Постанова
від 12.06.2012 по справі 5094/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 червня 2012 р. № 2-а- 5094/12/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бідонька А.В.,

при секретарі судового засідання Загребельному В.І.

за участю:

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ф"юче мобайл" про стягнення заборгованості -,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ф"юче мобайл", в якому просить стягнути з відповідача на користь Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова суму заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов"язкове державне соціальне страхування в сумі 687,66 грн., де 626,46 грн., на р/р37191008002033 в ГУДКУ в Харківській області, МФО 851011 та 61,20 грн., на р/р37194083002033 в ГУДКУ в Харківській області, МФО 851011.

В обґрунтування заявленого позову позивач зазначив, відповідач, який є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування не виконав у повному обсязі зобов'язань зі сплати зазначеного внеску, в зв'язку з чим виникла заборгованість в сумі 687,66 грн. за грудень 2011 року та січень 2012року.

Представник позивача в судове засідання з"явилася, надала пояснення по справі та просила суд позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, по дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином. До канцелярії Харківського окружного адміністративного суду надійшов конверт з поштовим повідомленням повернутий "за закінченням терміну зберігання". Відповідно до ч.11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Суд, вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, приходить до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Ф"юче мобайл", зареєстроване як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду України.

Відповідно до положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (надалі -Закон) та "Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21 -5 від 27.09.2010р. та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27 жовтня 2010 р. за N 994/18289 (надалі - Інструкція) на Відповідача покладено обов'язки по нарахуванню, обчисленню та сплаті в установлені строки та в повному обсязі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до ч.2 ст. 6 Закону України В«Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхуванняВ» платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

У відповідності до ч.8 ст.9 Закону України В«Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхуванняВ» платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим періодом для Відповідача є календарний місяць.

Згідно зі ч.12 ст. 9 цього Закону, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Згідно з ч.6 ст.25 Закону, за рахунок сум, що надходять від платника єдиного внеску або від державної виконавчої служби, погашаються суми недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

Відповідно до статті 12 Закону завданням Пенсійного фонду є забезпечення збору єдиного внеску, ведення обліку надходжень від його сплати та здійснення контролю за сплатою єдиного внеску, відповідно забезпечує збір та ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску, здійснення контролю за додержанням законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, правильністю нарахування, обчислення, повнотою і своєчасністю сплати єдиного внеску.

Крім того п.7 ст.13 Закону встановлено Пенсійний фонд та його територіальні органи мають право стягувати з платників несплачені суми єдиного внеску.

Так, зокрема в п. 1 ч. 1 ст.4 Закону та п. 2.1 ст.2 Інструкції встановлено, що підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію їх як підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами є платниками єдиного внеску на ¦загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Крім того, у відповідності до п. 4.1 ст. 4 Інструкції єдиний внесок нараховується на суми, що визначені базою для нарахування єдиного внеску, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати

Відповідно до п.3.1 ст.3 Інструкції єдиний внесок встановлюється у відсотках від суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску з урахуванням видів їх економічної діяльності.

Єдиний внесок нараховується незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати. Відповідно до п.8 ст.9 Закону та пп. 4.6.2 п. 4.6 ст. 4 інструкції, платники сплачують єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який він сплачується. При цьому платники, зазначені у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі). Винятком є випадки, якщо внесок, нарахований на ці виплати, вже сплачений у строки, встановлені абзацом першим цієї частини (а саме не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом), або за результатами звірення платника з територіальним органом Пенсійного фонду за платником визнана переплата єдиного внеску, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає сплаті, або дорівнює їй. Кошти перераховуються одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі. При цьому фактичним отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, (грошового забезпечення) вважається отримання відповідних сум готівкою, зарахування на рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, отримання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат, фактичне здійснення з таких виплат відрахувань згідно із законодавством або виконавчими документами чи будь-яких інших відрахувань. Базовим звітним Періодом є календарний місяць.

Відповідачем подано звіти про нарахування єдиного внеску на загальнообовВ»язкове державне соціальне страхування, що підлягають сплаті за грудень 2011 року та січень 2012 року, згідно яких до сплати самостійно нараховано 687,66 грн.

Оскільки сума єдиного внеску у строки, встановлені Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", відповідачем самостійно не була сплачена, позивач направив йому вимоги про сплату боргу № Ю-36 від 06.03.12 р. Дане вимога не оскаржена та не виконана.

Відповідачем не надано до суду доказів щодо самостійної сплати у строки визначені законодавством суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за грудень 2011 року та січень 2012 року у сумі 687,66 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись 94, 160, 161, ст. 162, ст.ст. 163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ф"юче мобайл" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ф"юче мобайл" (м. Харків, вул. Кірова, б. 38, код ЄДРПОУ 34391892, р/р2902410000012, МФО 300175 ВАТ СЕБ банк м. Києва) на користь Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова ( 61140, м. Харків, вул. 1-ї ОСОБА_2, 15, код 22682342) суму заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов"язкове державне соціальне страхування в сумі 687,66 грн., де 626,46 грн., на р/р37191008002033 в ГУДКУ в Харківській області, МФО 851011, 61,20 грн., на р/р37194083002033 в ГУДКУ в Харківській області, МФО 851011.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова чи ухвала суду не набрала законної сили.

Суддя Бідонько А.В.

Повний текст постанови складено 15.06.12р.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.06.2012
Оприлюднено07.08.2015
Номер документу47907286
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5094/12/2070

Ухвала від 25.04.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Постанова від 12.06.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Ухвала від 16.01.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні