Ухвала
від 25.02.2010 по справі 6/150
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 6/150 25.02.10

За позовом Закритого акціонерного товариства В«Трудовий колектив Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут В«ЕнергопроектВ»

До 1) Відкритого акціонерного товариства В«Акціонерна компанія В«КиївреконструкціяВ»

2) Товариства з обмеженою відповідальністю В«Управляюча компанія В«Єдина проектно-будівельнаВ»

Треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору,

1) відкрите акціонерне товариство В«Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут В«ЕнергопроектВ»

2) товариство з обмеженою відповідальністю В«Спеціалізована фірма В«РегістрВ»

3) закрите акціонерне товариство В«Компанія В«Базис-РеєстрВ»

4) відкрите акціонерне товариство В«Акціонерний банк В«СинтезВ»

5) відкрите акціонерне товариство В«Всеукраїнський депозитарій цінних паперівВ»

Про визнання недійсним договору купівлі-продажу цінних паперів, визнання неправомірними дій, визнання права власності, витребування майна з чужого незаконного володіння

Суддя Ковтун С.А.

Представники учасників процесу:

від позивача ОСОБА_1 (за дов.)

ОСОБА_2 (за дов.)

від відповідача-1 ОСОБА_3 (за дов.)

від відповідача-2 не з'явились

від третіх осіб не з'явились

Обставини справи:

До господарського суду міста Києва звернулося з позовом закрите акціонерне товариство «Трудовий колектив Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»до відкритого акціонерного товариства В«Акціонерна компанія (далі -ВАТ АК) «Київреконструкція»про:

- визнання недійсним договору купівлі-продажу цінних паперів № Б-11/01/1 від 01.11.2007 р.;

- визнання неправомірними наступні передачі пакету акцій відкритого акціонерного товариства «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»в кількості 609528 (шістсот дев'ять тисяч п'ятсот двадцять вісім) простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн., що складає 30,19 % від загальної кількості акцій та від статутного капіталу вказаного емітента;

- визнання права власності позивача на вказаний пакет акцій;

- витребування спірного пакету акцій з чужого незаконного володіння.

Ухвалою суду від 14.03.2008 р. було порушено провадження у справі № 6/150 та залучено до участі у справі як третіх осіб на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, відкрите акціонерне товариство «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»та товариство з обмеженою відповідальністю «Регістр».

Ухвалою суду від 29.09.2008 р. провадження у справі № 6/150 було зупинено до розгляду апеляційним судом міста Києва апеляційної скарги відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київреконструкція» на рішення Деснянського районного суду міста Києва від 10.06.2008 у справі № 2-2936/2008.

Позивач звернувся до суду з клопотанням про поновлення провадження у справі, подавши суду докази усунення обставин, що стали підставою для його зупинення.

Ухвалою суду від 20.10.2009 р. провадження у справі поновлено.

Ухвалою суду від 19.11.2009 р. залучено до участі у справі як іншого відповідача товариство з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «Єдина проектно-будівельна»(в порядку ст. 24 ГПК України), а також -як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача закрите акціонерне товариство «Компанія «Базис-Реєстр», відкрите акціонерне товариство «Акціонерний банк «Синтез»та відкрите акціонерне товариство «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів»(в порядку ст. 27 ГПК України).

Під час розгляду справи від позивача надійшла заява про зміну предмету позовну. Зокрема, позивач просить:

- припинити провадження у справі в частині позовної вимоги про визнання недійсним договору купівлі-продажу цінних паперів № Б-11/01/1/1 від 01.11.2007 р.;

- визнати право власності позивача на пакет акцій відкритого акціонерного товариства відкритого акціонерного товариства «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»в кількості 609,528 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн., що складає 30,19 % від загальної кількості акцій і від статутного капіталу вказаного емітента;

- витребувати пакет акцій відкритого акціонерного товариства «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»в кількості 609,528 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн., що складає 30,19% від загальної кількості акцій і від статутного капіталу відкритого акціонерного товариства «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект», з чужого незаконного володіння товариства з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «Єдина проектно-будівельна»;

- покласти судові витрати на відповідачів солідарно.

Позивач звернувся з клопотанням про вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони закритому акціонерному товариству «Компанія «Базис-Реєстр», відкритому акціонерному товариству «Акціонерний банк «Синтез», а також відкритому акціонерному товариству «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів»до моменту набуття чинності рішенням у справі № 6/150 вчиняти будь-які дії та проводити будь-які операції (включаючи, але не обмежуючись, - дії щодо зміни способу зберігання цінних паперів, встановлення або зняття обмежень щодо їх обігу, зарахування, списання, переказу, переміщення цінних паперів, їх передачі або повернення із застави, блокування або розблокування) щодо пакету акцій ВАТ «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»у кількості 609,528 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн., що складає 30,19 відсотків від загальної кількості акцій від статутного капіталу відкритого акціонерного товариства «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект».

Клопотання мотивоване наступними обставинами.

Позивач є акціонером ВАТ «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»та володіє 609,528 простими іменними акціями номінальною вартістю 0,25 грн., що складає 30,19 відсотків акцій від статутного капіталу вказаного емітента. Право власності позивача на акції підтверджується сертифікатом акцій серії А № 64 від 18.07.2002 р..

04.11.2009 р . Верховним Судом України було відхилено касаційну скаргу ВАТ «АК «Київреконструкція»і залишено в силі рішення Деснянського районного суду міста Києва, винесене 10.06.2008 р. у справі № 2-2936/2008 р., та ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 22.07.2009 р., якими встановлено незаконність вибуття з володіння позивача спірного пакету акцій.

Водночас, як стало відомо позивачу, спірний пакет акцій було розділено і відчужено на користь двох фізичних осіб, а згодом відчужено знову. Станом на 24.07.2009 р. пакет акцій у кількості 838236 штук знаходився у володінні товариства з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «Єдина проектно-будівельна»і обліковувався на рахунку в цінних паперах, відкритому в зберігача -відкритого акціонерного товариства «Акціонерний банк «Синтез».

Крім цього, позивач зазначив, що 29.02.2008 р. у справі № 6/150 було винесено ухвалу про вжиття запобіжних заходів у вигляді накладення арешту на незаконно вилучений з володіння ЗАТ «ТК «Енергопроект»пакет акцій ВАТ «Енергопроект» у кількості 609528 штук, що складає 30,19 відсотків статутного капіталу ВАТ «Енергопроект».

Таким чином, всупереч наявному арешту ВАТ АК «Київереконструкція»здійснило відчуження належних йому акцій відкритого акціонерного товариства «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект», включно з пакетом акцій, законним власником яких є позивач.

З огляду на викладене, позивач переконаний, що існує суттєва загроза того, що спірний пакет акцій ВАТ «Харківський науково-дослідний інститут та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»у розмірі 30,19 відсотків від загальної кількості акцій від статутного капіталу вказаного емітента, законним власником якого є позивач, може бути знову неправомірно відчужений.

Відповідно до положень статті 66 ГПК України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Відповідно до ст. 67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується:

накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві;

забороною відповідачеві вчиняти певні дії;

забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору;

зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Умовою застосування заходів по забезпеченню позову є достатньо обґрунтоване припущення, що можуть виникнути ускладнення під час виконання рішення суду в разі невжиття заходів по забезпеченню позову. Аналогічна позиція викладена і в роз'яснені президії Вищого арбітражного суду України № 02-5/611 від 23.08.1994 р..

Враховуючи доводи позивача, пов'язаність заходів забезпечення з предметом спору, наявність обставин, які свідчать про можливість утруднення або унеможливлення виконання рішення суду у разі задоволення позову та невжиття заходів забезпечення позову, суд дійшов висновку, що клопотання позивача підлягає задоволенню шляхом заборони закритому акціонерному товариству «Компанія «Базис-Реєстр», відкритому акціонерному товариству «Акціонерний банк «Синтез», відкритому акціонерному товариству «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів»вчиняти будь-які дії та проводити будь-які операції (включаючи, але не обмежуючись, - дії щодо зміни способу зберігання цінних паперів, встановлення або зняття обмежень щодо їх обігу, зарахування, списання, переказу, переміщення цінних паперів, їх передачі або повернення із застави, блокування або розблокування) щодо пакету акцій ВАТ «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»у кількості 609,528 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн., що складає 30,19 відсотків від загальної кількості акцій від статутного капіталу відкритого акціонерного товариства «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект».

Керуючись ст. ст. 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву закритого акціонерного товариства «Трудовий колектив Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»про вжиття заходів забезпечення позову задовольнити.

Заборонити закритому акціонерному товариству «Компанія «Базис-Реєстр»(01004, м. Київ, проспект Московський, 21, код 24572971), відкритому акціонерному товариству «Акціонерний банк «Синтез»(01042, м. Київ, вул. Івана Кудрі, 5, код 21564391), відкритому акціонерному товариству «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів»(04107, м. Київ, вул. Тропініна, 7-Г, код 35917889) вчиняти будь-які дії та проводити будь-які операції (включаючи, але не обмежуючись, - дії щодо зміни способу зберігання цінних паперів, встановлення або зняття обмежень щодо їх обігу, зарахування, списання, переказу, переміщення цінних паперів, їх передачі або повернення із застави, блокування або розблокування) щодо пакету акцій ВАТ «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»у кількості 609,528 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн., що складає 30,19 відсотків від загальної кількості акцій від статутного капіталу відкритого акціонерного товариства «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»(61003, м. Харків, Московський проспект, 10/12, код 14078902).

Ухвала набирає чинності з дати її прийняття 25.02.2010 р. та може бути оскаржена у встановленому законом порядку.

Ухвала про забезпечення позову підлягає негайному виконанню в порядку встановленому чинним законодавством України для виконання судових рішень, та може бути пред'явлена до виконання в передбаченому чинним законодавством порядку протягом трьох років з дати її прийняття.

Ухвала набирає чинності з дати її прийняття 28.01.2010 р. та підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому чинним законодавством України для виконання судових рішень.

Стягувач : закрите акціонерне товариство «Трудовий колектив «Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект»(61003, м. Харків, Московський проспект, 10/12, код 32018789).

Боржники:

закрите акціонерне товариство «Компанія «Базис-Реєстр»(01004, м. Київ, проспект Московський, 21, код 24572971),

відкрите акціонерне товариство «Акціонерний банк «Синтез»(01042, м. Київ, вул. Івана Кудрі, 5, код 21564391),

відкрите акціонерне товариство «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів»(04107, м. Київ, вул. Тропініна, 7-Г, код 35917889),

СуддяОСОБА_4

Дата ухвалення рішення25.02.2010
Оприлюднено03.08.2015
Номер документу47619364
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору купівлі-продажу цінних паперів, визнання неправомірними дій, визнання права власності, витребування майна з чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —6/150

Ухвала від 21.05.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 11.05.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 28.04.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 17.09.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 09.09.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 04.03.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 21.02.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 13.02.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 02.07.2014

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Паскарь Авель Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні