Ухвала
від 16.09.2009 по справі 30/64-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/64-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

  

15.09.09р.

Справа № 30/64-09

За позовом  приватного підприємства "МОМ" (52005, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, смт. Ювілейне, вул. 8 березня, б.11, кв.70, ідентифікаційний код 36053209) 

до  відповідача:сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Комісарівка" (52142,  Дніпропетровська область, П'ятихатський район, с. Комісарівка, вул. Карла Маркса, б.49-а, ідентифікаційний код 30627400)

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Дніпропетровське обласне комунальне підприємство "П'ятихатське бюро технічної інвентаризації" (52100, Дніпропетровська область, П'ятихатський район, м. П'ятихатки, вул. Мамона, б.117, ідентифікаційний код 20280651) 

про розірвання договору купівлі-продажу, зобов'язання повернути майно

Суддя  Євстигнеєва Н.М.

Представники:

  

Від позивача: Козіна А.М., довіреність від 23.04.2009 року, представник

Від відповідача: Федорченко А.А., довіреність від 19.08.2009 року, представник

Від третьої особи: не з'явився  

СУТЬ СПОРУ:

Приватне підприємство "МОМ" звернулося до господарського суду із позовом та з урахуванням уточнення позовних вимог просить:

- розірвати договір купівлі-продажу нерухомого майна –приміщень та споруд, розташованих у Дніпропетровській області, П'ятихатському районі, м. П'ятихатки, вул. Клименка, 1, укладений 28.08.2008 між приватним підприємством "МОМ" та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Комісарівка", що посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Бондар І.М., номер у реєстрі нотаріальних дій 12792;

- зобов'язати  сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Комісарівка" повернути приватному підприємству "МОМ" нерухоме майно - приміщення та споруди, розташовані у Дніпропетровській області, П'ятихатському районі, м. П'ятихатки, вул. Клименка, 1;

- судові витрати по справі покласти на відповідача.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням умов договору купівлі-продажу щодо сплати відповідачем обумовленої спірним договором суми вартості придбаного майна. Позивач зазначає, що укладаючи договір купівлі-продажу, мав на меті отримання прибутку, але внаслідок того, що відповідачем не здійснено оплату за договором купівлі-продажу, приватне підприємство "МОМ" не отримало від договору того, на що розраховувало при укладанні спірного договору. Правовою підставою позивач зазначає статтю 651 Цивільного кодексу України.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 02.04.2009 року провадження у справі №30/64-09 зупинено на період до розгляду справи №39/12-09 за позовом приватного  підприємства "МОМ" до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Комісарівка" за участю третьої особи: Дніпропетровського обласного комунального підприємства "П'ятихатське бюро технічної інвентаризації" про визнання договору купівлі-продажу недійсним та визнання права власності.

До господарського суду Дніпропетровської області надійшла заява приватного  підприємства "МОМ" про відмову від позову та припинення провадження у справі №30/64-09. Заява мотивована тим, що рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 10.04.2009 року у справі №39/12-09, яке постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 29.07.2009 року залишено без змін, визнано недійсним договір купівлі-продажу нерухомого майна від 28.08.2009 року та визнано право власності на нерухоме майно, яке є предметом спірного договору.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 01.09.2009 року провадження у справі №30/64-09 поновлено, розгляд справи призначений на 15.09.2009 року о 15:00 год.

У судовому засіданні 15.09.2009 року представник позивача підтримав подану до суду заяву про відмову від позовної заяви та припинення провадження у справі.

Представник відповідача проти припинення провадження у справі у зв'язку з відмовою позивача від позову не заперечував.

Представник третьої особи у судове засідання не з'явився, в матеріалах справи знаходиться заява Дніпропетровського обласного комунального підприємства "П'ятихатське бюро технічної інвентаризації" про розгляд справи без участі представника (а.с. 51).

15.09.2009 року до господарського суду надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю "П'ятихатський зернопром 1" заяви про залучення його до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача. Заява мотивована тим, що товариство, на підставі договору оренди нерухомого майна №1 від 01.01.2009 року, орендує у сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Комісарівка" нерухоме майно, яке знаходиться за адресою: м. П'ятихатки, вул. Клименка, 1. Товариство з обмеженою відповідальністю "П'ятихатський зернопром 1" зазначає, що на теперішній час несе відповідальність перед власником майна –відповідачем у справі –відповідальність за цілісність майна.

Відповідно до ст. 27 Господарського процесуального кодексу України  треті особи, які не заявляють самостійних  вимог  на  предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін.

Наявність договору оренди нерухомого майна №1 від 01.01.2009 року між сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Комісарівка" та товариством з обмеженою відповідальністю "П'ятихатський зернопром 1", згідно  якого останнє орендує нерухоме майно за адресою:  м. П'ятихатки, вул. Клименка, 1, не є підставою для залучення до у участі у справі  у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача орендаря - за адресою: товариства з обмеженою відповідальністю "П'ятихатський зернопром 1".

Відповідно до ч.1 ст. 770 Цивільного кодексу України у  разі зміни власника речі,  переданої у найм,  до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця.

Не задовольняючи заяву товариства з обмеженою відповідальністю "П'ятихатський зернопром 1" про залучення його до участі у справі у якості третьої особи, суд враховує також наявність заяви позивача про відмову від позову та припинення провадження у справі.

Клопотання про застосування засобів технічної фіксації судового процесу (аудіо запису) представниками сторін  не заявлялось.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд дійшов висновку про припинення провадження у справі з огляду на наступне.

Відповідно до п.4  ст. 80 Господарського процесуального кодексу України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо позивач  відмовився  від  позову  і   відмову    прийнято господарським судом.

05.08.2009 року від приватного  підприємства "МОМ" надійшла заява про відмову від позову та припинення провадження у справі №30/64-09.

Заявлена відмова від позовних вимог не суперечать законодавству і не порушує  чиїх-небудь прав і охоронюваних законом інтересів. За таких обставин заява про відмову від позову приймається господарським судом.

Відповідно до частини 2 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України у випадках припинення провадження у справі повторне звернення до  господарського  суду зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав не допускається.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по справі покладаються на позивача.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 27.02.2009 року вжито заходів до забезпечення позову шляхом накладення арешту  на нерухоме майно -  приміщення та споруди, розташовані у Дніпропетровській області, П'ятихатському районі, м. П'ятихатки, вул. Клименка, 1.

Відповідно до ст. 68 Господарського процесуального кодексу України питання  про  скасування  забезпечення  позову    вирішується господарським судом, що розглядає справу, із зазначенням про це в рішенні чи ухвалі.

У зв'язку із припиненням провадження у справі підлягають скасуванню  заходи до забезпечення позову, вжиті ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 27.02.2009 року.

Враховуючи вищевикладене керуючись ст.ст. 27, 49,  п.4 ч.1 ст. 80, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

                                                        У Х В А Л И В:

Провадження у справі припинити.

Скасувати заходи до забезпечення позову, вжиті ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 27.02.2009 року.

Ухвала набирає чинності з моменту її прийняття –15.09.2009 року.

Строк пред'явлення ухвали до виконання - протягом трьох років з дня її прийняття.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня, наступного за днем її прийняття.

Суддя

 Н.М. Євстигнеєва

 

   

Дата ухвалення рішення16.09.2009
Оприлюднено05.10.2009
Номер документу4798360
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/64-09

Ухвала від 16.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Н.М.

Ухвала від 19.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

Ухвала від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

Ухвала від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

Рішення від 04.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

Ухвала від 27.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Н.М.

Ухвала від 26.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні