Рішення
від 14.06.2006 по справі 1/479-21/113
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/479-21/113

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

          

14.06.06                                                                                           Справа№ 1/479-21/113

За позовом :          ТзОВ”Явір-Млин”,с.Рясне-Руська

до відповідача :   Адміністрації спеціальної економічної зони „Яворів”,м.Яворів

третя особа на стороні відповідача:Яворівська РДА

Про визнання законними інтересів та поновлення права

                                                                                            Суддя Масловська Л.З.

                                                                                            

Представники:

від позивача –    Левицька Л.Р.-представник

від відповідача –Ророт Є.С.-представник

від третьої особи: Молящий В.М.-представник

Суть спору: Позов заявлено ТзОВ “Явір-Млин”, с. Рясне-Руська до Адміністрації спеціальної економічної зони „Яворів”, м. Яворів за участю третьої особи на стороні відповідача: Яворівської РДА  про визнання законними інтересів та поновлення права на користування спеціальним правовим режимом підприємницької діяльності в СБЗ "Яворів".

        В судовому засіданні 06.06.2006 року оголошувалась перерва до 14.06.2006 року.

        Представник позивача позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання подав відзив №40 від 01.06.2006 року, яким  позовні вимоги визнає в повному обсязі, а саме просить поновити право ТзОВ “Явір-Млин” на користування спеціальним правовим режимом підприємницької діяльності, що було набуте ТзОВ “Явір-Млин” з моменту реєстрації інвестиційного проекту, реєстрації ТзОВ “Явір-Млин” суб'єктом СЕЗ „Яворів” та укладенням Договору № 069 від 09.04.2002року на реалізацію інвестиційного проекту на термін дії договору до 01.01.2020року та відмовити в покаледенні  судових витрат на відповідача. Крім того, відповідач підтверджує виконання позивачем інвестиційного проекту, а саме: при плані 764 тис. доларів США залучено інвестицій 1320,6 тис. доларів США; при плані 52 створено 63 нових робочих місця; при плані середньої заробітньої плати 480 грн. становить 793 грн.; обсяг виробництва виконано на 100%.  

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, суд встановив.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про спеціальну економічну зону "Яворів" суб'єктами спеціальної економічної зони "Яворів" є суб'єкти підприємницької діяльності, які зареєстровані органом господарського розвитку і управління СЕЗ "Яворів" як суб'єкти СЕЗ "Яворів", розташовані та реалізують  на території СЕЗ  "Яворів" інвестиційні проекти кошторисною вартістю, еквівалентною не менше 500 тисяч доларів США, що затверджені Яворівською районною державною адміністрацією.

ТзОВ "Явір-Млин" на підставі Свідоцтва №069 від 02.11.2001р., виданого органом господарського розвитку і управління СЕЗ "Яворів" -Адміністрацією спеціальної економічної зони "Яворів" зареєстровано суб'єктом спеціальної економічної зони "Яворів", який реалізує інвестиційний проект  "Організація виробництва борошна за рахунок будівництва млина" вартістю 764 тис. дол. США, зареєстрований 02.11.2001р. реєстраційний № 70 Яворівською районною державною адміністрацією.

За умовами ч.2 ст.7 Закону України "Про спеціальну економічну зону "Яворів" на суб'єктів СЕЗ "Яворів" при здійсненні ними підприємницької діяльності на території СЕЗ "Яворів" поширюється спеціальний правовий режим підприємницької діяльності, встановлений у СЕЗ "Яворів".

Відповідно до пункту 11 Порядку затвердження та реалізації інвестиційних проектів, що реалізуються на території спеціальної економічної зони "Яворів", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 982 від 07.06.1999 року суб'єкт підприємницької діяльності після одержання свідоцтва про реєстрацію інвестиційного проекту повинен укласти договір (контракт) на реалізацію проекту на території СЕЗ "Яворів" із райдержадмінстрацією та органом господарського розвитку і управління спеціальної економічної зони. Постановою Кабінету Міністрів України № 1199 від 05.07.1999 року затверджено Типовий договір (котракт) на реалізацію інвестиційного проекту, який зобов'язані укладати суб'єкти СЕЗ "Яворів" в спеціальній (вільній) економічній зоні.

09.04.2002 року між позивачем, відповідачем та третьою особою укладено договір за № 069 на термін до 01.01.2020 року із дотриманням умов, визначених Типовим договором, відповідно до п 1.1. якого позивач взяв на себе зобов'язання забезпечити реалізацію затвердженого інвестиційного проекту, а відповідач - забезпечити під час реалізації інвестиційного проекту необхідні умови його реалізації з наданням податкових, митних та інших пільг, що належать позивачу при реалізації інвестиційного проекту згідно з законодавством .

17.05.2005 року Адміністрація спеціальної економічної зони „Яворів” направила ТзОВ “Явір-Млин” лист  № 132, яким повідомив останнього про скасування Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів України" № 2505-ІУ від 25.03.2005 року ч.2 ст.1 та ст.ст. 2. 9 Закону України "Про спеціальну економічну зону "Яворів" від 15.01.1999 року № 402-ХІУ та скасування Закону України "Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування у зв'язку із створенням спеціальної економічної зони "Яворів" від 15.01.1999 року № 403-ХІУ, що призводить до порушення умов реалізації інвестиційного проекту, невиконання сторонами зобов'язань, передбачених договором на реалізацію інвестиційного проекту в СЕЗ "Яворів".

Відповідно до ст.ст. 4, 151 ЦК УРСР, чинного на час виникнення правовідносин між позивачем та адміністрацією СЕЗ "Яворів", та ст.ст. 4, 11, 509 ЦК України однією з підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

При цьому, згідно з нормою ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Разом з цим зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору, а одностороння відмова від зобов'язання не допускається (ст.ст. 525; 526 ЦК). Договором № 069 не передбачено можливості зміни його умов чи відмови від його виконання в односторонньому порядку при змінах в законодавстві. Отже, з моменту укладення договору № 069 на реалізацію інвестиційного проекту, затвердженого у встановленому законодавством порядку, у позивача згідно п.п.1.1., 3.1.цього договору виникло право на користування спеціальним режимом підприємницької діяльності, а у відповідача - кореспондуючий цьому обов'язок забезпечити під час реалізації інвестиційного проекту необхідні умови його реалізації, в тому числі і користування позивачем податковими та митними пільгами.

Договором визначено права та обов'язки сторін, що його уклали та встановлено термін його дії до 01.01.2020 року (п.п. 2;3;7.1). Крім цього, умовами договору (п.7.2) визначено підстави, за яких позивач може бути достроково позбавлений права на користування пільгами, які визначені Законом України “Про спеціальну економічну зону “Яворів”. Як втстановлено судом, такі підстави за умовами договору не виникли. Договір №062 достроково не розірваний ні за погодженням сторін, ні за рішення суду; не скасовано рішення про затвердження інвестиційного проекту та не скасовано реєстрації інвестора як суб'єкта спеціальної економічної зони “Яворів”.

Таким чином, правовідносини між договірними сторонами, відповідно до яких, позивач зобов'зувався забезпечити необхідні умови реалізації такого проекту, право позивача на користування пільгами в оподаткуванні, митними пільгами та спеціальним режимом підприємницької діяльності виникли з моменту  підписання сторонами договору №069 від 09.04.2002р. на реалізацію інвестиційного проекту в спеціальній (вільній) економічній зоні "Яворів", тобто до_ моменту набрання чинності Закону України "Про внесення змін до Закону України „Про державний бюджет України „Про державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів України від 25.03.2005 року № 2505, який набрав чинності 31.03.2005 року.

Відтак, враховуючи те, що станом на сьогоднішній день позивач реалізує інвестиційний проект на території СЕЗ "Яворів" на підставі договору № 069 від 09.04.2002 року, відповідно до якого останній набув право на користування податковими та митними пільгами ще до набрання чинності Законом № 2505-ІУ, щодо відповідача  теж зберігаються обов'язки по виконанню умов договору №069, зокрема, до таких зобов'язань, поряд з іншими, віднесено забезпечення позивачу необхідних умов щодо реалізації інвестиційного проекту; надання необхідної допомоги під час вирішення питань у податкових, митних та інших органах стосовно реалізації інвестиційного проекту; створення інших належних умов для реалізації інвестиційного проекту. Крім цього слід зазначити, що відповідач у своєму відзиві  спростовує твердження  позивача про односторонню відмову Адміністрації СЕЗ „Яворів” від виконання зобов'язань за договором на реалізацію інвестиційного проекту та настоює на поновленні в повному обсязі права ТзОВ “Яворів-Млин” на користування спеціальним правовим режимом підприємницької діяльності .

Враховуючи те, що спір виник внаслідок неправильних дій відповідача, судові витрати покладаються на відповідача .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4,11,16, 525,526 ЦК України, ст.ст. 22, 33, 34, 43, 49, 82-85ГПК  України, суд, -

                                                     ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

Визнати законні інтереси та поновити право ТзОВ “Яворів-Млин” на користування, за договором № 069 від 09.04.2002 року на реалізацію інвестиційного проекту в спеціальній (вільній) економічниій зоні „Яворів” на строк дії договору до 01.01.2020 року, спеціальним правовим режимом підприємницької діяльності в повному обсязі, що був наданий ТзОВ „Яворів-Млин” з моменту  укладення інвестиційного договору, реєстрації  інвестиційного проекту та реєстрації товариства  суб'єктом СЕЗ “Яворів”.

2. Стягнути з Адміністрації спеціальної економічної зони „Яворів”, м. Яворів адреса: 81000, Львівська область, Яворівський район, м. Яворів ( п/р 26005301220 в Яворівському відділенні ощадбанку № 6334,МФО 385286 код ЄДРПОУ 30480559 )на користь „ТзОВ Яворів-Млин”  адреса: 81085 Львівська область, Яворівський район,с.Рясне-Руське, вул. Паркова,14( п/р 2600816329 в ВАТ СКБ „Дністер” м.Львова МФО 325569,код ЄДРПОУ 31700464) - 85грн. витрат на державне мито, та 118грн  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати.                                                                                          

Суддя                                                                                                       Масловська Л.З.

Дата ухвалення рішення14.06.2006
Оприлюднено27.08.2007
Номер документу47681
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання законними інтересів та поновлення права                                                                                            &nbsp

Судовий реєстр по справі —1/479-21/113

Рішення від 14.06.2006

Господарське

Господарський суд Львівської області

Масловська Л.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні