Постанова
від 19.05.2010 по справі 2а-1290/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" травня 2010 р. Справа № 2a-1290/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Микитюка Р.В.

при секретарі Бітківській Г.П.

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1

від відповідача - не з"явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Тлумацькому районі, вул. Д.Галицького, 15, м. Тлумач, Івано-Франківська область, 78000

до відповідача: приватної агрофірми "Делівська", с. Делева, Тлумацький район, Івано-Франківська область, 78023

про стягнення невідшкодованих витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 13682,78 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

управління Пенсійного фонду України в Тлумацькому районі звернулося в суд з адміністративним позовом до приватної агрофірми "Делівська" про стягнення невідшкодованих витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 13682,78 грн.

Позовні вимоги представником позивача в судовому засіданні мотивовані тим, що за відповідачем рахується заборгованість по відшкодуванню витрат на доставку і виплату пільгових пенсій відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України. В січні та квітні 2001 року до управління Пенсійного фонду України в Тлумацькому районі звернулися із заявами про призначення пенсій на пільгових умовах ОСОБА_2 та ОСОБА_3, що раніше працювали у відповідача. На підставі документів, підтверджуючих право на пенсію на пільгових умовах та керуючись п. «ж» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» управлінням Пенсійного фонду України в Тлумацькому районі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 призначені пенсії на пільгових умовах. Згідно розрахунку відповідач, з врахуванням частки підприємства, повинен був здійснити відшкодування понесених Пенсійним фондом витрат коштів на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 13682,78 грн. Однак, приватна агрофірма «Делівська» не виконує вимог управління Пенсійного фонду України в Тлумацькому районі щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, внаслідок чого виникла заборгованість за 2009 рік в сумі 13682,78 грн. Просив позов задовольнити повністю.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з'явився, хоча належним чином повідомлявся про дату, час та місце судового розгляду, своїм правом на подання письмового заперечення проти позову не скористався. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи від відповідача на адресу суду не надходило. Таким чином, суд вважає за можливе розгляд справи проводити за відсутності відповідача.

Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, судом встановлено наступне.

Згідно ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст.1 Закону України В«Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Пунктом 1 ст.2 вказаного Закону визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, - фактичні витрати на оплату праці працівників, які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Як було встановлено в судовому Городенківське приватна агрофірма «Делівська» є платником збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. Працівникам відповідача, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 виплачується пільгова пенсія.

Об’єктом оподаткування, для платника зазначеного збору є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів В«бВ» -В«зВ» ст. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону. Згідно пенсійного законодавства відповідач зобов’язаний відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

Підприємство щомісяця до 25-го числа зобов’язане вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомлені місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно ч.2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» та ч.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та зареєстрованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України підприємства зобов’язані відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

Однак, витрати позивача на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 13682,78 грн. відповідачем сплачено не було.

Наявність заборгованості відповідача перед управління Пенсійного фонду України в Тлумацькому районі по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій підтверджується розрахунком фактичних витрат на доставку та виплату пенсій, призначених на пільгових умовах №725/04 від 03.03.2010 року та іншими матеріалами справи.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватної агрофірми В«ДелівськаВ» , 78023, с. Делева, Тлумацький район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 31004089, на користь управління Пенсійного фонду України в Тлумацькому районі - заборгованість в сумі 13682,78 грн.(тринадцять тисяч шістсот вісімдесят дві гривні 78 коп.).

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. В разі подання заяви про апеляційне оскарження судового рішення, але апеляційна скарга не була подана в строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Заяву про апеляційне оскарження постанови суду може бути подано протягом 10 днів з дня складання її в повному обсязі. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Суддя: Микитюк Р.В.

Постанова складена в повному обсязі 25.05.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.05.2010
Оприлюднено06.08.2015
Номер документу47801080
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1290/10/0970

Постанова від 19.05.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Постанова від 19.05.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Ухвала від 07.04.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Постанова від 19.05.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні