Рішення
від 30.07.2015 по справі 916/2226/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" липня 2015 р.Справа № 916/2226/15

Позивач: Управління Пенсійного фонду України у Савранському районі Одеської області

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Нива»

Про стягнення

Суддя Рога Н.В.

Представники:

Від позивача: Мхоян Р.П. - згідно довіреності №862/01 від 17.06.2015р.

Від відповідача: не з'явився

В засіданні брали участь:

Від позивача: не з'явився

Від відповідача: не з'явився

Суть спору: Позивач, управління Пенсійного фонду України у Савранському районі Одеської області, звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю (далі- ТОВ) «Нива» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 5 394 грн. 20 коп.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на задоволенні позову. Згідно клопотань позивача, що надійшли до суду 13.07.2015р. та 30.07.2015р., справа розглядалася за відсутністю представника позивача у судових засіданнях, призначених на 14.07.2015р. та 30.07. 2015р.

Відповідач про місце та дату судових засідань був повідомлений належним чином, але представник відповідача в судові засідання не з'явився , про поважність причин нез'явлення суд не повідомив, письмового відзиву на позовну заяву до суду не надав. За таких обставин, справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив:

ТОВ «Нива» відповідно до ст.1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та перебуває на обліку у управлінні Пенсійного фонду України у Савранському районі Одеської області з 03.07.2000р.

Позивач зазначає, що відповідно до п. «ж» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» Управлінням було призначено пенсію Віткович Вірі Іванівні, яка відноситься до жінок, які працюють у сільськогосподарському виробництві та народила п'ять або більше дітей, на підставі подання ТОВ „Нива" від 20.01.2005р. за №18 та Довідки, виданої Бакшанською сільською радою від 2005р. Згідно Довідки від 26.05.2015р. Віткович Віра Іванівна знаходиться на обліку в управлінні ПФУ у Савранському районі Одеської області та отримує призначену пенсію , розмір якої на місяць складає 1 441 грн. 87 коп. За період з січня по травень 2015р. Віткович В.І. було виплачено 7 209 грн. 35 коп.

Позивач також зазначає, що відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди виплата пенсій особам, пенсії яким призначені відповідно до пунктів "в" - "е" та "ж" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", здійснюється до 1 січня 2005 року за рахунок коштів Пенсійного фонду, а з 1 січня 2005 року - за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону. При цьому, збережено порядок покриття витрат на виплату та доставку цих пенсій , що був чинним до набрання Законом чинності.

Позивач зазначив, що Управлянням до ТОВ «Нива» своєчасно , відповідно до вимог Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1, були надіслані розрахунки сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій , але, ТОВ „Нива" витрат на виплату та доставку пільгових пенсій гр. Віткович В.І. на загальну суму 5 394 грн. 20 коп. не відшкодовані.

Несплату ТОВ „Нива" витрат на виплату та доставку пільгових пенсій гр. Віткович В.І. на загальну суму 5 394 грн. 20 коп. позивач вважає порушенням своїх прав та охоронюваних законом інтересів, у зв'язку з чим звернувся до суду за захистом та просить суд стягнути з ТОВ „Нива" заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій гр. Віткович В.І. у сумі 5 394 грн. 20 коп.

Відповідач своїм право на захист у судовому порядку не скористався.

Розглянув матеріали справи, на підставі чинного законодавства України, суд доходить до такого висновку:

Відповідно до п. ж). ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, зокрема, жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей, - незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до зазначеної норми законодавства Управлінням було призначено пенсію Віткович Вірі Іванівні, яка відноситься до жінок, які працюють у сільськогосподарському виробництві та народила п'ять або більше дітей, на підставі подання ТОВ „Нива" від 20.01.2005р. за №18 та Довідки, виданої Бакшанською сільською радою від 2005р. Згідно Довідки від 26.05.2015р. Віткович Віра Іванівна знаходиться на обліку в управлінні ПФУ у Савранському районі Одеської області та отримує призначену пенсію , розмір якої на місяць складає 1 441 грн. 87 коп. За період з січня по травень 2015р. Віткович В.І. було виплачено 7 209 грн. 35 коп.

Згідно ч.1, п.2 ст.1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: 1) суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; 2) філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник зборів, територіальної громади. За приписами п.1 ст.2 зазначеного Закону об'єктом оподаткування є: для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Пунктом 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» збережено порядок покриття витрат на виплату та доставку цих пенсій , що був чинним до набрання Законом чинності.

Відповідно до п.6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року N 21-1 , зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за N 64/8663 , відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно п.6.4. зазначеної Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ „Нива" не відшкодовано витрат на виплату та доставку пільгових пенсій на суму 5 394 грн. 20 коп., що є порушенням зазначених вище норм чинного законодавства України та підставою для задоволення позову управління Пенсійного фонду України у Савранському районі Одеської області щодо стягнення з ТОВ „Нива" зазначеної суми.

Згідно зі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Судові витрати по сплаті судового збору покласти на відповідача згідно ст.ст.44, 49 ГПК України.

На підставі зазначеного, керуючись ст.ст. 44,49, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву управління Пенсійного фонду України у Савранському районі Одеської області задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Нива" (Одеська обл., Савранський р-н, с. Йосипівка, код ЄДРПОУ 03768078 ) на користь управління Пенсійного фонду України у Савранському районі Одеської області (Одеська обл., смт.Саврань, вул. Леніна , 20, код ЄДРПОУ 22512077, р\р 256013044020 в відділенні ТВБВ №10015/0399 філії Одеське обласне управління АТ „Ощадбанк", МФО 328845) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 5 394 грн. 20 коп.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Нива" (Одеська обл., Савранський р-н, с. Йосипівка, код ЄДРПОУ 03768078 ) на користь Державного бюджету України (код ЄДРПОУ 38016923, № рахунку 31210206783008, отримувач - УК у м. Одесі/Приморський район, банк отримувача - ГУ ДКСУ в Одеській області, МФО 828011, КБК 22030001, символ звітності банку 206, код ЄДРПОУ 03499997) судовий збір у сумі 1827 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 04 серпня 2015р.

Суддя Н.В. Рога

Дата ухвалення рішення30.07.2015
Оприлюднено10.08.2015
Номер документу47958704
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2226/15

Рішення від 30.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 23.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 03.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні