Рішення
від 16.09.2014 по справі 710/1010/14-ц
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/1010/14-ц

провадження № 2/710/488/2014

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.09.2014 року Шполянський районний суд Черкаської області

в складі: головуючого судді КРАВЧУКА В.М.

за участю секретаря ТКАЧЕНКО В.Б.

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ПФУНТ О.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Шпола Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про витребування майна із чужого незаконного володіння, -

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_2 звернувся в суд з позовом, який підтримав в судовому засіданні та просив витребувати із чужого незаконного володіння ОСОБА_3 інкубатор У-50 вартістю 10500 грн., що належить йому на праві приватної власності на підставі рішення Шполянського районного суду Черкаської області від 09 грудня 2013 року та стягнути з відповідача понесені ним судові витрати.

Представник позивача в судовому засіданні вказала, що 09 грудня 2013 року рішенням Шполянського районного суду Черкаської області за позивачем було визнано право власності на інкубатор універсальний У-50 вартістю 10500 грн., який був виділений із майна ТОВ «Шпола-птиця». Відповідно до накладної №6 від 03 березня 2012 року позивач отримав від ТОВ «Шпола-птиця» інкубатор універсальний - 50 вартістю 8333,33 грн. та інкубатор виводний вартістю 2208,33 грн., загальною вартістю 12649,99 грн. з ПДВ. Відповідач ОСОБА_3 працював разом з позивачем в ТОВ «Шпола-птиця», однак потім без відповідної правової підстави заволодів майном позивача. Ніяких договорів чи інших цивільно - правових угод між позивачем та відповідачем не укладалося, однак відповідач заволодів інкубатором позивача, перевіз його в інше місце та став використовувати на свій власний розсуд і отримувати від його експлуатації прибутки. Домовленостей про порядок використання інкубатора між сторонами не було. Позивач звертався до відповідача з вимогами про повернення йому інкубатора, однак відповідач повідомив, що не знає куди подівся інкубатор і повертати його не бажає, повністю заперечував факт утримання майна позивача. Поскільки відповідач є недобросовісним набувачем, який без відповідної правової підстави заволодів майном позивача, тому позивач бажає витребувати із чужого незаконного володіння ОСОБА_3 інкубатор У-50 вартістю 10500 грн., що належить позивачу на праві приватної власності та стягнути з відповідача судовий збір в сумі 243 грн. та витрати за надання юридичної допомоги в сумі 4384,80 грн.

Представник відповідача ОСОБА_4 заперечував проти позову і просив в його задоволенні відмовити, мотивуючи тим, що відповідно до копії статуту ТОВ «Шпола - птиця» та акту приймання - передачі майна від 12.03.2002 року позивач був одним із засновників ТОВ «Шпола - птиця» та ним в якості внеску до статутного фонду ТОВ «Шпола - птиця» було передано інкубатор У-50 2 шт. на суму 1000 грн., проте зі свідчень колишнього директора ТОВ «Шпола - птиця» ОСОБА_5 у 2002 році до статутного фонду товариства були передані інкубатори марки У-55. Інкубатор марки У-50, про який веде мову позивач був списаний та знятий з балансу підприємства ще в 1986 році згідно акту списання. В 2001 році колишній директор ТОВ «Шпола - птиця» ОСОБА_5 дав вказівку робітникам про вивезення з території підприємства списаних інкубаторів У-50. Спірний інкубатор «Універсал - 50» має характерні індивідуальні родові ознаки: серійний номер, інформацію про виробника, дату виробництва, проте позивач не надав документів із вказаною інформацією. Крім того, в 2001 році відповідач некомплектні рештки від списаного інкубатора «Універсал-50», які він залишив в себе для конструювання апарату, в подальшому на ринку придбав двигун, систему управління і автоматики, дошки для перекриття та інші необхідні деталі для створення апарату, який би виконував роль інкубатора. Зробивши даний апарат власноруч, відповідач став використовувати його за призначенням. Вказаний апарат є саморобним інкубатором, а не промисловим інкубатором «Універсал-50». Враховуючи, що відповідач використовує свій власний інкубатор, а не інкубатор «Універсал-50», просив в задоволенні позову відмовити.

Вислухавши представників сторін, вивчивши матеріали справи судом встановлено, що рішенням Шполянського районного суду Черкаської області від 09.12.2013 р. за ОСОБА_2 визнано право власності на інкубатор універсальний У-50 вартістю 10500 грн. і виділено його в натурі з майна ТОВ «Шпола - птиця». Вказане рішення вступило в законну силу.

Згідно накладної №6 від 03 березня 2012 року позивач отримав від ТОВ «Шпола-птиця» інкубатор універсальний - 50 вартістю 8333,33 грн. та інкубатор виводний вартістю 2208,33 грн., загальною вартістю 12649,99 грн. з ПДВ.

Позивач тривалий час працював разом з відповідачем в ТОВ «Шпола-птиця», тому відповідач запропонував позивачу завезти інкубатор, який отримав позивач, в с. Сердегівку, Шполянського району, Черкаської області, поскільки там був спадковий будинок батьків ОСОБА_3 Вони завезли інкубатор У-50 в с. Сердегівка і встановили його в сараї. Деякий час вони спільно приймали від населення яйця і віддавали виводок.

В 2013 році відповідач безпідставно заволодів майном позивача і вивіз інкубатор в невідоме місце, використовує інкубатор на власний розсуд і отримує від цього прибутки. Добровільно відповідач повернути належне позивачу майно відмовляється.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_6 пояснив, що він працював в ТОВ «Шпола-птиця» і знав позивача та відповідача. Йому відомо, що ОСОБА_2 отримав інкубатор, який він вивіз в с. Сердегівка, Шполянського району. Він неодноразово возив в с. Сердегівка яйця і забирав виводок у ОСОБА_2 Інкубатор був не побутовий, а промисловий.

Свідок ОСОБА_7 пояснила, що вона працювала в ТОВ «Шпола-птиця» і їй відомо, що позивач ОСОБА_2 отримав інкубатор, поскільки мав частку в статутному фонді товариства. Вказаний інкубатор він завіз в с. Сердегівка в будинковолодіння батьків ОСОБА_3 Вона в 2011-2012 році завозила яйця в с. Сердегівка і отримувала виводок, за що розраховувалася з ОСОБА_2 Інкубатор, який стояв в с. Сердегівка був ідентичний з тим, який ОСОБА_2 отримав та вивіз із території товариства.

Свідок ОСОБА_8 підтвердив, що він допомагав ОСОБА_2 перевозити інкубатор в с. Сердегівку, Шполянського району. Він теж возив в с. Сердегівку яйця в інкубатор і отримував у ОСОБА_2 виводок.

Згідно ч. 1 ст. 387 ЦК України, власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 10, ст. 11, ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 ЦПК України. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Відповідач не надав суду доказів на підтвердження заперечення позовних вимог.

Згідно п. 19 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 р. №5 «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним і в якої майно фактично знаходиться та є індивідуально визначеним.

Враховуючи, що позивач являється власником інкубатора У-50, що підтверджується рішенням Шполянського районного суду Черкаської області від 09.12.2013 р., яке є чинним та не скасоване, факт отримання позивачем в ТОВ «Шпола-птиця» інкубатора та його використання в с. Сердегівка, Шполянського району, Черкаської області в судовому засіданні був підтверджений поясненнями свідків, поскільки на даний час інкубатором заволодів відповідач і не бажає добровільно повертати його позивачеві, суд вважає, що позовні вимоги в частині витребування із чужого незаконного володіння ОСОБА_3 інкубатора У-50 підлягають задоволенню.

Згідно ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. В зв'язку з цим, з відповідача підлягає стягненню на користь позивача судовий збір в розмірі 243 грн. Однак слід зазначити, що вимоги позивача про стягнення з відповідача витрат за надання юридичної допомоги задоволенню не підлягають, поскільки розрахунок витрат за надання правової допомоги є необґрунтованим та неконкретизованим, в ньому не зазначено дати та часу участі представника позивача в судових засіданнях.

Заслухавши пояснення позивача, представників сторін, свідків, дослідивши обставини справи та надані сторонами докази, проаналізувавши та оцінивши їх у єдності і сукупності, виходячи з встановлених судом обставин і визначених відповідно до них правовідносин, враховуючи, що позивач являється власником інкубатора У-50, що підтверджується рішенням Шполянського районного суду Черкаської області від 09.12.2013 р., факт знаходження в 2011-2013 роках вказаного інкубатора в с. Сердегівка, Шполянського району, Черкаської області підтверджений поясненнями свідків, безпідставне заволодіння відповідачем інкубатором, який належить позивачу, не спростоване, тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в частині витребування із чужого незаконного володіння ОСОБА_3 інкубатора У-50 та стягнення з відповідача на користь позивача судового збору в розмірі 243 грн., а в задоволенні вимог про стягнення витрат за надання правової допомоги необхідно відмовити, в зв'язку з їх необгрунтованістю.

На підставі викладеного, ст. 387 ЦК України, Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 р. №5 «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав», керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 88, 212-215 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про витребування майна із чужого незаконного володіння - задоволити частково.

Витребувати із чужого незаконного володіння ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителя ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний №1848606254, інкубатор У-50 вартістю 10500 грн., що належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі рішення Шполянського районного суду Черкаської області від 09 грудня 2013 року.

Стягнути з відповідача ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителя ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний №1848606254, на користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, жителя ІНФОРМАЦІЯ_4, судовий збір в сумі 243 грн.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Повний текст рішення проголошено 16.09.2014 р. о 13-30 год. в приміщенні залу судових засідань №1 Шполянського районного суду Черкаської області.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Черкаської області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя В.М.Кравчук

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення16.09.2014
Оприлюднено06.08.2015
Номер документу47819908
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —710/1010/14-ц

Ухвала від 21.05.2014

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Кравчук В. М.

Ухвала від 23.02.2015

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Кравчук В. М.

Ухвала від 19.12.2014

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Кравчук В. М.

Ухвала від 19.12.2014

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Кравчук В. М.

Рішення від 16.09.2014

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Кравчук В. М.

Ухвала від 18.07.2014

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Кравчук В. М.

Ухвала від 18.07.2014

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Кравчук В. М.

Ухвала від 04.03.2015

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Кравчук В. М.

Ухвала від 19.11.2014

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Скіць М. І.

Ухвала від 27.10.2014

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Скіць М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні