Постанова
від 03.08.2015 по справі 824/1676/15-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2015 р. м. Чернівці справа № 824/1676/15-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Анісімова О.В., розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Чернівці до малого приватного виробничо-комерційного підприємства "Буковина-Поділля" про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Чернівці (далі - позивач або відділення Фонду) звернулось до суду з адміністративним позовом до малого приватного виробничо-комерційного підприємства "Буковина-Поділля" (далі - відповідач або МПВКП "Буковина-Поділля" ) про стягнення коштів.

Представник позивача надав клопотання, відповідно до змісту якого просить розглянути справу у порядку письмового провадження. Відповідач про день, час та місце слухання справи по суті повідомлений належним чином, що підтверджується відміткою про вручення рекомендованого поштового відправлення, однак до суду його представник не з'явився будь-яких клопотань чи заяв суду не надав. За таких обставин, суд, керуючись положеннями ч.ч.4,6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) вважає за можливим розглянути справу у порядку письмового провадження за наявними у справі доказами.

Відповідно до змісту позову та додатків до нього позовні вимоги обґрунтовуються наступним.

МПВКП "Буковина-Поділля" зареєстроване у відділенні Фонду у м.Чернівці, як платник внесків на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання від 10.09.2003 р. Згідно звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 3 квартал 2004 р. за МПВКП "Буковина-Поділля" рахується заборгованість в сумі 204,60 грн. У зв'язку з тим, що зазначена заборгованість відповідачем добровільно не погашена, позивач просить стягнути її в судовому порядку.

Дослідивши наявні матеріали, всебічно та повно з'ясувавши всі обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, що мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд прийшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі виходячи з наступного.

Так, МПВКП "Буковина-Поділля" зареєстроване, як юридична особа Виконавчим комітетом Чернівецької міської ради 02.09.2003 р. (ідент. код 32572929) та взяте на облік у Фонді у м. Чернівці 10.09.2003 р.

Згідно Звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду за ІІІ квартал 2004 р. за страхувальником Фонду - МПВКП "Буковина-Поділля" рахується заборгованість зі сплати страхових внесків у сумі 204,60 грн.

Станом на дату подання адміністративного позову зазначена заборгованість відповідачем не сплачена.

До вказаних правовідносин суд застосовує такі положення законодавства.

Так, згідно Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 14.01.1998р. №16/98 – ВР та Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 23.09.1999 року № 1105-ХІV страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов'язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя і здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності.

Відповідно до абз. 5 п. 7 розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 року № 2464-VI (далі – Закон № 2464) стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

Пунктом 2 ч. 2 ст. 45 Закону № 1105 - XIV (чинний на момент виникнення правовідносин), роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків. Статтею 47 Закону № 1105 - XIV (чинна на момент виникнення правовідносин) визначено, що страхувальник здійснює страховий внесок у Фонд соціального страхування від нещасних випадків у порядку і строки, які визначаються страховиком.

Згідно п.п. 4.12, 4.13 п. 4, п.п. 5.1 п. 5 Інструкції “Про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України” (чинної на момент виникнення правовідносин), затвердженої постановою правління Фонду від 12 липня 2007 року № 36, страхові внески сплачуються страхувальниками роботодавцями - у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки. Нараховані страхові внески, інші платежі сплачуються страхувальниками шляхом перерахування відповідних сум на відповідний рахунок Фонду. Не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуванням пені.

На день пред'явлення позову до суду та розгляду справи заборгованість до Фонду у розмірі 204,60 грн. відповідачем добровільно не погашена, а тому підлягає стягненню у судовому порядку.

Відповідно до ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Позивач довів суду обставини, на яких ґрунтуються його позовні вимоги, натомість відповідач не надав суду докази сплати ним недоїмки, стягнення якої є предметом у цій справі.

За таких обставин, суд вважає, що адміністративний позов відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Чернівці до малого приватного виробничо-комерційного підприємства "Буковина-Поділля" про стягнення заборгованості підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 158 - 163, 167 КАС України, суд-

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Чернівці до малого приватного виробничо-комерційного підприємства "Буковина-Поділля" про стягнення заборгованості - задовольнити.

2. Стягнути з малого приватного виробничо-комерційного підприємства "Буковина-Поділля" (58000, вул. Балашівська, 30А, м.Чернівці, іден. код 32572929) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Чернівці заборгованість в сумі 204 (двісті чотири) грн. 60 коп. на р/р 37170041000051 у Головному управлінні Державної казначейської служби України у м. Чернівцях, МФО 856135, код 21444706.

У відповідності до ст.ст. 185-186 КАС України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, проголошення вступної та резолютивної частини рішення, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дні отримання копії постанови.          

Згідно статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України постанова, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмовити у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя           О.В. Анісімов

Дата ухвалення рішення03.08.2015
Оприлюднено07.08.2015
Номер документу47907659
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —824/1676/15-а

Постанова від 03.08.2015

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Ухвала від 22.07.2015

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Ухвала від 22.07.2015

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні