Постанова
від 20.07.2015 по справі 807/650/15
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

20 липня 2015 рокум. Ужгород№ 807/650/15

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гаврилка С.Є.

з участю секретаря судового засідання Штефанюк Н.І.

за участі сторін:

представника позивача - не з'явився;

представника відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовною заявою Державної податкової інспекції у Рахівському районі Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Селтикс" про визнання недійсними змін до установчих документів, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до статті 160 частини 3 КАС України 20 липня 2015 року було проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Постанову у повному обсязі складено 27 липня 2015 року.

09 квітня 2015 року до Закарпатського окружного адміністративного суду звернулася з позовною заявою Державна податкова інспекція у Рахівському районі Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Селтикс", якою просить суд: 1. У зв'язку з відсутністю документів на підставі яких здійснено перереєстрацію підприємства на нову адресу, прошу витребувати від державного реєстратора реєстраційної служби Рахівського районного управління юстиції Закарпатської області ОСОБА_1 м. Рахів, вул. Миру, 1 копії рішення засновників про зміну місцезнаходження; 2. Визнати недійсними зміни до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Селтикс" пов'язані із зміною місцезнаходження Дніпропетровської області, м. Кривий ріг, Жовтневий район, вул. Симбірцева, буд. 73 на Закарпатську область, Рахівський район, с. Біла Церква, вул. Жовтнева, 1.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Селтикс" змінило місцезнаходження з Дніпропетровської області, Жовтневий район, м. Кривий ріг, вул. Симбірцева, будинок 73 (попередня адреса реєстрації TOB "Селтикс") на Закарпатську область, Рахівський район, с. Біла Церква, вул. Жовтнева 1. Позивач вказує, що відповідач із власником будинку № 1 по вул. Жовтневій у с. Біла Церква, Рахівського району, Закарпатської області договору, який би надавав право такому знаходитись за вказаною адресою - не укладав. Власник будинку № 1 по вул. Жовтневій у с. Біла Церква, Рахівського району, Закарпатської області, де зареєстрований відповідач, не обізнаний про те, що за його адресою знаходиться юридична особа. Таким чином позивач вказує, що відомості внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про реєстрацію відповідача за адресою: Закарпатська область, Рахівський район, с. Біла Церква, вул. Жовтнева, 1 є недостовірними та порушують права особи, яка проживає в будівлі (приміщенні).

Позивач, в судове засідання не з'явився, проте подав суду клопотання про розгляд справи без участі представника позивача за наявними у справі матеріалами (а.с. 69).

В судові засідання відповідач не забезпечив явку свого представника, хоча судом вживалися заходи щодо виклику відповідача, що передбачені Главою 3 Розділу II КАС України. Відповідачем не надано суду заперечень проти позову та інших доказів, які у нього є.

Відповідно до статті 47 КАС України особами, які беруть участь у справі, є сторони, треті особи, представники сторін та третіх осіб.

Відповідно до статті 41 частини 1 КАС України, у зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

З'ясувавши всі обставини у справі та перевіривши їх належними та допустимими доказами суд дійшов висновку, що у задоволенні адміністративного позову слід відмовити з огляду на наступне.

В судовому засіданні встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Селтикс" (код ЄДРПУО 37861524) змінило місцезнаходження з Дніпропетровської області, Жовтневий район, м. Кривий ріг, вул. Симбірцева, буд. 73 (попередня адреса реєстрації TOB "Селтикс") на Закарпатську область, Рахівський район, с. Біла Церква, вул. Жовтнева,1 про що в ЄДР зроблено запис №12271020000012993 від 13 жовтня 2011 року.

Встановлено, що за вказаною адресою проживає громадянин ОСОБА_2, про що свідчить довідка від 27 березня 2015 року № 150, що видана виконкомом Білоцерківської сільської ради. (а.с. 19).

Товариство з обмеженою відповідальністю "Селтикс" (код ЄДРПУО 37861524) із громадянином ОСОБА_2, як таким, що проживає в будівлі, яка знаходиться за адресою: с. Біла Церква, вул. Жовтнева, 1 не укладало договорів оренди, про що в матеріалах справи містяться пояснення громадянина ОСОБА_2 від 27 листопада 2014 року (а.с. 17).

Відповідно до статті 1 абзацу 6 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" № 755-ІV (далі по тексту Закон України № 755-ІV), місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі - виконавчий орган).

Відповідно до статті 31 Закону України № 755-ІV у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи, або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи. Державний реєстратор у строк, що не перевищує двох робочих днів з дати надходження судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, вносить до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішенням, та в той же день повідомляє органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування про внесення такого запису.

Тобто, лише після того, як судовим рішенням буде визнано повністю або частково недійсними зміни до установчих документів юридичної особи, то лише тоді державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Відповідно до статті 38 частини 2 Закону України № 755-ІV наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Таким чином наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, а не для постановлення судового рішення про визнання недійсними зміни до установчих документів.

Крім того, суд вважає за необхідне вказати наступне.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Закріплений конституційно принцип законності також міститься і у статті 21 пункті 21.1 ПК України, а саме посадові особи контролюючих органів зобов'язані, зокрема, дотримуватися Конституції України та діяти виключно у відповідності з цим Кодексом та іншими законами України, іншими нормативними актами.

Відповідно до статті 20 пункту 20.1 підпункту 20.1.37 ПК України, контролюючі органи мають право, зокрема, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до статті 67 пункту 67.2 ПК України, контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо, зокрема, скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Вказаними нормами передбачені випадки, коли контролюючий орган вправі звертися до суду.

Таким чином суд вважає, що законодавець наділив позивача правом звернення до суду саме щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів, а не визнання недійсними самих змін до установчих документів.

Керуючись статтями 11, 70, 71, 86, 160-163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позовної заяви Державної податкової інспекції у Рахівському районі Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Селтикс" про визнання недійсними змін до установчих документів -відмовити.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У випадках, встановлених статтею 167 частиною 4 цього Кодексу десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

СуддяОСОБА_3

Дата ухвалення рішення20.07.2015
Оприлюднено03.08.2015
Номер документу47601595
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/650/15

Постанова від 20.07.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Постанова від 20.07.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 10.04.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 10.04.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні