Ухвала
від 03.08.2015 по справі 263/6162/15-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ (М. МАРІУПОЛЬ)

11-сс/775/272/2015(м)

263/6162/15-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

3 серпня 2015 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Донецької області в складі:

головуючого ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

секретаря ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Апеляційного суду Донецької області у місті Маріуполі кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12015050000000304 від 17 квітня 2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК України, за апеляційною скаргою ТОВ «ТРАНС.НАФТА» на ухвалу слідчого судді Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 8 червня 2015 року про арешт майна,

ВСТАНОВИЛА:

Слідчим відділом «ОВС та ОГ ЗО» СУ ГУМВС України в Донецькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12015050000000304 від 17 квітня 2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 КК України.

27 травня 2015 року до Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області надійшло клопотання слідчого СВ «ОВС та ОГ ЗО» СУ ГУМВС України в Донецькій області, погоджене з прокурором про арешт майна, а саме грошових коштів «ТОВ «ТРАНС.НАФТА», які знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 , відкритому у АТ «МетаБанк» МФО 313582.

Згідно клопотання, в період з листопада 2014 року по теперішній час директор та засновник ТОВ «Триест-Дон» (ЄДРПОУ 33135428) ОСОБА_5 організував в м.Донецьку, територія якого тимчасово окупована злочинною організацією так званою «Донецькою народною республікою», незаконну торгівлю паливно-мастильними матеріалами.

На початку своєї діяльності ОСОБА_5 домовився із невстановленими представниками злочинної організації так званої «Донецької народної республіки» про те, що він буде здійснювати підприємницьку діяльність на тимчасово не підконтрольній Україні території, отримувати від цього прибуток, частину якого готівкою у розмірі 20% буде передавати на їх користь, тим самим фінансувати тероризм.

При цьому під час зайняття незаконною діяльністю в період з листопада 2014 року - квітень 2015 року ТОВ «Триест-Дон», фактично отримуючи прибутки, не платить податки та збори до Українських бюджетів всіх рівнів, підприємство з м. Донецька перереєстроване не було.

Крім того, до своєї злочинної діяльності ОСОБА_5 залучив менеджера свого підконтрольного підприємства ТОВ «Мальдіварі» ОСОБА_6 , який за вказівками ОСОБА_5 фактично займається закупівлею та продажем паливно-мастильних матеріалів за готівку на території м. Донецька. До обов`язків ОСОБА_6 також входить виписка фіктивних бухгалтерських документів від імені підприємства ТОВ «Триест-Дон», підтверджуючих купівлю та продаж паливно-мастильних матеріалів.

В ході проведення заходів встановлено, що протягом лютого 2015 року ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в результаті своєї злочинної діяльності отримали чистий прибуток в розмірі 700 000 грн., з яких приблизно 140 000 грн. віддали готівкою невстановленим представникам злочинної організації так званої «Донецької народної республіки» у вигляді так званих податків. Залишок готівки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 розподілили між собою.

З метою прикриття вказаної незаконної діяльності ОСОБА_5 за попередньою змовою з іншими особами зареєстрував підприємства: ТОВ «Триест-Дон» (ЄДРПОУ 33135428) - директор ОСОБА_5 , ТОВ «ТД Атлантис» (ЄДРПОУ 38933825) - директор ОСОБА_7 , ТОВ «Мальдівари» (ЄДРПОУ 39357767) та ТОВ «Омега-Сервис» (ЄДРПОУ 23427942) - директором яких є дружина ОСОБА_5 - ОСОБА_8 . Вказані підприємства використовувались для придбання, оприбуткування та реалізації продукції по фіктивним документам на території так званої «Донецької народної республіки», при цьому не сплачуючи податки державі Україна.

Також встановлено, що постачальником паливно-мастильних матеріалів для ТОВ «Триест- Дон» (ЄДРПОУ 33135428) виступало ТОВ "ТРАНС.НАФТА" (ЄДРПОУ 36605198), керівники якого були обізнані про незаконну діяльність ОСОБА_5 та підконтрольних йому підприємств, однак продовжували сприяти вчиненню кримінального правопорушення, яке призводило до фінансування тероризму та несплати податків до бюджету України, тим самим виступали як співучасники та пособники вказаної незаконної діяльності.

Для ведення своєї незаконної діяльності, направленої на сприяння фінансування тероризму, ТОВ «ТРАНС.НАФТА» (ЄДРПОУ 36605198) використовує банківський рахунок № НОМЕР_1 , відкритий у АТ «МетаБанк» МФО 313582.

Кримінальне правопорушення кваліфіковане за ч.2 ст.258-5 КК України.

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя від 8 червня 2015 року накладено арешт на грошові кошти ТОВ «ТРАНС.НАФТА», які знаходяться в безготівковому вигляді на рахунку, відкритому у АТ «МетаБанк» МФО 313582.

Приймаючи таке рішення, слідчий суддя зазначив, що є достатньо підстав вважати, що гроші, які знаходяться на банківському рахунку, відкритому у АТ «МетаБанк» МФО 313582, набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, є доходами від нього, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення, а також, особи, причетні до вчинення кримінального правопорушення, можуть перевести чи зняти грошові кошти, отримані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та використовувати у власних цілях.

В апеляційній скарзі ТОВ «ТРАНС.НАФТА» просить ухвалу слідчого судді скасувати у зв`язку невідповідністю висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження, істотним порушенням кримінального процесуального закону, постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання слідчого про накладення арешту на майно ТОВ «ТРАНС.НАФТА». Вказує, що судове рішення ухвалене з порушенням вимог ст.ст.170,173 КПК України. Кримінальне провадження щодо посадових осіб ТОВ «ТРАНС.НАФТА» не здійснюється, про підозру нікому з таких осіб не повідомлено та відомості до ЄРДР з цього приводу не внесено. Також зазначає, що судом не було враховано вимог ч.4 ст.173 КПК України, а тому підприємство позбавлено можливості здійснювати свою діяльність у звичайному режимі, що неодмінно призведе до банкрутства внаслідок неможливості виконання своїх обов`язків за укладеними господарськими договорами.

Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню з наступних підстав.

При розгляді апеляційної скарги ТОВ «ТРАНС.НАФТА» колегія суддів перевіряє дотримання слідчим суддею вимог ст.ст.132,170,171,172,173 КПК України і бере до уваги сукупність усіх чинників і обставин, передбачених зазначеними нормами кримінального процесуального закону.

Згідно вимог ч.ч.2,3 ст.170 КПК України арешт може бути накладено на майно, яке відповідає критеріям, зазначеним у ч.2 ст.167 КПК України, з метою забезпечення можливої конфіскації майна, спеціальної конфіскації або цивільного позову.

Відповідно до вимог ч.2 ст.173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; достатність доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; розмір можливої конфіскації майна, можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та цивільного позову; наслідки арешту майна для інших осіб; розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Як вбачається з матеріалів провадження та встановлено судом, в них взагалі відсутні будь-які дані про внесення до ЄРДР, відкриття кримінального провадження та повідомлення про підозру особі (особам) ТОВ «ТРАНС.НАФТА» про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого будь-якою нормою закону України про кримінальну відповідальність (в порядку, передбаченому ст.ст.276-279 КПК України), а також, що зазначене підприємство в подальшому може нести цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями осіб, зазначених у клопотанні слідчого (правовий та процесуальний статус яких до речі суду невідомий через відсутність відповідних даних), що вимагало б і надавало підстави для прийняття заходу забезпечення у вигляді арешту майна на випадок у наступному застосувати конфіскацію майна або стягнути грошові кошти для задоволення цивільного позову, відповідно до вимог ст.170 КПК України.

Крім того, слідчий суддя, розглядаючи клопотання слідчого і приймаючи рішення про арешт майна, послався на наявність достатньо обґрунтованого припущення необхідності застосування зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження з метою зупинення злочинної діяльності, проте, не врахував, що кримінальне провадження відкрите за частиною 2 статті 258-5 КК України відносно посадових осіб іншого підприємства.

Приймаючи вказане рішення, слідчий суддя в ухвалі також зазначив про мету запобігання можливості розпорядження та відчуження майном, на яке було спрямовано кримінальне правопорушення та набутим в результаті злочину, але залишив поза своєї уваги та не мотивував це, при тому, що мова про викрадання бюджетних коштів не йде взагалі, а грошові кошти, зазначені у клопотанні слідчого, були предметом розрахунку між приватними підприємствами.

З урахуванням наведеного, колегія суддів вважає, що слідчим суддею клопотання слідчого розглянуто з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, а висновки суду не відповідають фактичним обставинам та матеріалам кримінального провадження, що призвело до прийняття незаконного та необґрунтованого рішення, яке підлягає скасуванню з постановленням нової ухвали, відповідно до вимог ст.ст.407,409 КПК України, а тому доводи апеляційної скарги ТОВ «ТРАНС.НАФТА» є цілком законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.132,170-173, 404, 405, 407, 418 КПК України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ТОВ «ТРАНС.НАФТА» задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 8 червня 2015 року, якою накладено арешт на грошові кошти ТОВ «ТРАНС.НАФТА» (ЄДРПОУ 36605198), які знаходяться в безготівковому вигляді на рахунку № НОМЕР_1 , відкритому у АТ «МетаБанк» МФО 313582, скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання старшого слідчого СВ «ОВС та ОГ ЗО» СУ ГУМВС України в Донецькій області від 23 травня 2015 року про накладення арешту на грошові кошти ТОВ «ТРАНС.НАФТА» .

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Колегія суддів Апеляційного суду

Донецької області

Дата ухвалення рішення03.08.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу47863133
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —263/6162/15-к

Ухвала від 03.08.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)

Гєрцик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні