Постанова
від 21.11.2011 по справі 2-а/1970/3124/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/3124/11

"21" листопада 2011 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючої судді Мірінович У.А. при секретарі Мушій А.Б.

за участю:

представника позивача -ОСОБА_1;

відповідач -не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Тернополі адміністративну справу

за позовом Козівської міжрайонної державної податкової інспекції

до товариства з обмеженою відповідальністю „Козівський завод „ТемпВ»

про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Козівська міжрайонна державна податкова інспекція звернулася у Тернопільський окружний адміністративний суд з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Козівський завод «Темп»про стягнення податкового боргу по земельному податку з юридичних осіб в розмірі 57229,24 грн. за рахунок готівки та з рахунків у банках, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальністю «Козівський завод «Темп».

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав повністю, суду пояснив, що відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгоджені суми податкового зобов'язання, внаслідок чого у нього виникла заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами по земельному податку з юридичних осіб в розмірі 57229,24 грн. в тому числі 14885,24 грн. пені. Оскільки відповідач не сплатив в добровільному порядку вищевказаний податковий борг, то просив стягнути його з рахунків у банках, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальністю «Козівський завод «Темп».

Ухвалою про відкриття провадження по адміністративній справі № 2-а-1970/3124/11 від 26 жовтня 2011 року, справа призначалась до розгляду на 08 листопада 2011 року о 11 год. 00 хв. в приміщенні Тернопільського окружного адміністративного суду за адресою м. Тернопіль, вул. К.Острозького, 20. В зв'язку з не прибуттям в судове засідання відповідача по справі, який належно повідомлений про дату, час і місце судового розгляду, судовий розгляд цієї справи у судовому засіданні 08 листопада 2011 року не проводився і був перенесений на 21 листопада 2011 року на підставі п. 3 ст.128 КАС України.

Незважаючи на вжиті судом заходи, для забезпечення дотримання основного принципу судочинства -змагальності, зокрема шляхом відкладення розгляду справи для надання можливості відповідачеві реалізувати право відстоювати свої заперечення на вимоги у спорі шляхом подання на їх доведення доказів, участі в дослідженні доказів, наданих іншими особами шляхом висловлення своєї думки з усіх питань, що підлягають розгляду в судовому засіданні, відповідач повторно в судове засідання не прибув, заперечень на адміністративний позов не подав та про причини свого неприбуття не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представника позивача, дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав .

Судом встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Козівський завод «Темп»зареєстроване як юридична особа Козівською районною державною адміністрацією 06.12.1995 року та перебуває на обліку в Козівській МДПІ, як платник податків.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Статтею 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»№ 509-ХІІ від 04.12.1990р., із наступними змінами та доповненнями, передбачено, що органи державної податкової служби здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до п.п. 14.1.156 п. 14 ст. 14 ПК України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством.

Пунктом 54.2. статтею 269 ПК України, передбачено, що платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв); землекористувачі, а згідно ст. 270 ПК України об'єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні; земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Відповідно до п. 286.1 ст. 286 ПК України підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Згідно з п. 286.2 ст. 286 ПК України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Відповідно до п. 57.1. ст. 57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку.

Несплачене у встановлений строк податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному порядку, визнається згідно п.п 14.1.175 п.14. ст. 14 ПК України сумою грошового зобов'язання, самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження.

Згідно п.п.129.1.1 п. 129.1. ст. 129 ПК України після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Як слідує з матеріалів справи, відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгоджені суми податкового зобов'язання, внаслідок чого у ТзОВ «Козівський завод «Темп»виникла заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами по земельному податку з юридичних осіб в розмірі 57229,24 грн., в тому числі 42344,00 грн. - заборгованість по земельному податку з юридичних осіб за період з січня 2011 року по серпень 2011 року включно та 14885,24 грн. пені.

Дана сума заборгованості не погашена відповідачем станом на дату розгляду справи судом та підтверджується обліковою карткою платника податку, розрахунком податкового боргу та податковою декларацією з плати за землю на 2011р. поданою відповідачем до податкового органу 28.01.2011р.

Судом встановлено, що у зв'язку з несплатою відповідачем податкового боргу згідно ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»від 21.12.2000р. № 2181-ІІІ (далі -Закон № 2181-ІІІ) позивачем було надіслано на адресу відповідача першу податкову вимогу № 1/24 від 07.07.2008 року та другу податкову вимогу № 2/125 від 12.08.2008 року.

Як слідує з матеріалів справи та пояснень позивача, з дати надіслання першої податкової вимоги, відповідачем податковий борг не погашався в повному обсязі, а отже, відповідно до пп.6.4.1 п.6.4 ст. 6 Закону № 2181-ІІІ податкові вимоги № 1/24 від 07.07.2008 року та № 2/125 від 12.08.2008 року не відкликалися.

Згідно п.п 20.1.18. п. 20.1. ст. 20 ПК України, органи державної податкової служби мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 95.4 ст. 95 ПК України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгоджені суми податкового зобов'язання, внаслідок чого у нього виникла заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами по земельному податку з юридичних осіб в розмірі 57229,24 грн., яку відповідач не сплатив добровільно, а тому дана сума боргу підлягає стягненню з рахунків у банках, обслуговуючих ТзОВ «Козівський завод «Темп».

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2, 6, 10, 94, 160 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1 . Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих товариства з обмеженою відповідальністю „Козівський завод „ТемпВ» (ідентифікаційний код 05523273, Тернопільська обл., Козівський р-н., смт. Козова, вул. Грушевського, 1А) у рахунок погашення податкового боргу по земельному податку з юридичних осіб кошти у сумі 57 229 (п'ятдесят сім тисяч двісті двадцять дев'ять) гривень 24 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвали постанову. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також: прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено та підписано 24 листопада 2011р.

Головуючий суддя Мірінович У.А.

копія вірна

Суддя Мірінович У.А.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.11.2011
Оприлюднено03.08.2015
Номер документу47536822
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/3124/11

Постанова від 21.11.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович У.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні