Рішення
від 03.07.2015 по справі 910/9405/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.07.2015Справа №910/9405/15 За позовом Об'єднання підприємств "Український музичний альянс"

До Приватне підприємство "Компанія "Нова хвиля"

Про зобов'язання вчинити дії

Суддя Прокопенко Л.В.

Представники:

Від позивача Турубаров О.І. - представник

Від відповідача не з?явився

Суть спору:

Об'єднання підприємств "Український музичний альянс" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Приватного підприємства "Компанія "Нова хвиля" . Ухвалою суду від 16.04.2015 за зазначеною вище позовною заявою порушено провадження у справі № 910/9405/15 та призначено розгляд справи на 13.05.2015.

В судове засідання 13.05.2015 представник позивача з'явився, підтримав позовні вимоги.

В судове засідання 13.05.2015 представник відповідача не з?явився, вимоги ухвали суду від 16.04.2015 не виконав.

Ухвалою суду від 13.05.2015 відкладено розгляд справи на 03.07.2015.

В судове засідання 03.07.2015 представник позивача з'явився, просив суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

В судове засідання 03.07.2015 представник відповідача повторно не з'явився, причини неявки суду не повідомив, вмотивованих заяв та клопотань до суду не направив.

За таких обставин суд прийшов до висновку про можливість розгляду справи по суті в судовому засіданні 03.07.2015, запобігаючи безпідставному затягуванню розгляду спору та відповідно до вимог ст. 69 ГПК України.

Після виходу суду з нарадчої кімнати, в судовому засіданні 03.07.2015 було проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд, -

ВСТАНОВИВ:

01.08.2010 між Об'єднанням підприємств "Український музичний альянс" та Приватним підприємством "Компанія "Нова Хвиля", як мовником було укладено договір № 01-01/08/06/Е про виплату винагороди (роялті) за публічне сповіщення (публічне повторне сповіщення) зафіксованих у фонограмах виконань, фонограм, опублікованих з комерційною метою, та їх примірників.

Відповідно до розділу 1 Договору, Організація згідно ст. ст. 43,48,49 Закону України "Про авторське право і суміжні права" (надалі - Закон) та п.4 власного Статуту, здійснює збір та розподіл винагороди (роялті) за використання Мовником без згоди з відповідними суб'єктами суміжних прав (виконавцями, виробниками фонограм, їх правонаступниками), об'єктів суміжних прав, шляхом публічного сповіщення (публічного повторного сповіщення) у передачах ефірного і (або) супутникового радіомовлення зафіксованих у фонограмах виконань, фонограм, опублікованих з комерційною метою та їх примірників. Збір винагороди (роялті) здійснюється для розподілу між суб'єктами суміжних прав (виконавцями, виробниками фонограм, їх правонаступниками), які передали та які не передали організаціям колективного управління повноважень на управління своїми правами. Мовник виплачує Організації винагороду (роялті) за використання вказаних зафіксованих у фонограмах виконань, фонограм, опублікованих з комерційною метою, та їх примірників в розмірі та порядку, визначених законодавством України та цим Договором, для виплати суб'єктам суміжних прав.

Пунктами 2.1.1., 2.1.3. Договору встановлено, що Мовник зобов'язаний до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом (10 квітня, 10 липня, 10 жовтня, 10 січня), подавати Організації Перелік сповіщених в ефір зафіксованих у фонограмах виконань, фонограм, опублікованих з комерційною метою, та їх примірників (далі - Перелік) відповідно до форми, погодженої Сторонами у Додатку № 1 до цього Договору, у друкованому та електронному вигляді (у форматі *.xls програми Microsoft Excel.Мовник зобов'язується надавати Організації відомості про доходи і розрахунок сум винагороди (роялті), що підлягають виплаті, по встановленій формі (Додаток № 2 - Розрахунковий лист), не пізніше 10 днів після закінчення звітного періоду (місяць) в електронному вигляді на електронну адресу або факсом 8 (044) 272-05-64 (тобто десятого числа кожного місяця). Розрахункові листи, які належним чином заповнені, з печаткою та підписом уповноваженої особи Мовника, повинні бути також відправлені поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу Організації.

Згідно зі ст. 1109 цього ж Кодексу, за ліцензійним договором одна сторона (ліцензіар) надає другій стороні (ліцензіату) дозвіл на використання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензію) на умовах, визначених за взаємною згодою сторін з урахуванням вимог цього Кодексу та іншого закону. У ліцензійному договорі визначаються вид ліцензії, сфера використання об'єкта права інтелектуальної власності (конкретні права, що надаються за договором, способи використання зазначеного об'єкта, територія та строк, на які надаються права, тощо), розмір, порядок і строки виплати плати за використання об'єкта права інтелектуальної власності, а також інші умови, які сторони вважають за доцільне включити у договір.

Статтею 443 ЦК України встановлено, що використання твору здійснюється лише за згодою автора, крім випадків правомірного використання твору без такої згоди, встановлених цим Кодексом та іншим законом.

Відповідно до ст. 440 ЦК України та ч. 3 ст. 15 Закону України "Про авторське право та суміжні права", майновими правами інтелектуальної власності на твір є: право на використання твору; виключне право дозволяти використання твору; право перешкоджати неправомірному використанню твору, в тому числі забороняти таке використання; інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

За приписами статей 31, 32, 33 Закону, використання творів допускається виключно на основі авторського договору з автором або іншою особою, що має авторське право, або з організацією колективного управління, яким об'єкти авторського права передали повноваження на управління своїми майновими авторськими правами.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про авторське право та суміжні права", публічне виконання - це подання за згодою суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав творів, виконань, фонограм, передач організацій мовлення шляхом декламації, гри, співу, танцю та іншим способом як безпосередньо (у живому виконанні), так і за допомогою будь-яких пристроїв і процесів (за винятком передачі в ефір чи по кабелях) у місцях, де присутні чи можуть бути присутніми особи, які не належать до кола сім'ї або близьких знайомих цієї сім'ї, незалежно від того, чи присутні вони в одному місці і в один і той самий час або в різних місцях і в різний час.

У п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 04.06.2010 № 5 "Про застосування судами норм законодавства у справах про захист авторського права і суміжних прав" зазначено, що відповідно до статті 45 Закону суб'єкти авторського права і суміжних прав можуть управляти своїми правами: особисто, через свого повіреного, через організацію колективного управління.

Згідно з підпунктом "г" ч. 1 ст. 49 Закону, організації колективного управління повинні виконувати від імені суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав і на основі одержаних від них повноважень.

Відповідно до п. 49 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 р. № 12 "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності", документами, що підтверджують право організації на звернення до суду із заявою про захист авторського права та/або суміжних прав, є: видане Міністерством освіти і науки України свідоцтво про облік організацій колективного управління, свідоцтво про визначення організації уповноваженою організацією колективного управління згідно зі статтями 42, 43 названого Закону; статут організації, що управляє майновими правами на колективній основі; в інших випадках, ніж передбачені згаданими статтями Закону України "Про авторське право і суміжні права" - договір з особою, якій належать відповідні права, на управління майновими правами на колективній основі, та/або договір з іноземною організацією, що управляє аналогічними правами, і документи, що підтверджують наявність у неї відповідних повноважень.

Частиною 4 ст. 43 Закону України "Про авторське право і суміжні права" встановлено, що особи, які використовують фонограми, відеограми чи їх примірники, повинні надавати організаціям, зазначеним у частині другій цієї статті, точні відомості щодо їх використання, необхідні для збирання і розподілу винагороди.

Згідно зі ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

В порядку, передбаченому ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, підтвердженими наявними в матеріалах справи доказами та не спростованими належним чином і у встановленому законом порядку відповідачем, а відтак такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись статтями 4 3 , 33, 43, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Приватне підприємство «Компанія «Нова Хвиля» (01032, м. Київ, бул. Т. Шевченка, буд. 54/1, код ЄДРПОУ 23364928) надати Об'єднанню підприємств «Український музичний альянс» (04053, м. Київ, вул.. Артема, буд. 1-5, оф. 614, код ЄДРПОУ 31815383) інформацію про сповіщені в ефір без згоди з відповідними суб'єктами суміжних прав (виконавцями, виробниками фонограм) зафіксовані у фонограмах виконання, фонограми, опубліковані з комерційною метою, та їх примірники у друкованому та електронному вигляді (у форматі *.хІs програми Microsoft Excel) поквартально за 3-ій та 4-ий квартали 2013 року, 1-ий, 2-ий, 3-ій, 4-ий квартали 2014 року за такою формою:

Перелік сповіщених в ефір зафіксованих у фонограмах виконань, фонограм, опублікованих з комерційною метою, та їх примірників за період

№ВиконавецьНазва твору (композиції)Кількість сповіщень Усього: 3. Зобов'язати Приватне підприємство «Компанія «Нова Хвиля» (01032, м. Київ, бул. Т. Шевченка, буд. 54/1, код ЄДРПОУ 23364928) надати Об'єднанню підприємств «Український музичний альянс» ( 04053, м. Київ, вул.. Артема, буд. 1-5, оф. 614, код ЄДРПОУ 31815383) помісячну інформацію про доходи, отримані Приватним підприємством «Компанія «Нова Хвиля» у період з 01 липня 2013 року по 28 лютого 2015 року з виду діяльності «радіомовлення», на каналі мовлення «Радіо Шарманка» (Київ - 104,0 Мгц., Дніпропетровськ - 104.0 Мгц. та 73,46 Мгц., Кривий Ріг - 103,6 Мгц., Харків - 105,5 Мгц.), згідно ліцензії Національної Ради телебачення і радіомовлення Серія НР № 1858, № 1859. № 1860 від « 14» вересня 2004 року, які (доходи) є пропорційними частці творів, публічне сповіщення (публічне повторне сповіщення) яких здійснене без згоди з відповідними суб'єктами суміжних прав (виконавцями, виробниками фонограм), та інформацію про розмір винагороди (роялті), що підлягає виплаті за період використання Приватним підприємством «Компанія «Нова Хвиля» зафіксованих у фонограмах виконань, фонограм, опублікованих з комерційною метою, та їх примірників з 01 липня 2013 року по 28 лютого 2015 року і становить 2 відсотки від вказаних доходів, за такою формою:

Розрахунковий лист № від « » 200_ р.

Складений « » 200 р.

За період з « » 200 р. по « » 200 р.

Отримано доходів за звітний періодгривень Сума винагородигривень Оплачено за розрахунковий періодгривень Всього до оплати (прописом)

Підтверджуємо, що наведені відомості внесені вірно і відповідають дійсності.

Директор / /

Гол. бухгалтер / /

М.П.

4. Стягнути з Приватного підприємства «Компанія «Нова Хвиля» (01032, м. Київ, бул. Т. Шевченка, буд. 54/1, код ЄДРПОУ 23364928) на користь Об'єднання підприємств «Український музичний альянс» ( 04053, м. Київ, вул.. Артема, буд. 1-5, оф. 614, код ЄДРПОУ 31815383) судовий збір в розмірі 2 436 (дві тисячі чотириста тридцять шість) грн.

5 . Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дата складання

повного рішення 10.07.2015.

Суддя Л..В. Прокопенко

Дата ухвалення рішення03.07.2015
Оприлюднено06.08.2015

Судовий реєстр по справі —910/9405/15

Рішення від 03.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 16.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні