Постанова
від 30.07.2015 по справі 826/13671/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

30 липня 2015 року           16:55                                         № 826/13671/15

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Кобилянського К.М., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

доНепідприємницького товариства «Відкритий недержавний пенсійний фонд «Резерв Запоріжжя»

про ліквідацію товариства,

ВСТАНОВИВ:

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою, у якій просить суд ліквідувати непідприємницьке товариство «Відкритий недержавний пенсійний фонд «Резерв Запоріжжя».

Позовні вимоги мотивовано порушенням відповідачем вимог Закону України «Про недержане пенсійне забезпечення», що призвело до виникнення підстав для ліквідації пенсійного фонду в судовому порядку.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 13.07.2015 відкрито скорочене провадження у справі та запропоновано відповідачу, в разі невизнання адміністративного позову, у десятиденний строк з дня одержання цієї ухвали надати суду письмові заперечення проти позову та докази на підтвердження цих заперечень або заяву про визнання позову.

Відповідач у визначений судом строк заперечення на позовну заяву не надав, заяву про визнання позову також суду не надіслав.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі від 13.07.2015 відповідач отримав 17.07.2015, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відповідно до частини 4 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається в порядку скороченого провадження без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до висновку, що надані позивачем докази та повідомлені ним обставини є достатніми для розгляду справи в порядку скороченого провадження та прийняття рішення по справі. Суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог з огляду на наступне.

Розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 09.04.2015 № 679 постановлено виключити інформацію про непідприємницьке товариство «Відкритий недержавний пенсійний фонд «Резерв Запоріжжя». (код за ЄДРПОУ 34373831; місцезнаходження: 04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграду, буд. 12-Л) з Державного реєстру фінансових установ та анульовано свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серії ПФ № 85.

Одночасно вказаним розпорядженням постановлено забезпечити подання позову до суду про ліквідацію фонду.

Так, на виконання вимог частини п'ятої статті 12 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з даним позовом.

Досліджуючи надані до матеріалів справи письмові докази, аналізуючи наведені міркування та заперечення, оцінюючи їх в сукупності, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про недержане пенсійне забезпечення», недержавний пенсійний фонд - юридична особа, створена відповідно до цього Закону, яка має статус неприбуткової організації (непідприємницького товариства), функціонує та провадить діяльність виключно з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників пенсійного фонду з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснює пенсійні виплати учасникам зазначеного фонду у визначеному цим Законом порядку.

Недержавний пенсійний фонд - суб'єкт другого рівня системи пенсійного забезпечення - недержавний пенсійний фонд, який створений та діє відповідно до законодавства про недержавне пенсійне забезпечення, відповідає вимогам цього Закону для отримання ліцензії на надання послуг у накопичувальній системі пенсійного страхування (далі - пенсійний фонд - суб'єкт другого рівня).

Частиною 2 ст. 6 Закону України «Про недержане пенсійне забезпечення» встановлено, що недержавне пенсійне забезпечення є для пенсійних фондів виключним видом діяльності. Провадження пенсійними фондами іншої діяльності, не передбаченої цим Законом, забороняється.

Статтею 12 Закону України «Про недержане пенсійне забезпечення» встановлено, що засновник (засновники) пенсійного фонду зобов'язаний сформувати склад ради фонду відповідно до цього Закону до дня подання до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, документів для включення пенсійного фонду до Державного реєстру фінансових установ.

Рада фонду після включення пенсійного фонду до Державного реєстру фінансових установ та реєстрації інвестиційної декларації, повинна укласти договори:

- про адміністрування пенсійного фонду - з адміністратором, який має ліцензію на провадження діяльності з адміністрування пенсійних фондів;

- про управління активами пенсійного фонду - з компанією з управління активами або з іншою особою, яка отримала ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами);

- про обслуговування пенсійного фонду зберігачем - із зберігачем.

У разі невиконання вимог частин першої і другої цієї статті протягом вісімнадцяти місяців з дня реєстрації пенсійного фонду як фінансової установи та/або у разі ненадходження пенсійних внесків до пенсійного фонду протягом цього строку Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, приймає рішення про скасування реєстрації зазначеного пенсійного фонду як фінансової установи та подає позов до суду про ліквідацію такого пенсійного фонду.

Відповідно до розділу XVIII Положення про Державний реєстр фінансових установ, затвердженого розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 28.08.2003 № 41 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.12.2013 за № 2161/24693, виключення недержавного пенсійного фонду з Реєстру та анулювання Свідоцтва здійснюються у разі:

- припинення недержавного пенсійного фонду в порядку, визначеному Нацкомфінпослуг;

- невиконання вимог частин першої і другої статті 12 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» та/або ненадходження пенсійних внесків до пенсійного фонду протягом вісімнадцяти місяців.

Так, розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 09.04.2015 № 679 постановлено виключити інформацію про непідприємницьке товариство «Відкритий недержавний пенсійний фонд «Резерв Запоріжжя». (код за ЄДРПОУ 34373831; місцезнаходження: 04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграду, буд. 12-Л) з Державного реєстру фінансових установ та анульовано свідоцтво про реєстрацію фінансової установи серії ПФ № 85.

Вказане розпорядження від 09.04.2015 № 679 вручено уповноваженому представнику відповідача за довіреністю 17.04.2015, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Станом на час розгляду справи в суді відповідачем не надано суду доказів оскарження розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 09.04.2015 № 679, або заперечення на адміністративний позов.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про ліквідацію непідприємницького товариства «Відкритий недержавний пенсійний фонд «Резерв Запоріжжя» є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Частиною 2 ст. 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Оцінивши докази, наявні в матеріалах справи, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, та враховуючи всі наведені обставини, суд вважає, що адміністративний позов підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 2, 6, 7, 160-163, 183-2, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В:

1.          Адміністративний позов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг – задовольнити повністю.

2.          Ліквідувати непідприємницьке товариство «Відкритий недержавний пенсійний фонд «Резерв Запоріжжя». (код за ЄДРПОУ 34373831; місцезнаходження: 04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграду, буд. 12-Л).

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                 К.М. Кобилянський

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.07.2015
Оприлюднено07.08.2015
Номер документу47843137
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/13671/15

Постанова від 30.07.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кобилянський К.М.

Ухвала від 13.07.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кобилянський К.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні