Рішення
від 24.12.2014 по справі 710/2684/14-ц
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/2684/14-ц

провадження № 2/710/1209/2014

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.12.2014 року Шполянський районний суд Черкаської області

в складі: головуючого судді КРАВЧУКА В.М.

за участю секретаря ТКАЧЕНКО В.Б.

представника відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Шпола Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до відділу освіти Шполянської районної державної адміністрації про внесення запису у трудову книжку про перейменування посади, -

в с т а н о в и в:

позивачка ОСОБА_2 звернулася в суд з позовом, який уточнила та підтримала в судовому засіданні і просила зобов'язати відділ освіти Шполянської районної державної адміністрації внести запис до її трудової книжки про перейменування посади «старша піонервожата» на посаду «педагога - організатора» Надточаївської неповної середньої школи с. Надточаївка, Шполянського району, Черкаської області з 01.04.1991 року, а також зобов'язати відповідача внести виправлення в її трудову книжку в записи за номером 6 від 01.09.1991 року та правильно записати: «Переведена на посаду педагога-організатора Буртівської неповної середньої школи» та номер 7 «Переведена на посаду педагога-організатора Буртівської неповної середньої школи з 01 вересня 1991 року». Позовні вимоги ОСОБА_2 мотивувала тим, що вона працевлаштувалася на посаду старшої вожатої в Терешківську середню школу с. Терешки, Шполянського району, Черкаської області з 01.11.1989 року та працювала на займаній посаді по 01.02.1991 року. Після цього була переведена на посаду старшої піонервожатої Надточаївської неповної середньої школи. 01 лютого 1991 року вона була прийнята на посаду старшої піонервожатої Надточаївської неповної середньої школи с.Надточаївка, Шполянського району, Черкаської області. 01 вересня 1991 року вона була переведена на посаду старшої піонервожатої Буртівської неповної середньої школи с. Бурти, Шполянського району, Черкаської області, де пропрацювала до 03.08.1993 року, тобто до переведення на посаду вчителя української мови та літератури Мар'янівської середньої школи. Станом на 01.11.2014 року її педагогічний стаж становив 25 років, що дає їй право на оформлення пільгової пенсії за вислугою років. Вона хотіла оформитися на пенсію за вислугою років, тому звернулася до управління Пенсійного фонду України в Шполянському районі. В управлінні Пенсійного фонду їй повідомили, що призначення пенсії можливе за вислугою років та наявністю 25 років педагогічного стажу лише за умови звільнення з роботи. В зв'язку з цим, 14 листопада 2014 року вона була звільнена з роботи за власним бажанням. В управлінні Пенсійного фонду України в Шполянському районі їй відмовили в нарахуванні пільгової пенсії за вислугою років, поскільки Перелік посад, робота на яких надає право на пенсію за вислугу років не містить посади «піонервожата», так як на даний час такої посади немає, натомість існує посада «організатор позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми». Вона працювала на посаді піонервожатої, однак дана посада була перейменована, але запис про зміну назви посади в трудову книжку не внесений. Вона зверталася до відділу освіти по питанню внесення запису про перейменування посади, однак їй було відмовлено з посиланням на відсутність документа, який дає право на перейменування посади. Враховуючи вказані обставини, вона звернулася до суду з даним позовом, який уточнила та підтримала в судовому засіданні і просила уточнений позов задоволити в повному обсязі.

Представник відповідача - відділу освіти Шполянської районної державної адміністрації ОСОБА_1 позов визнала і пояснила, що дійсно позивачка ОСОБА_2 працювала на посаді старшої піонервожатої Надточаївської неповної середньої шкли, а згодом була переведена на посаду старшої піонервожатої Буртівської неповної середньої школи. 01 листопада 2014 року педагогічний стаж ОСОБА_2 становив 25 років, тому вона звільнилася з роботи за власним бажанням для оформлення пільгової пенсії за вислугою років. Поскільки на даний час посади піонервожатого не існує, тому позивачці було відмовлено в оформленні пільгової пенсії. Посада піонервожатої була перейменована на посаду педагога-організатора, однак в трудову книжку позивачки записи про перейменування посади не були внесені. Відповідач не заперечує щодо внесення записів про перейменування посади з піонервожатої на посаду педагога-організатора.

Вислухавши позивачку, представника відповідача, вивчивши матеріали справи та надані докази, судом встановлено, що позивачка ОСОБА_2 працевлаштувалася на посаду старшої вожатої в Терешківську середню школу с. Терешки, Шполянського району, Черкаської області з 01.11.1989 року, згідно наказу №136 по Шполянському райвно від 27.10.1989 року, та працювала на займаній посаді по 01.02.1991 року.

Після цього позивачка була переведена на посаду старшої піонервожатої Надточаївської неповної середньої школи, згідно наказу №15 по Шполянському райвно від 30.01.1991 року.

01 лютого 1991 року ОСОБА_2 була прийнята на посаду старшої піонервожатої Надточаївської неповної середньої школи с. Надточаївка, Шполянського району, Черкаської області, згідно наказу №15 по Шполянському райвно м. Шпола, Черкаської області від 30.01.1991 року.

01 вересня 1991 року позивачка ОСОБА_2 була переведена на посаду старшої піонервожатої Буртівської неповної середньої школи с. Бурти, Шполянського району, Черкаської області, наказом №95 по Шполянському райвно м. Шпола, Черкаської області від 22.08.1991 року, де пропрацювала до 03.08.1993 року, тобто до переведення на посаду вчителя української мови та літератури Мар'янівської середньої школи.

Станом на 01.11.2014 року педагогічний стаж ОСОБА_2 становив 25 років, в зв'язку з чим вона звернулася до управління Пенсійного фонду України в Шполянському районі для оформлення пенсії за вислугою років. Працівники управління Пенсійного фонду України в Шполянському районі, підрахувавши стаж позивачки повідомили, що призначення пенсії можливе за вислугою років та наявністю 25 років педагогічного стажу лише за умови звільнення з роботи.

В зв'язку з цим, 14 листопада 2014 року наказом №431-ктр від 14.11.2014 року по відділу освіти Шполянської районної державної адміністрації позивачка була звільнена з роботи за власним бажанням відповідно до ст. 38 КЗпП України, в зв'язку з виходом на пенсію за вислугою років, про що в трудовій книжці зроблено відповідний запис за №14.

Перелік посад, робота на яких надає право на пенсію за вислугу років, визначається Кабінетом Міністрів України. На даний момент діє «Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років», затверджений Постановою КМУ від 04.11.1993 р. №909.

Даний Перелік не містить посади «піонервожата», поскільки тепер такої посади немає, натомість існує посада «організатор позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми». Посада «піонервожатої» існувала до 1992 року, тому до зазначеного Переліку КМУ було внесено примітку 3, відповідно до якої «робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах до 1 січня 1992 року, яка давала право на пенсію за вислугу років відповідно до раніше діючого законодавства, в тому числі на посаді піонервожатої, зараховується до стажу для призначення пенсії за вислугу років».

В УПФ позивачці відмовили в нарахуванні пільгової пенсії за вислугою років, так як записи в трудовій книжці свідчать, що в 1989 році вона була прийнята на посаду організатора учнівських організацій (піонервожатий), а на даний час вказану посаду перейменували на посаду педагога - організатора, але запис про зміну назви посади в трудову книжку позивачки не внесений.

Робота на посаді старшої піонервожатої зараховується до стажу для призначення пенсії за вислугу років. Починаючи з 1992 року робота на посаді старшого піонервожатого не зараховується до стажу, що дає право на вихід на пенсію за вислугу років. Працівникові, який після 1992 року має у трудовій книжці запис про роботу на посаді старшого піонервожатого необхідно звернутися до установи, де він працював, для приведення у відповідність записів трудової книжки із штатним розписом навчального закладу, наказами, що видавалися під час його роботи. Позивачці було відмовлено у внесенні запису про перейменування посади, мотивуючи відсутністю документа, який дає право на перейменування посади.

Згідно п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку, в даному випадку таким переліком є «Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років», затверджений Постановою КМУ від 04.11.1993 р. №909. Обов'язковою умовою призначення такого виду пенсії є звільнення працівника з посади, що дає право на призначення пенсії за вислугу років (с. 7 Закону України «Про пенсійне забезпечення»).

За Рішенням колегії Міністерства праці УРСР від 29 березня 1991 року №25 «Про умови оплати праці та розміри ставок заробітної плати й посадових окладів працівникові народної освіти в Українській РСР» були затверджені нові умови оплати праці працівників освіти, в загальноосвітніх навчальних закладах замість посади старшого піонервожатого з 1 квітня 1991 року вводилась посада педагога-організатора, тому з 1 квітня 1991 року всі старші піонервожаті повинні бути переведені на посади педагогів організаторів. Зміна трудової функції не відбулася, оплата праці здійснювалася позивачці як педагогу-організатору, невнесення запису про перейменування посади старшої піонервожатої на посаду педагога-організатора до трудової книжки не залежало від позивачки і не було проведено не з її вини.

Відповідно до положень ст.ст. 11, 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Заслухавши пояснення позивачки, представника відповідача, дослідивши обставини справи та надані сторонами докази, проаналізувавши та оцінивши їх у єдності і сукупності, виходячи з встановлених судом обставин і визначених відповідно до них правовідносин, враховуючи, що посада «піонервожатої» існувала до 1992 року, а потім була перейменована на посаду «педагога-організатора», однак записи в трудовій книжці позивачки не були приведені у відповідність до змін в законодавстві, суд приходить до висновку, що уточнений позов ОСОБА_2 підлягає задоволенню, відділ освіти Шполянської районної державної адміністрації необхідно зобов'язати внести запис до трудової книжки позивачки про перейменування посади «старша піонервожата» на посаду «педагога-організатора». Крім того, у відповідності до ст. 88 ЦПК України, з відповідача підлягає стягненню на користь держави судовий збір в розмірі 243,60 грн.

На підставі викладеного, ст. 7, 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», «Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років», затвердженого Постановою КМУ від 04.11.1993 р. №909, Рішення колегії Міністерства праці УРСР від 29 березня 1991 року №25 «Про умови оплати праці та розміри ставок заробітної плати й посадових окладів працівникові народної освіти в Українській РСР», керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 88, 212-215 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Уточнений позов ОСОБА_2 до відділу освіти Шполянської районної державної адміністрації про внесення запису у трудову книжку про перейменування посади - задоволити.

Зобов'язати відділ освіти Шполянської районної державної адміністрації м. Шпола, вул. Леніна, 18, Черкаської області, код ЄДРПОУ 02146995, внести запис до трудової книжки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, про перейменування посади «старша піонервожата» на посаду «педагога - організатора» Надточаївської неповної середньої школи с.Надточаївка, Шполянського району, Черкаської області з 01.04.1991 року.

Зобов'язати відділ освіти Шполянської районної державної адміністрації м. Шпола, вул. Леніна, 18, Черкаської області, код ЄДРПОУ 02146995, внести виправлення в трудову книжку ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, а саме: в записи за номером 6 від 01.09.1991 року та правильно записати: «Переведена на посаду педагога-організатора Буртівської неповної середньої школи» та номер 7 «Переведена на посаду педагога-організатора Буртівської неповної середньої школи з 01 вересня 1991 року».

Стягнути з відповідача - відділу освіти Шполянської районної державної адміністрації м.Шпола, вул. Леніна, 18, Черкаської області, код ЄДРПОУ 02146995, на користь держави судовий збір в розмірі 243,60 грн.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Черкаської області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя Підпис.

З оригіналом вірно.

Суддя Шолянського

районного суду ОСОБА_3

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.12.2014
Оприлюднено06.08.2015
Номер документу47820451
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —710/2684/14-ц

Рішення від 24.12.2014

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Кравчук В. М.

Ухвала від 16.12.2014

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Кравчук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні