Ухвала
від 17.07.2015 по справі 921/655/15-г/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"17" липня 2015 р.Справа № 921/655/15-г/10 УХВАЛА

про відмову в порушенні провадження у справі про банкрутство

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Півторака М.Є.

За участю секретаря судового засідання Качунь І.Є.

Розглянув у відкритому судовому засіданні справу

За заявою боржника: Скала-Подільського консервного заводу, 48720, Тернопільська область, Борщівський район, смт. Скала-Подільська вул. Січових Стрільців, 15, код ЄДРПОУ 01733934 (поштова адреса 46001, м. Тернопіль Майдан Волі, 4, голова ліквідаційної комісії Гуменюк М.І.)

про порушення провадження у справі про банкрутство в порядку ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

за участю представників:

Боржника: Рожанської І.Я. - представника голови ліквідаційної комісії, довіреність № 1 від 14.01.2015 року;

Арбітражного керуючого: Вознякевич Н.І. - Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1099 від 12.06.2013 року;

В розпочатому судовому засіданні представникам боржника роз'яснено права та обов'язки сторін, передбачені ст. 22 ГПК України.

У зв'язку з відсутністю клопотання представника боржника фіксація судового процесу технічними засобами не здійснюється.

Суть справи: Скала-Подільський консервний завод смт. Скала-Подільська Борщівського району в особі голови ліквідаційної комісії Гуменюка М.І. звернувся до господарського суду Тернопільської області із заявою (вх. № 684 від 01.07.2015 року) про порушення справи про його банкрутство в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В обґрунтування заявлених вимог боржник надав суду Статут Скала-Подільського консервного заводу; Постанову правління Тернопільської облспоживспілки № 07 від 14.01.2014 року "Про припинення Скала-Подільського консервного заводу"; Проміжний баланс на 31 грудня 2014 року; Постанову правління Тернопільської облспоживспілки № 116 від 31.12.2014 року "Про затвердження проміжного балансу Скала-Подільського консервного заводу Тернопільської облспоживспілки", інші документи, копії яких знаходяться в матеріалах справи.

Вказує, що ліквідаційною комісією Скала-Подільського консервного заводу вчинено всі дії щодо припинення підприємства; коштів та майна, які можна було використати для погашення заборгованості перед кредитором за боржником не зареєстровано.

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 03.07.2015 р. прийнято заяву Скала-Подільського консервного заводу, 48720, Тернопільська область, Борщівський район, смт. Скала-Подільська вул. Січових Стрільців,15 код ЄДРПОУ 01733934 про порушення провадження у справі про його банкрутство до розгляду; підготовче засідання суду призначено о 11 год. 00 хв. 17 липня 2015 року.

Ухвала про прийняття заяви про порушення провадження у справі про банкрутство Скала-Подільського консервного заводу, 48720, Тернопільська область, Борщівський район, смт. Скала-Подільська вул. Січових Стрільців, 15, код ЄДРПОУ 01733934 була направлена боржнику, кредиторам; сектору з питань банкрутства Головного управління юстиції у Тернопільській області; арбітражному керуючому Вознякевич Н.І. м. Львів рекомендованою кореспонденцією.

02.07.2015 року Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено Вознякевич Надію Іванівну, жительку м. Львів вул. М. Грушевського, 23 к.1а, Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1099 від 12.06.2013 року, виданого Міністерством юстиції України.

14.07.2015р. через канцелярію господарського суду від арбітражного керуючого Вознякевич Н.І. м. Львів надійшла заява № 01-20/350 (вх. № 16050(е) про її участь у справі як арбітражного керуючого з повідомленням про те, що вона не належить до жодної з категорії осіб, зазначених у частині другій статті 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

14.07.2015 року через канцелярію господарського суду надійшла заява від арбітражного керуючого Сиволобова Максима Марковича, жителя м. Київ надійшла заява №01-16/666-1 від 08.07.2015 року (вх. № 16023) про його участь у справі як ліквідатора (арбітражного керуючого) з повідомленням про те, що він не належить до жодної з категорії осіб, зазначених у частині другій статті 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Арбітражний керуючий Вознякевич Н.І. у судове засідання 17.07.2015 року прибула; підтримала клопотання про призначення її арбітражним керуючим.

У судовому засіданні 17.07.2015 року представники боржника підтримав заявлені вимоги, викладені у заяві про порушення справи про банкрутство від 01.07.2015 року, повністю.

Заслухавши пояснення представника голови ліквідаційної комісії, розглянувши заяву та додані до неї документи, судом встановлено наступне:

Особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником регулюються положеннями ст. 95 Закону про банкрутство.

Зазначеною нормою права встановлено, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Відповідне правило передбачено ст. 60 Господарського кодексу України та ст.ст. 105, 111 Цивільного кодексу України, які містять загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена ст. 95 Закону про банкрутство (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури «добровільної ліквідації» юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з чим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо «добровільної ліквідації» юридичної особи.

Так, враховуючи вимоги ст. 60 Господарського кодексу України та ст.ст. 105, 111 Цивільного кодексу України, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», зокрема, є: повідомлення органу, що здійснює державну реєстрацію, про прийняття рішення щодо припинення юридичної особи; внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи щодо припинення юридичної особи; здійснення публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи щодо припинення юридичної особи; встановлення строку заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, який не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи; повідомлення податкового органу, в якому боржник перебуває на обліку (подання заяви форми № 8-ОПП), та інших відповідних фондів про прийняття рішення щодо припинення юридичної особи; здійснення інвентаризації та оцінки вартості наявного майна боржника; складання проміжного ліквідаційного балансу за наслідком проведених дій в ліквідаційній процедурі тощо.

Боржник: Скала-Подільський консервний завод, місцезнаходження органів управління якого 48720, Тернопільська область, Борщівський район, смт. Скала-Подільська вул. Січових Стрільців, 15 код ЄДРПОУ 01733934 є юридичною особою, яке зареєстрована у встановленому законом порядку та включена до ЄДРПОУ ,ідентифікаційний код 01733934, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, виданого Державним реєстратором Безкоровайна І.І.

Згідно пункту 1.3 Статуту власником підприємства є Тернопільська обласна спілка споживчих товариств.

Підприємство знаходиться: Тернопільська область, Борщівський район, смт. Скала- Подільська вул. Січових Стрільців,15.

Так, імперативними приписами абз. 2 ч. 1 ст. 95 Закону про банкрутство встановлено, що обов'язковою передумовою для звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Статтею 105 Цивільного кодексу України встановлено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, призначають комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію, ліквідатора тощо) та встановлюють порядок і строки припинення юридичної особи відповідно до цього Кодексу. Абзац перший частини другої статті 105 із змінами, внесеними згідно із Законом N v0834201-04 (270/12144) від 22.02.2006 .

Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи може бути покладено на орган управління юридичної особи.

З моменту призначення комісії до неї переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Комісія виступає в суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Комісія вживає усіх можливих заходів щодо виявлення кредиторів, а також письмово повідомляє їх про припинення юридичної особи.

Судом встановлено, що 14.01.2014 року правління Тернопільської обласної спілки споживчих товариств прийняло постанову №07, якою припинила Скала-Подільський консервний завод шляхом ліквідації та створила ліквідаційну комісію у складі Гуменюка Михайла Івановича, Гуйди Г.Б., Брицької М.В.

23.01 2014 року в графу "Відомості про перебування юридичної особи у процесі припинення Єдиного державного реєстру юридичних осіб щодо Скала-Подільського консервного заводу, 48720, Тернопільська область, Борщівський район, смт. Скала-Подільська, вул. Січових Стрільців,15, код ЄДРПОУ 01733934 внесено запис: "23.01.2014, в стані припинення, за рішенням засновників".

Згідно із ч. 3 ст. 60 ГК України ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вміщує в друкованих органах відповідно до закону повідомлення про його ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені цим Кодексом чи спеціальним законом строки.

Частиною 2 ст. 105 ЦК України визначено, що після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Листом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва "Про публікацію повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації" від 20.01.2005р. №367 визначено, що спеціалізованим друкованим засобом масової інформації є "Бюлетень державної реєстрації".

У відповідності до ч. 4 статті 105 ЦК України, ч. 3 ст. 60 ГК України та ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" в спеціалізованому друкованому органі Бюлетені державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 30 січня 2014 року № 273 (3), м. Київ опубліковано повідомлення про припинення юридичної особи: Скала Подільського консервного заводу.

Враховуючи вимоги Закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є:

- оцінка вартості наявного майна боржника,

- публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості,

- повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства;

- складання проміжного ліквідаційного балансу.

Відповідне правило передбачено ч. 3 ст. 110 та частинами 1, 3 ст. 111 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), норми яких містять загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Наявні матеріали у справі свідчать про те, що боржником не дотриманий досудовий порядок ліквідації господарюючого суб'єкта (за власним рішенням), встановлений нормами цивільного та господарського законодавства.

Зокрема, до заяви про порушення справи про банкрутство Скала-Подільського консервного заводу смт. Скала-Подільська Борщівського району за ст. 95 Закону про банкрутство головою ліквідаційної комісії не додані докази повідомлення боржником явних кредиторів (у розумінні ст. 60 Господарського кодексу України ) про його ліквідацію та про порядок і строки заявлення кредиторами претензій; відсутні докази проведення інвентаризації майна боржника ; докази відсутності майнових активів.

Так, з наданої суду заяви вбачається, що за наслідками процедури добровільної ліквідації боржником було виявлено кредиторську заборгованість двома кредиторами: Управлінням Пенсійного Фонду України в Борщівському районі на суму 77 070,90 грн., в тому числі 61 719,86 грн. заборгованість із сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, 15 351,04 грн. заборгованість по фактичних витратах на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень ЗУ № 1058, 664,87 грн. - пеня та перед Борщівським районним центром зайнятості на суму 6 741,34 грн. - заборгованість із сплати страхових коштів.

Доказів повідомлення ліквідаційною комісією явних кредиторів: Управління Пенсійного Фонду України в Борщівському районі та Борщівського районного центу зайнятості, як передбачено приписами. 3 статті 60 Господарського кодексу України не надано.

До матеріалів справи додано Акт № 795/22/01733934 "Про результати позапланової перевірки Скала-Подільського консервного заводу з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 01.01.2011 року по 05.06.2014 року, валютного та іншого законодавства за період з 01.01. 2011 року по 05.06.2014 року.

Перевіркою встановлено, що в порушення приписів ч. 1 статті 120 Податкового кодексу України № 2755-УІ від 02.12.2010 року з змінами та доповненнями не подані декларації по податку на прибуток за 1, 2, 3, 4 квартали 2011 року, 1, 2, 3, 4 квартали 2012 року та 2013 рік.

07.07.2014 року за № 0003572200 Чортківська ОДПІ прийняла Податкове повідомлення-рішення форма "Р" про стягнення з Скала-Подільського консервного заводу 1 360 грн. штрафних санкцій.

Отже, Чортківська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Тернопільській області м. Чортків є явним кредитором боржника, оскільки її вимоги підтверджені Податковим повідомленням-рішенням від 07.07.2014 року № 0003572200.

Ліквідаційна комісія Скала-Подільського консервного заводу не надала суду сформований нею реєстр вимог кредиторів щодо підприємства.

Зазначене свідчить про те, що пасив боржника не міг бути повністю сформований, тому не можна вважати про його чіткий розмір.

На необхідності врахування порядку виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості у процедурі добровільної ліквідації при зверненні із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником, наголошено Верховним Судом України ще у 2008 році, а саме у постанові від 10.06.2008. у справі № 15/682-б.

Таким чином, ліквідаційною комісією боржника був порушений порядок добровільної ліквідації, що в силу вимог абз. 2 ч. 1 ст. 95 Закону про банкрутство унеможливлює ініціювання справи про банкрутство такого боржника.

Також відповідно до ч. 4 ст. 11 Закону про банкрутство заява про порушення провадження у справі про банкрутство подається боржником лише за наявності майна, достатнього для покриття судових витрат. У визначенні таких витрат слід враховувати, зокрема, оплату послуг арбітражного керуючого, відшкодування витрат на публікацію оголошень у справі, судового збору, сплаченого кредиторами тощо.

При зверненні з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржник вказав про відсутність у нього будь-яких майнових активів.

Відтак, відсутність у боржника майна, достатнього для покриття судових витрат, виключає можливість здійснення судом провадження у справі про його банкрутство в силу приписів ч. 4 ст. 11 Закону про банкрутство.

При розгляді заяви ліквідаційної комісії Скала-Подільського консервного заводу про порушення справи про його банкрутство в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" враховано правову позицію Вищого господарського суду України, викладену у постанові від 18 червня 2014 року у справі № 922/4839/13.

Відповідно до статей 4-3, 33, 34, 86 Господарського процесуального кодексу України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Рішення приймається господарським судом за результатами оцінки доказів, поданих сторонами та іншими учасниками господарського процесу.

В даному випадку боржником при зверненні до суду із заявою про порушення справи про банкрутство не дотримано загальних правил проведення ліквідації підприємства, передбачених ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. 60 Господарського кодексу України та ст.ст. 105, 111 Цивільного кодексу України: до заяви, зокрема, не додано доказів повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї.

За приписами частини 7 статті 16 Закону про банкрутство, суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство якщо: заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство; відсутня хоча б одна з підстав, передбачених частиною третьою статті 10 цього Закону; за наявності підстав, передбачених статтею 15 цього Закону.

За таких обставин, на підставі п.7 ст. 16 Закону слід відмовити боржнику, в порушенні провадження у справі про його банкрутство.

За приписами ч.8 ст. 16 Закону відмова у відкритті провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство за наявності підстав, встановлених цим Законом.

Враховуючи викладене, та у зв'язку з відмовою у порушенні провадження у справі про банкрутство боржника заяви арбітражних керуючих Вознякевич Н.І., м. Львів та Сиволобова М.М., м. Київ про участь у справі про банкрутство залишається судом без розгляду.

Відповідно до положень п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" відмова у відкритті провадження у справі є підставою для повернення сплаченої суми судового збору. Таким чином, судовий збір в розмірі 6 090,00 грн. сплачений згідно платіжного доручення №165 від 02.03.2015р. підлягає поверненню з Державного бюджету України.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 2-1, 4, 4-1, 44, 49, 56, 63, 75, ст. 86 ГПК України, ст. ст. 11, 12, 13, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, -

У Х В А Л И В:

1.Відмовити боржнику - Скала-Подільському консервному заводу, 48720, Тернопільська область, Борщівський район, смт. Скала-Подільська, вул. Січових Стрільців, 15 код ЄДРПОУ 01733934, в порушенні провадження у справі про його банкрутство.

2.Заяву арбітражного керуючого Вознякевич Надії Іванівни, 79001, м. Львів , вул. М. Грушевського, 23 к.1а про її участь у справі про банкрутство Скала-Подільського консервного заводу, 48720, Тернопільська область, Борщівський район, смт. Скала-Подільська вул. Січових Стрільців, 15 код ЄДРПОУ 01733934 залишити без розгляду.

3.Заяву арбітражного керуючого Сиволобова Максима Марковича, 04136, м. Київ , вул. Маршала Гречка,13, каб. 526 про його участь у справі про банкрутство Скала-Подільського консервного заводу, 48720, Тернопільська область, Борщівський район, смт. Скала-Подільська вул. Січових Стрільців, 15 код ЄДРПОУ 01733934 залишити без розгляду.

4.Повернути Скала-Подільському консервному заводу, 48720, Тернопільська область, Борщівський район, смт. Скала-Подільська, вул. Січових Стрільців,15, код ЄДРПОУ 01733934 з Державного бюджету України судовий збір в сумі 6 090 (шість тисяч дев'яносто) грн. 00 коп. сплачений згідно платіжного доручення № 165 від 02 березня 2015р.

5.Відмова у відкритті провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство за наявності підстав, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

6.Ухвалу про відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство надіслати:

- Скала-Подільському консервному заводу, 48720, Тернопільська область, Борщівський район, смт. Скала-Подільська, вул. Січових Стрільців,15, код ЄДРПОУ 01733934;

- Управлінню Пенсійного Фонду України в Борщівському районі, м. Борщів, вул. Шевченка, 2а Тернопільської області;

- Борщівському районному центру зайнятості, м. Борщів, пр. Січових Стрільців, 4а;

- Чортківській об'єднаній державній податковій інспекції м. Чортків вул. Шевченка, 23;

Відділу Державної виконавчої служби Борщівського районного управління юстиції, м. Борщів, вул. Верхрадського, 3 Тернопільської області;

- Реєстраційній службі Борщівського районного управління юстиції м. Борщів, вул. І. Франка,10А Тернопільської області;

- арбітражному керуючому Вознякевич Надії Іванівни, 79001, м. Львів , вул. М. Грушевського, 23 к.1а;

- арбітражному керуючому Сиволобову Максиму Марковичу, 04136, м. Київ вул. Маршала Гречка,13, каб. 526

- Відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції у Тернопільській області (вул. Грушевського, 8, (ліве крило), к. 323, 311, м. Тернопіль).

Суддя М.Є. Півторак

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення17.07.2015
Оприлюднено07.08.2015
Номер документу47894543
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/655/15-г/10

Ухвала від 17.07.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 03.07.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні