Ухвала
від 03.01.2013 по справі 2018/20672/2012
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа№ 2018/20672/2012

н/п 1-кс/640/3/13

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" січня 2013 р. м. Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - Муратової С.О.,

при секретарі - Сергєєва В.С.,

за участі слідчого - Александрович А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого СУ ГУМВС України в Харківської області капітана міліції ОСОБА_1 по кримінальному провадженню № 12012220140000069 за ч. 5 ст. 191 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

встановив:

28.12.2012 до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання старшого слідчого СУ ГУМВС України в Харківської області капітана міліції ОСОБА_1, погоджене старшим прокурором відділу прокуратури Харківської області старшим радником юстиції ОСОБА_2, про надання тимчасового доступу та можливості вилучення оригіналів всієї статистичної звітності (Ф.1, Ф.2, Ф.3, Ф.4, Ф.5), наданої до органів статистики Харківській області підприємствами ПП В«ДіатрекВ» , ЄДРПОУ 33119628, ТОВ В«АвістаВ» , ЄДРПОУ 32867322, ПП В«Берн-КВ» , ЄДРПОУ 35586012, ПП В«Бонус-ЗемВ» , ЄДРПОУ 36374905, ПП В«ВазусВ» , ЄДРПОУ 36374910, ТОВ В«Готель В«КиївськийВ» , ЄДРПОУ 35586012, ПП В«ГрессВ» , ЄДРПОУ 33119591, ПП В«Обертон-7В» , ЄДРПОУ 35246702, ТОВ В«Україна-ХолдингВ» , ЄДРПОУ 30426109, ПрАТ В«Універмаг В«УкраїнаВ» , ЄДРПОУ 01564822, ТОВ В«ГКР В«ДенисівськеВ» , ЄДРПОУ 30426109, ТОВ В«МарьїнськеВ» , ЄДРПОУ 32132742, ЗАТ В«Оптіма-ПлюсВ» , ЄДРПОУ 33120717, ТОВ В«Атлантік-ТрейдВ» , ЄДРПОУ 32676533, ПАТ В«ІнвесторВ» , ЄДРПОУ 14060483, що перебувають у володінні Головного управління статистики в Харківській області за адресою: м. Харків, вул. Маршала Бажанова, 28.

На обґрунтування клопотання слідчий вказує, що в провадженні СУ ГУМВС України в Харківській області знаходяться матеріали кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України відносно ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 та невстановлених осіб.

В ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи ПАТ В«АКБ В«БазисВ» , зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно і всупереч чинному законодавству України, уклали низку договорів з метою виведення з зазначеного банку грошових коштів і ліквідних активів на загальну суму 600 млн. грн., що призвело до значного погіршення фінансового становища ПАТ В«АКБ В«БазисВ»і заподіяли збиток вкладникам. Так, протягом 2008 - 2010 роки посадовими особами ПАТ В«АКБ В«БазисВ»здійснювалося кредитування низки підприємств за обліками векселів, емітентами яких виступали підприємства з ознаками фіктивності, створеними групою осіб, зацікавлених в отриманні грошових коштів ПАТ В«АКБ В«БазисВ» .

Слідчий вказує, що фактично діяльність від імені ПП В«ДіатрекВ» , ТОВ В«АвістаВ» , ПП В«Берн-КВ» , ПП В«Бонус-ЗемВ» , ПП В«ВазусВ» , ТОВ В«Готель В«КиївськийВ» , ПП В«ГрессВ» , ПП В«Обертон-7В» , ТОВ В«України-ХолдингВ» , ПрАТ В«Універмаг В«УкраїнаВ»та інших здійснювало керівництво АТ В«ІнвесторВ» . Зазначені підприємства, а також ТОВ В«ГКР В«ДенисівськеВ» , ТОВ В«МарьїнськеВ» , ЗАТ В«Оптіма-ПлюсВ»здійснювали фіктивну діяльність по купівлі-продажу цінних паперів та були задіяні у злочинній схемі по виводу грошових коштів з ПАТ В«АКБ В«БазисВ» .

В теперішній час в ПАТ В«АКБ В«БазисВ» за договорами врахування векселів, укладених між ПАТ В«АКБ В«БазисВ» , з одного боку, та ТОВ В«Готель В«КиївськийВ» , ТОВ В«АвістаВ» , ТОВ В«України-ХолдінгВ» , ТОВ В«Мар'їнськеВ» , ТОВ В«ГКР В«ДенисівськеВ» , ПП В«ДіатрекВ» , ПП В«ГрессВ» , АТ В«ІнвесторВ» , з іншого боку, знаходяться векселі ТОВ В«Україна-ХолдингВ» , ПП В«Обертон-7В» , ПрАТ В«Універмаг-УкраїнаВ» , ПП В«Бонус-ЗемВ» , ПП В«ВазусВ» , ТОВ В«АвістаВ»на загальну суму 174 738 375, 75 грн., які до теперішнього часу не погашені.

Слідчий вказує, що в ході досудового розслідування для проведення бухгалтерської ревізії та судово-економічної експертизи з метою перевірки та встановлення фактичного фінансового стану підприємств-позичальників, підприємств-емітентів цінних паперів (векселів) та підприємств, задіяних в злочинній схемі по виводу грошових коштів з ПАТ В«АКБ В«БазисВ» , виникла необхідність отримати тимчасовий доступ та вилучити оригінали всієї статистичної звітності (Ф.1, Ф.2, Ф.3, Ф.4, Ф.5) ПП В«ДіатрекВ» , ТОВ В«АвістаВ» , ПП В«Берн-КВ» , ПП В«Бонус-ЗемВ» , ПП В«ВазусВ» , ТОВ В«Готель В«КиївськийВ» , ПП В«ГрессВ» , ПП В«Обертон-7В» , ТОВ В«України-ХолдингВ» , ПрАТ В«Універмаг В«УкраїнаВ» , ТОВ В«ГКР В«ДенисівськеВ» , ТОВ В«МарьїнськеВ» , ЗАТ В«Оптіма-ПлюсВ» , ТОВ В«Атлантік-ТрейдВ» , ПАТ В«ІнвесторВ» , які знаходяться в Головному управлінні статистики в Харківській області за адресою: м. Харків, вул. Маршала Бажанова, 28.

Орган досудового розслідування вважає, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, іншими способами встановити обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів неможливо, а тому вважає необхідним отримати тимчасовий доступ до оригіналів статистичної звітності вищезазначених підприємств та можливість їх вилучити, які перебувають у володінні Харківського обласного Головного управління статистики в Харківській області.

В судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання.

Головне управління статистики в Харківській області належним чином є повідомленим про час та місце розгляду клопотання слідчого, в судове засідання представник не з'явився, про причини нявки суд не повідомив. Неприбуття цих осіб за судовим викликом, відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду цього клопотання.

Слідчий суддя, вислухавши доводи слідчого, дослідивши документи та оцінивши докази, якими слідчий обґрунтовує клопотання, доходить висновку про відсутність підстав для його задоволення, виходячи з наступного.

За змістом ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За вимогами ч 6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч.7 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що всупереч вимог ст. 160, ст.163 КПК України слідчим не доведено, що вказані у клопотанні речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин з можливістю використання їх, як доказів у даному кримінальному провадженні № № 12012220140000069.

Так, з наданих матеріалів встановлено, що СУ ГУМВС України в Харківській області проводиться досудове слідство у кримінальному провадженні № 12012220140000069 за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, внесеному до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань 21.11.2012.

Згідно наданого суду ОСОБА_4 з Єдиного реєстру досудових розслідувань, в період 2007-2010 років посадові особи ПАТ «АКБ «Базис»ОСОБА_3 та ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 та іншими невстановленими особами шляхом зловживання службовим становищем скоїли заволодіння коштами зазначеного банку в особливо великих розмірах.

В статті 223 КПК України викладені вимоги до проведенні слідчих (розшукових) дій. Так, відповідно до ч.1, 2 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні; підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Отже, з урахуванням положень ст. 2; п.6, п.9, п.10 ч.1 ст. 7 КПК України, вважаю, що слідчим, всупереч ч.3 с. 132; п.5 ч.2 ст. 160; п.2 ч.5, ч.6 ст. 163 КПК України, не доведено, що потреби досудового розслідування в конкретному вищевказаному кримінальному провадженні виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи осіб, про який йдеться в клопотанні слідчого, прокурора, значення речей і документів для встановлення обставин у вищевказаному кримінальному провадженні, та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, а тому клопотання задоволенню не підлягає.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 234, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У х в а л и в :

В задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУМВС України в Харківської області капітана міліції ОСОБА_1 по кримінальному провадженню № 12012220140000069 за ч. 5 ст. 191 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів -відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Муратова С.О.

Дата ухвалення рішення03.01.2013
Оприлюднено05.08.2015
Номер документу47701566
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —2018/20672/2012

Ухвала від 03.01.2013

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні