Постанова
від 23.07.2015 по справі 812/648/15
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

8.2.3

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

23 липня 2015 рокуСєвєродонецькСправа № 812/648/15

Луганський окружний адміністративний суд

у складі головуючого судді Чиркіна С.М.,

за участю

секретаря судового засідання Лиманюка М.А.

та

представників сторін:

від позивача - не прибув,

від відповідача - не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Рубіжанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до комунального підприємства «Житловий сервіс» Рубіжанської міської ради про надання дозволу на погашення суми податкового боргу з податку на додану вартість в розмірі 80107,45 грн. за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі,

ВСТАНОВИВ:

08 липня 2015 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Рубіжанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області (надалі - Позивач) до комунального підприємства «Житловий сервіс» Рубіжанської міської ради (надалі - Відповідач) про надання дозволу на погашення суми податкового боргу з податку на додану вартість в розмірі 80107,45 грн. за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

В обґрунтування позовних вимог Позивач зазначив, що комунальне підприємство «Житловий сервіс» Рубіжанської міської ради зареєстроване на праві міської комунальної власності, здійснює фінансово-господарську діяльність на підставі статуту і є самостійним суб'єктом, який має права юридичної особи. Відповідачем не сплачено до бюджету податок на додану вартість в загальному розмірі 1220355,26 грн.

Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 02.09.2013 у справі №812/7321/13-а за позовом Рубіжанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до комунального підприємства «Житловий сервіс» Рубіжанської міської ради стягнуто податковий борг у сумі 80107,45 грн. з рахунків платника у банках, обслуговуючих цього платника. Інкасові доручення, направлені до банківських установ з метою виконання рішення суду, повертаються банківськими установами з відміткою про неможливість виконання у зв'язку з виконанням інших виконавчих документів або відсутністю коштів на рахунках клієнта. Таким чином, рішення суду на даний час не виконано.

Рішенням Рубіжанської міської ради від 29.01.2015 № 48/20 надано згоду на реалізацію майна, належного Відповідачу для погашення боргу в порядку передбаченому Податковим кодексом України.

Рішенням від 27.03.2015 в податкову заставу описане належне боржнику вбудоване нежитлове приміщення.

Враховуючи, що виконання рішення суду шляхом стягнення коштів з рахунків платника податків у банках не можливе, Позивача просить надати дозвіл на погашення суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Представник позивача у судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином, надав уточнення до адміністративного позову, в яких просив розглянути справу без участі представника ОДПІ (а.с. 30).

Представник відповідача у судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином (а.с. 49). Поясненнями від 21.07.2015 № 231, які надійшли до суду 22.07.2015, повідомив, що викладені у позові обставини відповідають фактичним у зв'язку з чим проти позову не заперечує, просив розглянути справу без участі представника відповідача (а.с. 68).

Відповідно до частини 6 статті 71 та частини 4 статті 128 КАС України суд вирішує справу за відсутності сторін на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог статей 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню повністю, з таких підстав.

Комунальне підприємство «Житловий сервіс» Рубіжанської міської ради зареєстроване юридичною особою виконавчим комітетом Рубіжанської міської ради 07.02.2007 за № 1 390 102 0000 000590, як платник податків знаходиться на обліку в Рубіжанській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області з 07.02.2007, про що свідчить довідка від 03.03.2015 № 767/18-18 (а.с. 50, 69).

Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначення вичерпного переліку податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України.

Відповідно до підпункту 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до підпункту 14.1.175 статті 14 Податкового кодексу України, податковий борг - це сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно із пунктом 54.1 статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Платник податків відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до підпункту 38.1 статті 38 Податкового кодексу України, виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Відповідно до підпункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно до пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше, ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податків податкової вимоги.

Податкова вимога вважається надісланою (врученою) фізичній особі, якщо її вручено особисто такій фізичній особі або її законному представникові чи надіслано листом на її адресу за місцем проживання або останнього відомого місця її знаходження із повідомленням про вручення.

Відповідно до пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Рішення органу державної податкової служби підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою органу державної податкової служби. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом державної податкової служби.

Відповідно до п. 95.4 та 95.5 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Вилучені відповідно до цієї статті готівкові кошти вносяться посадовою особою органу державної податкової служби до банку в день їх стягнення для перерахування до відповідного бюджету чи державного цільового фонду в рахунок погашення податкового боргу платника податків. У разі неможливості внесення зазначених коштів протягом того самого дня їх необхідно внести в банк наступного робочого дня. Забезпечення збереження зазначених коштів до моменту їх внесення в банк здійснюється відповідним органом державної податкової служби.

Підпунктами 87.1 та 87.2 статті 87 Податкового кодексу України визначено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Системне тлумачення наведених законодавчих норм дає підстави для висновку, що орган державної податкової служби насамперед здійснює заходи щодо погашення податкового боргу платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, лише в разі недостатності коштів - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Судом встановлено, що на дату розгляду справи за Відповідачем рахується податковий боргу з податку на додану вартість в розмірі 80107,45 грн., з яких 79871,00 грн. - основного платежу, 236,45 грн. - пені.

Податкові зобов'язання з податку на додану вартість були самостійно нараховані Відповідачем відповідно до податкових декларацій від 19.06.2013 № НОМЕР_1, від 17.05.2013 № НОМЕР_2, у зв'язку з несплатою грошових зобов'язань у встановлений законом строк у Відповідача виник податковий борг з податку на додану вартість (а.с. 19-22).

Підпунктом 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України передбачено, що у день настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Відповідно до пункту 129.4 статті 129 Податкового кодексу України пеня, визначена підпунктом 129.1.1 пункту 129.1 цієї статті, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

Пеня, визначена підпунктом 129.1.2 пункту 129.1 цієї статті, нараховується із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день заниження.

Як вбачається з облікової картки Відповідача, за несвоєчасне погашення податкових зобов'язань з податку на додану вартість у відповідності до вимог статті 129 Податкового кодексу України нарахована пеня в сумі 236,45 грн., яка у добровільному порядку не сплачена, що підтверджується зворотнім боком облікової картки платника (а.с. 23-27).

Враховуючи вищевикладене, податковий борг Відповідача з податку на додану вартість станом на дату розгляду та вирішення справи складає в загальному розмірі - 80107,45 грн., з яких 79871,00 грн. - основний платіж, 236,45 грн. - пеня, що підтверджується зворотнім боком облікової картки платника (а.с. 104-106, 58).

Відповідно до пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до статті 59 Податкового кодексу України з метою погашення податкового боргу Позивачем 28.11.2011 вручено Відповідачу податкову вимогу від 28.11.2011 № 61 (а.с. 8).

Оскільки податкова вимога від 28.11.2011 № 61 є чинною (доказів про скасування або відкликання податкової вимоги суду не надано), суд прийшов до висновку, що органом державної податкової служби при зверненні до адміністративного суду з позовом про надання дозволу на погашення податкового боргу з податку на додану вартість за рахунок майна, яке знаходиться в податковій заставі, дотримані вимоги пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України.

Судом встановлено, що у зв'язку з тим, що вказані заходи не призвели до погашення заборгованості, Позивач звертався до Луганського окружного адміністративного суду з позовом до Відповідача про стягнення податкового боргу.

Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 02.09.2013 у справі №812/7321/13-а з рахунків у банках, обслуговуючих Відповідача було стягнуто податковий борг з податку на додану вартість у сумі 80107,00 грн. (79871,00 грн. - основного платежу та 236,45 грн.) (а.с. 29-31).

Поняття податкової застави та порядок її реєстрації в державному реєстрі обтяжень рухомого майна регулюється статтею 89 Податкового кодексу України.

Пунктом 89.3 статті 89 Податкового кодексу визначено, що майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису.

До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг.

Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом державної податкової служби.

Порядок складання та форма акту опису майна визначені Порядком застосування податкової застави органами доходів і зборів, затвердженим наказом доходів і зборів України від 10.10.2013 № 572, зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 31.10.2013 за № 1841/24373 (надалі Порядок № 572).

Згідно з пунктом 2.1 Порядок № 572 встановлено, що опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення про опис майна у податкову заставу. Таке рішення приймається керівником органу доходів і зборів і надається платнику податків, що має податковий борг.

Пунктом 2.2 Порядок № 572передбачено, що майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису майна за відповідною формою. Акти опису реєструються у відповідному журналі.

Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим.

Відповідно до пункту 89.8 статті 89 Податкового кодексу України орган державної податкової служби зобов'язаний безоплатно зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі.

Рішенням Рубіжанської міської ради від 29.01.2015 № 48/20 надано дозвіл на реалізацію об'єкта нерухомого майна, який знаходиться на балансі Позивача не використовуються у виробничій діяльності підприємства, з метою погашення податкової заборгованості, а саме: вбудоване нежитлове приміщення загальною площею 80,9 кв.м, розташоване за адресою: Луганська область, проспект Кірова, буд. 17, приміщення 37 (а.с. 13).

Відповідно до вимог статті 89 Податкового кодексу України Позивачем прийнято рішення від 27.03.2015 року № 13 про опис майна у податкову заставу та складено акт опису майна від 27.03.2015 № 3 (а.с. 12).

Відповідно до вимог пункту 89.8 статті 89 Податкового кодексу України та згідно витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію обтяження від 31.03.2015 за № 35680676 зареєстровано предмет обтяження - вбудованого нежитлового приміщення загальною площею 80,9 кв.м розташованого за адресою: Луганська область, проспект Кірова, буд. 17, приміщення 37,згідно з актом опису майна від 27.03.2015 № 3 (а.с. 13).

До банку платника було направлені інкасові доручення (розпорядження) від 02.12.2013 № 1441, від 03.12.2013 № 1447, від 14.01.2014 № 35, від 02.04.2014 № 328, від 10.04.2014 № 362, від 19.06.2014 № 514, від 25.12.2014 № 644, від 30.03.2015 № 215, від 28.04.2015 № 303, від 18.05.2015 № 352, від 23.06.2015 №437, від 13.07.2015 № 511, які були повернуті без виконання у зв'язку з накладеним арештом на кошти боржника та відсутністю коштів на рахунку платника (а.с. 14-17, 60, 61).

Таким чином, за наданих документів вбачається відсутність коштів на рахунку платника податків, що позбавляє можливості стягнути податковий борг з податку на додану вартість в загальному розмірі 80107,45 грн.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що Позивачем належним чином здійснені всі необхідні заходи, що передують зверненню податкового органу до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Відповідно до статей 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Внаслідок того, що Відповідач станом на дату розгляду та вирішення справи податковий борг з податку на додану вартість у загальному розмірі 80107,45 грн. не сплатив, вимоги податкового органу про надання дозволу на погашення податкового боргу з податку на додану вартість, за рахунок майна, яке знаходиться в податковій заставі, визнаються судом обґрунтованими, доведеними і такими, що підлягають задоволенню.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а статтею 94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

На підставі частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України у судовому засіданні 23 липня 2015 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Складення постанови у повному обсязі відкладено, про що згідно вимог частини 2 статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України повідомлено після проголошення вступної та резолютивної частин постанови у судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 6, 7, 9, 17, 86, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Рубіжанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до комунального підприємства «Житловий сервіс» Рубіжанської міської ради про надання дозволу на погашення суми податкового боргу з податку на додану вартість в розмірі 80107,45 грн. за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі задовольнити у повністю.

Надати Рубіжанській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області дозвіл на погашення податкового боргу комунального підприємства «Житловий сервіс» Рубіжанської міської ради (ідентифікаційний код 34903079, місцезнаходження: 93000, Луганська область, м. Рубіжне, вул. Студентська, буд. 27-А) з податку на додану вартість у загальному розмірі 80107 (вісімдесят тисяч сто сім) гривень 45 копійок, з яких: 79871 (сімдесят дев'ять тисяч вісімсот сімдесят одна) гривня - основного боргу, 236 (двісті тридцять шість) гривень 45 копійок - пені, за рахунок майна, яке знаходиться в податковій заставі згідно з актом опису майна від 27.03.2015 № 3.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає до суду апеляційної інстанції

Повний текст постанови складено та підписано 28 липня 2015 року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.07.2015
Оприлюднено03.08.2015
Номер документу47602066
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/648/15

Постанова від 23.07.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.М. Чиркін

Ухвала від 10.07.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.М. Чиркін

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні