Постанова
від 08.02.2011 по справі 2а-1870/291/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2011 р. Справа № 2а-1870/291/11

Сумський окружний адміністративний суд в особі головуючого судді - Опімах Л.М., розглянувши в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Зарічному районі м. Суми до Сумської обласної організації єдиного центру про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, управління Пенсійного фонду України в Зарічному районі м. Суми (далі по тексту -позивач, УПФУ в Зарічному районі м. Суми), звернувся до Сумського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з відповідача - Сумської обласної організації єдиного центру (далі по тексту - відповідач) - на користь УПФУ в Зарічному районі м. Суми заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 3080,07 грн, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року N 1058-IV (далі по тексту - Закон) відповідач зареєстрований як платник страхових внесків в управлінні Пенсійного фонду України в Зарічному районі м. Суми і зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески у розмірах, передбачених Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26 червня 1997 року N 400/97-ВР. Але відповідачем не були сплачені страхові внески за листопад 2010 року в сумі 3080,07 грн. Тому позивач просить стягнути з відповідача на користь УПФУ в Зарічному районі м. Суми вказану суму заборгованості.

У судове засідання представник позивача не прибув, 08.02.2011 р. подав до суду заяву, відповідно до якої позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить розглянути справу без його участі (а.с. 14).

Представник відповідача, якому надсилалося повідомлення про дату, час і місце розгляду справи за його останнім відомим місцем реєстрації, у судове засідання не з'явився. Про причини неявки, всупереч ч. 2 ст. 40 КАС України, суд не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог не надсилав. Крім того, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 12 та ч. 1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України під час судового розгляду справи в судовому засіданні забезпечується повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, крім випадків неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи у разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження).

Таким чином, фіксування судового засідання по справі не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази по справі суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідач - Сумська обласна організація єдиного центру - є страхувальником, зареєстрований як платник страхових внесків в управлінні Пенсійного фонду України в Зарічному районі м. Суми (а.с. 8), включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 6-7).

Відповідно до поданого відповідачем звіту за листопад 2010 року ним самостійно були нараховані страхові внески в сумі 4388,41 грн (а.с. 4-5), проте в порушення п. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у повному обсязі не сплачені.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», п. 2.1.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.01.04 р. за № 64/8663 підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, є страхувальниками (платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування), тому повинні сплачувати страхові внески за найманих (застрахованих) осіб на загальних підставах.

Відповідно до п.п. 6 п. 2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно з ч. 12 ст. 20 Закону, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Заборгованість відповідачем не сплачена, що підтверджується розрахунком заборгованості по страхових внесках Сумської обласної організації єдиного центру (а.с. 3), і складає 3080,07 грн.

Відповідно до ст. 106 Закону суми страхових внесків, своєчасно не сплачені страхувальником у строки, визначені ст. 20 цього Закону, за якою страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від фінансового стану платника страхових внесків, вважаються простроченою заборгованістю зі сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються в примусовому порядку.

Таким чином, судом достовірно встановлено, що заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідачем станом на день розгляду справи в повному обсязі не сплачена і складає 3080,07 грн, що підтверджується матеріалами справи, тому суд приходить до висновку, що вимоги позивача щодо стягнення вказаної заборгованості є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Зарічному районі м. Суми до Сумської обласної організації єдиного центру про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків - задовольнити.

Стягнути з Сумської обласної організації єдиного центру (40000, м. Суми, пл. Незалежності, буд. 3, кімн. 412, ід. код 26440245, МФО 337483, р/р 2902351 в СОД "ОСОБА_1 Аваль") на користь управління Пенсійного фонду України в Зарічному районі м. Суми (40024, м. Суми, вул. Харківська, 35, код 22977095 МФО 337568, р/р 25605311185 СОУ ВАТ "Державний ощадний банк України") заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 3080,07 грн (три тисячі вісімдесят грн 07 коп).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) Л.М. Опімах

З оригіналом згідно

Суддя Л.М. Опімах

Дата ухвалення рішення08.02.2011
Оприлюднено03.08.2015
Номер документу47606859
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/291/11

Постанова від 08.02.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 14.01.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні