державної реєстрації договорів оренди землі, на ім'я ОСОБА_3 за № 040833500220 у 2008 році зареєстровано договір про внесення змін до договору оренди землі.

З копії договору про внесення змін до договору оренди землі, від 29.09.2006 року, укладеного між ОСОБА_3 та ДП "Богданівське" ТОВ "ОСОБА_1 Україна" (а.с.245 т.2) та оглянутого оригіналу, вбачається, що вказаний договір не містить дати його укладення, він зареєстрований в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії "Центр державного земельного кадастру" при Держкомземі України в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, про що у державному реєстрі земель вчинено запис від 29 грудня 2008 року за № 040833500220. Договір завірений печаткою, підписом директор ДП В«БогданівськеВ» .

З копії договору оренди земельної ділянки, укладеного між Фермерським господарством "Лаос-Агро" та ОСОБА_2, від 3 лютого 2014 року (а.с.80-83 т.2) вбачається, що ОСОБА_2 передала, а Фермерське господарство "Лаос-Агро" прийняло у строкове, платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва № 176 загальною площею 3,1100 га, посвідчену державним актом на право власності на земельну ділянку, який зареєстрований 07.12.2004 року № 010433500476, що розташована за межами населеного пункту та в адміністративних межах Богданівської сільської ради,. Договір укладено до 31.12.2020 року.

З копії акту приймання-передачі земельної ділянки (а.с.82 т.2) вбачається, що ОСОБА_2 передала Фермерському господарству "Лаос-Агро" в строкове платне користування земельну ділянку № 176 загальною площею 3.1100 га, що розташована за межами населеного пункту в адміністративних межах Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

З копії витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (а.с.83 т.2) вбачається, що 03.02.2014 року зареєстрований договір оренди земельної ділянки № 176 площею 3,11 га, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва власником яком є ОСОБА_2, строк дії 31.12.2020 року, з правом пролонгації.

З копії свідоцтва про шлюб (а.с.88 т.2) вбачається, що ОСОБА_4 та ОСОБА_3 зареєстрували шлюб 27 жовтня 2006 року у відділі реєстрації актів цивільного стану Голосіївського районного управління юстиції в м. Київі та прізвище дружини після реєстрації шлюбу змінено на «Лук'янець».

З копії заяви - повідомлення (а.с. 99 т.2) вбачається, що ОСОБА_2 повідомляє позивача про невикористання її земельної ділянки.

З листа, висновку, заяви (а.с.244, 246, 247 т.2) вбачається, що в Управлінні Держземагенства в Яготинському районі Київської області відсутні витяги про реєстрацію договору про внесення змін до договору оренди землі, що зареєстрований 29.09.2006 року. Вказаний договір відповідає чинному законодавству. До договору подана відповідна заява ОСОБА_5 та договір оренди землі.

Статті 125,126 ЗК України визначають, що право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди та його державної реєстрації… Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

Відповідно до ст. 654 ЦК України зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи випливає із звичаїв ділового обороту.

В силу ст. 598 ЦК України зобовґязання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором…

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обовґязковим для виконання сторонами, а відповідно до ст.. 631 ЦК України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обовґязки відповідно до договору.

В силу ст.205 ЦК України закон визначає лише дві форми правочину - усну та письмову, а в силу ст.218 ЦК України заперечення однією з сторін факту вчинення правочину або оспорювання окремих його частин може доводитись письмовими доказами, засобами аудіо- , відеозапису та іншими доказами, рішення суду не може ґрунтуватись лише на показах свідків.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що Дочірнє підприємство Богданівське ТОВ В«ОСОБА_1 УкраїнаВ» створене в результаті зміни повного найменування з дочірнього підприємства В«Богданівське ВАТ В«Яготинський маслозавод В» . 27 вересня 2006 року був укладений договір оренди землі із ОСОБА_3 (ОСОБА_2М.) кадастровий номер земельної ділянки (паю) 3225580900:01:003:0124 та зареєстрований 29 вересня 2006 року за № 040633500124 в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП В«Центр державного земельного кадаструВ» при Держкомземі України, про що було вчинено запис в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Згідно пункту 8 Договору строк його дії - до 31.08.2009 року з наступною автоматично пролонгацією до 31.08.2021 року на тих самих умовах, у випадку відсутності заяви Орендодавця не менш як за 180 днів про наміри змінити умови договору або припинити його з 31.08.2009 року.

У 2008 році між позивачем та ОСОБА_3 був укладений договір про внесення змін до договору оренди землі від 27 вересня 2006 року, та даний договір був зареєстрований, про що свідчить запис в Книзі реєстрації розділ 4 - записи державної реєстрації договорів оренди землі, на ім'я ОСОБА_3 за № 040833500220 у 2008 році. До пункту 8 вказаного договору про оренду землі, укладеного 27 вересня 2006 року ОСОБА_2 були внесені зміни, та пункт 8 був викладений у наступній редакції: В«Договір укладено до 31 грудня 2013 року. До закінчення строку дії договору орендар повинен не пізніше ніж за 180 днів повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його діюВ» . До закінчення строку дії договору позивач з письмовим повідомленням про намір продовжити строк дії договору оренди до орендодавців не звертався. Таким чином, 31 грудня 2013 року строк договору оренди закінчився. ОСОБА_2 до позивача було напрвлено заяву - повідомлення про невикористання її земельної ділянки.

.За умовами договору оренди земельної ділянки, укладеного між Фермерським господарством "Лаос-Агро" та ОСОБА_2. від 3 лютого 2014 року та ОСОБА_2 передала, а Фермерське господарство "Лаос-Агро" прийняло у строкове, платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва № 176 загальною площею 3,1100 га, посвідчену державним актом на право власності на земельну ділянку, який зареєстрований 07.12.2004 року № 010433500476, що розташована за межами населеного пункту та в адміністративних межах Богданівської сільської ради. Даний договір укладено до 31.12.2020 року. Під час укладення вказаного договорору оренди порушень законних прав позивача, а також вимог закону допущено не було, в зв'язку з чим позов до задоволення не підлягає.

Дійшовши такого висновку суд приймає до уваги наступне.

Так, вматеріалах справи міститься копія договору про внесення змін до договору оренди землі, від 29.09.2006 року, укладеного між ОСОБА_3 та ДП "Богданівське" ТОВ "ОСОБА_1 Україна" з відміткою про здійснення його державної реєстрації. Крім цього з відповіді Управління Держземагентства в Яготинському районі Київської області від 25.07.2014 року № 07-07/1224 (а.с.78) вбачається, що згідно запису в Книзі реєстрації розділ 4-записи державної реєстрації договору оренди землі, на ім'я ОСОБА_3 за № 040833500220 у 2008 році зареєстровано договір про внесення змін до договору оренди землі. Як вбачається з цих доказів, договір зареєстрований у 2008 році, номер за яким він зареєстрований дозволяє зробити висновок, що цей договір зареєстровані в один період. З договору про внесення змін до договору оренди землі, укладеного з ОСОБА_3 видно, що пункт 8 був викладений у наступній редакції: В«Договір укладено до 31 грудня 2013 року. До закінчення строку дії договору Орендар повинен не пізніше ніж за 180 днів повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його діюВ» . До закінчення данного строку ОСОБА_2 звернулася з заявою - повідомленням до позивача про невикористання її земельної ділянки. За таких обставин суд вважає, що на момент укладення договорів оренди між відповідачами, строк дії договору оренди закінчився. Будь-яких доказів стосовно того, що орендар намагався у письмовій формі попередити про намір продовжити строк дії договорів суду не надано.

Керуючись ст.ст. 10,60, 209, 213-215,218 ЦПК України, ст. ст. 205,598,629,654 ЦК України, ст.ст. 125,126 ЗК України, ст.ст. 5,13,15,24,25,27 Закону України "Про оренду землі", суд

ВИРІШИВ:

В позові Дочірнього підприємства "Богданівське" Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_1 Україна", с. Богданівка Яготинського району Київської області вул. Бондаренка-55 до ОСОБА_2, Фермерського господарства "Лаос-Агро", с. Богданівка Яготинського району Київської області вул. 1 Травня-18, реєстраційної служби Яготинського районного управління юстиції у Київській області, м. Яготин вул. Незалежності-110 про визнання договорів недійсними та скасування державної реєстрації права, відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Київської області шляхом подачі через Яготинський районний суд апеляційної скарги протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя Кисіль О.А.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.07.2015
Оприлюднено03.08.2015
Номер документу47489914
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/1435/14-ц

Рішення від 22.07.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Рішення від 22.07.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Ухвала від 26.08.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Коцюрба О. П.

Ухвала від 09.04.2015

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Ухвала від 29.09.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Коцюрба О. П.

Ухвала від 22.08.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Коцюрба О. П.

Рішення від 06.08.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Рішення від 06.08.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Ухвала від 10.07.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні