Постанова
від 30.07.2015 по справі 806/2119/15
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2015 року Житомир справа № 806/2119/15

категорія 10.2

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Липи В.А.,

розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Новоград-Волинському Житомирської області до Відкритого акціонерного товариства "Житомирвтормет" про визнання грошових вимог на суму 597 912,75 грн та внесення їх до реєстру кредиторів,-

встановив:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Коростені (далі - Фонд) звернулося до суду з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Житомирвтормет" з урахуванням уточнень про стягнення капіталізованих платежів у розмірі 597 912,75 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що для покриття витрат Фонду потерпілим на виробництві, кошти до Фонду сплачуються страхувальником згідно з Порядком капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 року № 765. Також зазначає, що Відкрите акціонерне товариство "Житомирвтормет" ухиляється від розгляду заяви про визнання кредиторських вимог, у зв'язку з чим позивач змушений звернутись до суду.

Представник позивача подав до суду заяву, з проханням справу розглядати в порядку письмового провадження, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач до суду не прибув, про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином. Ухвала про відкриття провадження у справі направлялась відповідачу за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, однак поштове відправлення повернулося як не вручене адресату з незалежних від суду причин, а тому, відповідно до ч.7 ст. 9, ч. 11 ст. 35 КАС України, ухвала вважається врученою належним чином.

Враховуючи, що сторони в судове засідання не прибули, хоча були повідомлені про дату, час та місце судового розгляду належним чином, потреби заслуховувати свідків чи експертів відсутні, справа розглядається у відповідності до ч.6 ст.128 КАС України в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Проаналізувавши наявні у справі матеріали, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

З матеріалів справи вбачається, що Відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Новоград-Волинському Житомирської області на підставі акту про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, який стався з потерпілим ОСОБА_1 13.10.2000, було сформовано особову справу (194), на підставі якої було призначено страхові виплати потерпілому та згідно якої ОСОБА_2 (як утриманка) щомісячно отримує страхові внески.

Крім того, Відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Новоград-Волинському Житомирської області на підставі акту про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, який стався з потерпілим ОСОБА_3 13.10.2000, було сформовано особову справу (173), на підставі якої було призначено страхові виплати потерпілому.

Також, Відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Новоград-Волинському Житомирської області на підставі акту про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, який стався з потерпілим ОСОБА_4 13.10.2000, було сформовано особову справу (1178), на підставі якої було призначено страхові виплати потерпілому згідно якої ОСОБА_5 (як утримнець) щомісячно отримує страхові внески.

Відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Новоград-Волинському Житомирської області на підставі акту про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, який стався з потерпілим ОСОБА_6 16.10.2002, було сформовано особову справу (631), на підставі якої було призначено страхові виплати потерпілому.

На підставі особових справ потерпілих, відділенням Фонду призначено страхові виплати які по сьогодні виплачує.

Згідно з розрахунком потреби капіталізованих коштів по Відкритому акціонерному товариству "Житомирвтормет" загальний розмір виплат по капіталізації платежів становить 597 912,75 грн.

З позовної заяви, вбачається, що позивач звертався до відповідача з заявою про визнання кредиторських вимог, проте Відкрите акціонерне товариство "Житомирвтормет" ухиляється від розгляду заяви, у зв'язку з чим позивач змушений звернутись до суду.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 112 Цивільного кодексу України, у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

Ч. 2 ст. 1205 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".

Основними принципами страхування від нещасного випадку, зокрема, є: своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком; обов'язковість страхування від нещасного випадку осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством про працю, а також добровільність такого страхування для осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності.

В силу вимог п. 2 ч. 2 ст. 45 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (в редакції, чинній на час виникнення спірних відносин), роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду.

За змістом статей 15, 46 цього Закону Фонд - це некомерційна самоврядна організація, яка провадить збір та акумулювання страхових внесків.

Відповідно до ч. 2 ст. 46 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" фінансування Фонду здійснюється, зокрема за рахунок капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Зазначеною нормою законодавець зобов'язує страхувальника проводити капіталізацію страхових виплат у всіх випадках ліквідації (не лише у випадку ліквідації підприємства-банкрута, але й за інших підстав, передбачених законодавством), із застосуванням порядку, який передбачений постановою Кабінету Міністрів України №765 від 6 травня 2000 року "Про порядок капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю".

Для покриття витрат Фонду потерпілим на виробництві, які працювали на підприємствах, що ліквідовані, кошти до Фонду сплачуються страхувальником згідно з Порядком капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 року №765 (далі - Порядок).

Відповідно до п. 1 Порядку капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

У відповідності до вимог п. 3 Порядку капіталізація платежів, передбачених підпунктами 1 - 5 пункту 2 цього Порядку, розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Сума капіталізованих платежів була розрахована на підставі інформації Державної служби статистики України щодо смертності та середньої очікуваної тривалості життя чоловіків та жінок в Україні у 2013 році.

Сума платежів, яка підлягає капіталізації підтверджується розрахунком потреби в капіталізації коштів (а.с. 7).

З огляду на викладене, суд вважає, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,,

постановив:

Позов задовольнити .

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Житомирвтормет" (10001, Житомирська область, м.Житомир, вул. Баранова, буд.90, інд.код 00193080) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Новоград-Волинському Житомирської області капіталізовані платежі в сумі 597912,75 грн.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.А. Липа

Дата ухвалення рішення30.07.2015
Оприлюднено10.08.2015
Номер документу47990884
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/2119/15

Постанова від 30.07.2015

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Липа Володимир Анатолійович

Ухвала від 11.06.2015

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Липа Володимир Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні