Постанова
від 28.07.2015 по справі 820/1279/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 липня 2015 р.                                                                                 Справа № 820/1279/15

Харківський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді – Тітова О.М., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Першого заступника прокурора м. Вінниці в інтересах держави в особі Вінницької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аркадія" про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Перший заступник прокурора м. Вінниці в інтересах держави в особі Вінницької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аркадія" податковий борг з орендної плати за землю з юридичних осіб в розмірі 49 319,24 грн. на користь місцевого бюджету міста Вінниці (р/р 33211811700002, банк одержувач УК у м. Вінниці, код платежу 13050100, код ЄДРПОУ 38054707, банк одержувача ГУ ДКСУ у Вінницькій області, МФО 802015).

В обґрунтування позовних вимог прокурор зазначив, що відповідач, ТОВ "Аркадія" є платником земельного податку та має податковий борг з орендної плати за землю у розмірі 49 319,24, який виник на підставі самостійно поданих відповідачем до контролюючого органу декларацій з орендної плати за землю за 2013 рік. Контролюючим органом надсилалася боржнику податкова вимога № 948 від 03.06.2011 року. Проте, у встановлені податковим законодавством строки ТОВ "Аркадія" не сплатило суму узгодженого податкового зобов'язання в повному обсязі, внаслідок чого виникла заборгованість перед бюджетом в розмірі 49 319,24 грн., що є підставою для стягнення податкового боргу у судовому порядку.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачу рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення, однак не була ним отримана з незалежних від суду причин, що підтверджується конвертом з відміткою "за закінченням терміну зберігання", який міститься в матеріалах справи.

Відповідно до ч.11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. Таким чином, відповідач є належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду.

Відповідно до ч.4 ст. 183-2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Суд, розглянувши матеріали справи, вивчивши доводи позову, дослідивши наявні у справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав та мотивів.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю "Аркадія" (код ЄДРПОУ 30751193, адреса: 61010, м. Харків, вул. Батуринська, буд. 22) як платник орендної плати за землю з юридичних осіб перебуває на обліку в Вінницькій ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області.

Відповідно до п.46.1 ст. 46 Податкового кодексу України, податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Як свідчать матеріали справи, ТОВ "Аркадія" до відповідного контролюючого органу було подано податкову декларацію з плати за землю за 2013 р. на суму 147 957,66 грн., по 12 329,81 грн. за місяць.

Пунктом 56.11 ст. 56 Податкового кодексу України визначено, що не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Пунктом 287.3 ст. 287 Податкового кодексу України передбачено, що податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Судом з матеріалів справи встановлено, що відповідач у встановлений податковим законодавством строк суму узгодженої орендної плати за землю за вказаний ним у деклараціях період сплатив не у повному обсязі, внаслідок чого й утворилася заявлена до стягнення сума податкового боргу.

У відповідності до п.59.1 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

З матеріалів справи вбачається, що у зв'язку з непогашенням відповідачем узгодженої суми грошового зобов'язання протягом граничного строку її сплати, Вінницькою ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області винесено податкову вимогу № 948 від 03.06.2011 року.

У пункті 14.1.175 статті 14 Податкового кодексу України зазначається, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

У статті 67 Конституції України зазначено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

          Згідно з п.87.1 ст.87 Податкового Кодексу України джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

          Сплата грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів.

          На час судового розгляду справи сума податкового боргу з орендної плати за землю ТОВ "Аркадія" становить 49 139,24 грн., що підтверджується зворотнім боком облікової картки платника податків, а також розрахунком суми позову, наявних в матеріалах справи, доказів самостійного погашення суми боргу відповідачем до суду не надано, а тому, суд приходить до висновку про можливість стягнення її у судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимоги позивача є правомірними, обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно з ч.1 ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України, негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

Відповідно ч.4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 160-163, 167, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Першого заступника прокурора м. Вінниці в інтересах держави в особі Вінницької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аркадія" про стягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аркадія" (код ЄДРПОУ 30751193, адреса: 61010, м. Харків, вул. Батуринська, буд. 22) податковий борг з орендної плати за землю з юридичних осіб в розмірі 49 319 (сорок дев'ять тисяч сто тридцять дев'ять) грн. 24 коп. на користь місцевого бюджету міста Вінниці (р/р 33211811700002, банк одержувач УК у м. Вінниці, код платежу 13050100, код ЄДРПОУ 38054707, банк одержувача ГУ ДКСУ у Вінницькій області, МФО 802015).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

          Суддя                                                                                                    Тітов О.М.

Дата ухвалення рішення28.07.2015
Оприлюднено03.08.2015
Номер документу47529345
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/1279/15

Постанова від 28.07.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Тітов О.М.

Ухвала від 12.02.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Тітов О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні