Ухвала
від 26.02.2009 по справі 10/81
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/81

        

ГОСПОДАРСЬКИЙ  С У Д

Кіровоградської області

ПОСТАНОВА

"26" лютого 2009 р.                                                                      № 10/81

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Жака В. В. розглянув справу № 10/81 від 19.05.2008 р.

за заявою кредитора -  Управління Пенсійного фонду України в Кіровоградському районі, м. Кіровоград,

до боржника –  відкритого акціонерного товариства „Кіровоградський ливарний завод” (далі – ВАТ „Кіровоградський ливарний завод”), м. Кіровоград, с. Нове, вул. Ливарна,1,                       

про визнання банкрутом відсутнього боржника

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від кредитора: Твердохліб Ольга Іванівна, головний спеціаліст-юрисконсульт, довір. № 27/07-19 від 08.01.2008 р.

Від боржника: Шамілов В'ячеслав Михайлович, голова правління

У засіданні суду приймала участь представник Кіровоградського обласного сектору з питань банкрутства, головний спеціаліст-юрисконсульт Гоменюк Ганна Олександрівна.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення учасників провадження у справі,  господарський суд ,-

                                              В С Т А Н О В И В:

Господарський суд ухвалою від 19.05.2008 р. порушив провадження у справі про банкрутство ВАТ „Кіровоградський ливарний завод” за ознаками відсутнього боржника (ст. 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”) за заявою ініціюючого кредитора Управління Пенсійного фонду України в Кіровоградському районі.

Під час розгляду справи судом встановлено, що частка державної власності в статутному капіталі ВАТ „Кіровоградський ливарний завод” складає 100 відсотків, управління корпоративними правами держави  в товаристві здійснює Фонд державного майна України.

Ухвалою від 19.11.2008 р. господарський суд визнав учасниками провадження у справі про банкрутство ВАТ „Кіровоградський ливарний завод” Фонд державного майна України та Кіровоградський обласний сектор з питань банкрутства; призначив  експертизу фінансового становища  ВАТ „Кіровоградський ливарний завод”, організацію проведення якої доручив Кіровоградському обласному сектору з питань банкрутства;зобов'язав Кіровоградський обласний сектор з питань банкрутства експертний висновок подати господарському суду;зобов'язав Кіровоградський обласний сектор з питань банкрутства запропонувати господарському суду кандидатуру арбітражного керуючого для призначення ліквідатором ВАТ „Кіровоградський ливарний завод”; на підставі ст. 38 Господарського процесуального кодексу України зобов'язав Фонд державного майна України повідомити господарському суду про раніше вжиті заходи для запобігання банкрутству ВАТ „Кіровоградський ливарний завод” (ст. 3 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”), про можливості подальшого використання майна підприємства, та про позицію Фонду державного майна України щодо можливості здійснення ліквідаційної процедури ВАТ „Кіровоградський ливарний завод” з врахуванням приписів Закону України “ Про введення мораторію на примусову реалізацію майна” від 29.11.2001 р. № 2864-3.

Листом від 09.12.2008 р. № 10-24-178760 Фонд державного майна України повідомив господарському суду, що ВАТ „Кіровоградський ливарний завод” не здійснює виробничої діяльності, не надає до Фонду звіти та фінансові плани. Стосовно застосування ліквідаційної процедури Фонд державного майна України у вказаному листі зазначив, що Закон України „Про введення мораторію на примусову реалізацію майна” від 29.11.2001 р. № 2864 встановлює мораторій на застосування, в тому числі в процедурі ліквідації у процесі провадження справи про банкрутство, примусової реалізації нерухомого майна та інших основних засобів виробництва, що забезпечують ведення виробничої діяльності господарськими товариствами, у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25 відсотків.

Листом від 24.02.2009 р. Кіровоградський обласний сектор з питань банкрутства надіслав до господарського суду висновок судового експерта Гавриш Г. О. за результатами експертних досліджень та аналізу фінансового становища боржника  ВАТ „ Кіровоградський ливарний завод” (том справи 2, арк. справи 84-120).

Експертизою фінансового становища боржника встановлено факт значного погіршення показників господарської діяльності боржника після 2003 року , тобто після виведення з активу балансу заводу основних засобів у 2006 р. та фінансових інвестицій у 2005 р.; встановлено наявність ознак поточної неплатоспроможності та ознак критичної неплатоспроможності; встановлено відсутність ознак фіктивного банкрутства, ознак дій по доведенню до банкрутства та ознак дій з приховування банкрутства.

У експертному висновку зазначено, що документально не підтверджується наявність у ВАТ „Кіровоградський ливарний завод” основних засобів. Станом на 01.01.2009 р. у ВАТ „Кіровоградський ливарний завод” фактично відсутні основні засоби. Встановити вартість, стан, придатність для здійснення виробничої діяльності транспортних засобів, які обліковуються за боржником за даними УДАІ УМВС України в Кіровоградській області, неможливо в зв'язку з їх відсутністю в наявності та неможливістю встановити місцезнаходження їх технічної та реєстраційної документації.

Кіровоградський обласний сектор з питань банкрутства запропонував господарському суду для призначення ліквідатором боржника кандидатуру арбітражного керуючого Кноблох І. В. (том справи 2, арк. справи 63-66).

Вимоги кредитора до боржника по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, пені та штрафних санкціях за несплату недоїмки, по заборгованості по виплатах, що покривають витрати на виплату пенсій за віком на пільгових умовах  в загальній сумі складають 1 125 293,049 грн. Наявність цієї заборгованості, її обґрунтованість та безспірність підтверджується доказами, що знаходяться в матеріалах справи (том справи 1, арк. справи 17-150, том справи 2, арк. справи 1-4, 48-56).

Докази сплати боржником  заборгованості перед Пенсійним фондом України   відсутні.

У відзиві на заяву ініціюючого кредитора про порушення справи про банкрутство боржник визнав вимоги кредитора обґрунтованими та визнав факт неплатоспроможності боржника за період з 01.03.2007 р. по даний час.

Кредитором подані суду  достатні докази наявності у ВАРТ „Кіровоградський ливарний завод” ознак відсутнього боржника. За даними Державної податкової інспекції в м. Кіровограді боржник, починаючи з листопада 2006 року, не подавав податкову звітність до податкової інспекції (том справи 2, арк. справи 6). Відсутність у боржника підприємницької діяльності та основних засобів, необхідних для її здійснення, підтверджені експертним висновком, наданим суду Кіровоградським обласним сектором з питань банкрутства.

Господарський суд визнає наявність заборгованості боржника перед кредитором в сумі 1 125 293,49 грн. та неспроможність боржника сплатити цю заборгованість із-за відсутності грошових коштів та інших майнових активів.

Вказані обставини дають господарському суду підстави для визнання боржника банкрутом з врахуванням вимог ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України.

Визнання вказаного боржника банкрутом не суперечить ст. 2 Закону України „Про введення мораторію на примусову реалізацію майна” від 29.11.2001 р. № 2864-3, оскільки майно у боржника відсутнє, а в абз. 3 ст.2 вказаного Закону відсутнє посилання на ст. 52 Закону України „ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, якою передбачені особливості банкрутства відсутнього боржника. Крім того, за даними експертизи фінансового стану боржника у  нього відсутні об'єкти нерухомого майна та інші основні засоби виробництва, що забезпечували б ведення боржником виробничої діяльності.  

Оскільки Управління Пенсійного фонду України в Кіровоградському районі згідно з чинним законодавством звільнене від сплати державного мита та судових витрат, на боржника відповідно до ст. ст. 44, 49 ГПК України покладаються 85,00 грн. державного мита та витрати  на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118,0 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (далі – Закон) господарський суд в двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

Оскільки Кіровоградський обласний сектор з питань банкрутства запропонував господарському суду для призначення ліквідатором кандидатуру арбітражного керуючого Кноблох І. В., суд вважає за можливе призначити ліквідатором відсутнього боржника ВАТ „Кіровоградський ливарний завод”   арбітражного керуючого Кноблох І. В.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 32, 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст.ст. 4-1, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд ,-

                                            П О С Т А Н О В И В:

1. Визнати відсутнього боржника ВАТ „Кіровоградський ливарний завод”  банкрутом.

2.  Відкрити ліквідаційну процедуру щодо банкрута ВАТ „Кіровоградський ливарний завод”    на строк до 26.08.2009 р.

3. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Кноблох Ірину Вікторівну, ліцензія серії АВ № 307318 від 12.03.2007 р., що проживає за адресою: м. Кіровоград, вул. Тімірязєва, буд. 49/ 19, кв.7.

4.  Зобов'язати ліквідатора, арбітражного керуючого Кноблох І. В.:

- письмово повідомити про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому та можливих кредиторів відсутнього боржника ( в тому числі направити таке повідомлення місцевому  Відділу державної виконавчої служби, ДПІ в м. Кіровограді, Кіровоградському міськрайонному центру зайнятості, відділенням Фондів соціального страхування, ВАТ „Кіровоградобленерго”, тепло - та водопостачальним організаціям та іншим кредиторам), копії письмових повідомлень подати господарському суду до 25.03.2009 року; у випадку виявлення у банкрута майна та інших майнових активів відповідно до ч.6 ст. 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”  подати до господарського суду клопотання про перехід до загальних судових процедур у даній праві про банкрутство;

- вжити вичерпних заходів по забезпеченню передачі керівником боржника ліквідатору бухгалтерської документації, печаток і штампів банкрута; при необхідності звернутися із заявою до відповідних правоохоронних органів про притягнення посадових осіб підприємства-банкрута до кримінальної відповідальності по ст. 221 Кримінального кодексу України;

- повноваження та обов'язки ліквідатора ВАТ „Кіровоградський ливарний завод” здійснювати з суворим дотриманням Закону України „Про введення мораторію на примусову реалізацію майна” від 29.11.2001 р. № 2864-3 із змінами та доповненнями та Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”;

- до 22.05.2009 р. подати господарському суду відомості (інформацію) про виконану роботу по проведенню ліквідаційної процедури;

- не пізніше 22.08.2009 року подати господарському суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, що відповідають вимогам ст. 32 Закону України „ Про відновлення плавтоспроможн6ості боржника  або визнання його банкрутом”.

5.Відповідно до ч.3 ст.12 Закону скасувати заходи щодо забезпечення грошових вимог кредиторів в частині заборони ВАТ „ Кіровоградський ливарний завод”   і всім його органам управління відчуження у будь-який спосіб належних боржнику на праві власності та закріплених за боржником на праві повного господарського відання основних засобів (фондів) та вчинення дій щодо реорганізації та ліквідації юридичної особи боржника, застосовані ухвалою суду про порушення провадження у справі від 19.05.2008 р.

6. Стягнути з відкритого акціонерного товариства „Кіровоградський ливарний завод”, що знаходиться за адресою: 25491, м. Кіровоград, вул. Ливарна,1 (р/р № 2600030100013 в філії-Кіровоградській обласній дирекції Укрсоцбанку, МФО 323293, ідент. код 00238210 ) в доход Державного бюджету ( отримувач коштів: УДК у м. Кіровограді, банк отримувача: ГУДКУ  в Кіровоградській області, рахунок № 31115095700002 в ГУДКУ в Кіровоградській області, МФО 823016, ідент. код 24145329, код бюджетної класифікації 22090200 “Державне мито, не віднесене до інших категорій” – 85,00 грн. державного мита.

Наказ видати і надіслати його стягувачеві.

7. Стягнути з відкритого акціонерного товариства „Кіровоградський ливарний завод”, що знаходиться за адресою: 25491, м. Кіровоград, вул.. Ливарна,1 (р/р № 2600030100013 в філії-Кіровоградській обласній дирекції Укрсоцбанку, МФО 323293, ідент. код 00238210) в доход  в доход Державного бюджету (отримувач коштів: УДК у м. Кіровограді, банк отримувача: ГУДКУ  в Кіровоградській області, рахунок № 31218259700002 в ГУДКУ в Кіровоградській області, МФО 823016, ідент. код 24145329, код бюджетної класифікації 22050000 “Оплата витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду справ в судах” – 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати та надіслати його Кіровському  відділу державної виконавчої служби Кіровоградського міського управління юстиції, копію наказу надіслати територіальному управлінню Державної судової адміністрації в Кіровоградській області.

8. Примірники цієї ухвали направити кредитору, банкруту, Кіровоградському обласному сектору з питань банкрутства, Фонду державного майна України, Кіровському відділу державної виконавчої служби Кіровоградського міського управління юстиції; виконавчому комітету Кіровоградської міської ради для державного реєстратора; ліквідатору, арбітражному керуючому Кноблох І. В.

    

Суддя                                                                                           

Дата ухвалення рішення26.02.2009
Оприлюднено05.10.2009
Номер документу4795128
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом відсутнього боржника П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Судовий реєстр по справі —10/81

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 22.10.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Лакіза В.В.

Ухвала від 30.09.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Горбачова Л.П.

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 28.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Ухвала від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Постанова від 02.02.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні