Постанова
від 31.07.2015 по справі 826/839/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 липня 2015 року № 826/839/15

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі: головуючого Бояринцевої М.А., суддів: Добрянської Я.І., Нагорянського С.І., розглянувши в порядку письмового провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРЕ ОМ"

до 1) Державної реєстраційної служби України,

2) Головного територіального управління юстиції у м. Києві

про визнання протиправним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Позовні вимоги заявлені про визнання бездіяльності Державної реєстраційної служби України щодо порушення порядку проведення державної реєстрації юридичної особи протиправною (з урахуванням уточненого позову).

В обгрунтування заявлених вимог позивач зазначає, що 01.01.15 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРЕ ОМ" через Реєстраційний портал подало документи для державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю "НОВАНТА".

Вказана юридична особа була зареєстрована у встановленому законодавством порядку 31.01.15 р., з порушенням триденного строку, передбаченого п. 5 ст. 25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", у зв'язку з чим позивач просить визнати вказану бездіяльність протиправною.

Відповідач-1 - Державна реєстраційна служба України - проти задоволення позову заперечив, оскільки саме службою як центральним органом державної виконавчої влади щодо позивача не вчинялися жодні протиправні дії.

Відповідач-2 - Головне територіальне управління юстиції у м. Києві - проти задоволення позовних вимог заперечив, посилаючись на те, що документи через електронний портал направлялися безпосередньо державному реєстратору.

Також відповідач-2 посилається на ту обставину, що попередньо позивачем через реєстраційний портал 10.09.14 р. подавалися документи для реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю "НОВАНТА", які залишені без розгляду згідно ч. 2 ст. 8 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців"; подані 22.09.14 р. документи також залишені без розгляду.

Відповідач посилається на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 27.04.15 р. №826/837/15, яким в задоволенні позовних вимог позивача відмовлено.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких грунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

01.01.15 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРЕ ОМ" через реєстраційний портал подало документи для державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю "НОВАНТА". Вказана юридична особа була зареєстрована 31.01.15 р.

Згідно ст. 24 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення або в разі подання електронних документів подати опис, що містить відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, до якої може бути подана як додаток реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику; примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи у випадках, передбачених законом; два примірники установчих документів (у разі подання електронних документів - один примірник).

До реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи засновником (засновниками) або уповноваженою ними особою включається: інформація про структуру власності засновників - юридичних осіб, яка дає можливість встановити фізичних осіб - власників істотної участі цих юридичних осіб та містить такі дані про зазначених фізичних осіб, інформація про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) (бенефіціарних власників (контролерів)) юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) (бенефіціарних власників (контролерів)) її засновника (учасника), якщо засновник (учасник) - юридична особа.

У разі утворення юридичної особи на підставі модельного статуту в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи проставляється відповідна відмітка з посиланням на типовий установчий документ.

Згідно ч. 5 ст. 25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" станом на 01.01.15 р. строк державної реєстрації юридичної особи не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Згідно наявних у справі доказів - витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №20810748 - Товариство з обмеженою відповідальністю "НОВАНТА" (код 39612208) зареєстровано як юридична особа 31.01.15 р. №10741020000052817, тобто, з порушенням строку, передбаченого ч. 5 ст. 25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".

Відповідачами по справі не надано доказів чи пояснень, чим викликане вказане порушення строків; не надано доказів чи пояснень щодо прийняття рішення про залишення поданих документів без розгляду, відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи.

За таких обставин позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають до задоволення.

Окремо суд зазначає, що документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подано в даному випадку в електронному вигляді через реєстраційний портал, а не до конкретного відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, тому належним відповідачем не може бути ні конкретний державний реєстратор, ні відділ державної реєстрації.

Крім того, згідно чинного законодавства відділи державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців не є юридичними особами, тому належним відповідачем у справі є саме Головне територіальне управління юстиції у м. Києві, у складі якого діє відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківського району Реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві.

В той же час, Державна реєстраційна служба України належним відповідачем не є, тому у задоволенні позовних вимог до неї суд відмовляє.

Посилання відповідача на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 27.04.15 р. у справі №826/837/15, якою відмовлено в задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРЕ ОМ" про скасування повідомлення про залишення документів для державної реєстрації ТОВ "РАМАНА" без розгляду та визнання дій протиправними, не приймаються до уваги, оскільки згідно вказаного рішення позивачем оскаржувалися рішення та дії щодо державної реєстрації іншої юридичної особи.

Крім того, в даному випадку, як зазначено вище, суду не надано доказів прийняття державним реєстратором рішень щодо залишення поданих документів без розгляду або відмови у проведенні державної реєстрації, тоді як має місце порушення строку проведення реєстраційних дій.

Виходячи з системного аналізу наведених норм права та обставин справи, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог, тому позов визнається таким, що підлягає задоволенню частково.

Оскільки судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа) з урахуванням задоволених вимог.

Керуючись статтями 98, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Визнати протиправною бездіяльність Головного територіального управління юстиції у м. Києві щодо порушення строку проведення державної реєстрації юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "НОВАНТА".

3. Стягнути з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Тре Ом" (код ЄДРПОУ 39231066) судовий збір у розмірі 36 (тридцять шість) грн. 54 коп.

4. В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Постанова набирає законної сили в порядку передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Головуючий М.А. Бояринцева

Судді Я.І. Добрянська

С.І. Нагорянський

Дата ухвалення рішення31.07.2015
Оприлюднено06.08.2015
Номер документу47843225
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/839/15

Ухвала від 03.06.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

Постанова від 31.07.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні