Постанова
від 12.11.2013 по справі 811/3320/13-а
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2013 року Справа №811/3320/13-а

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Момонт Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді адміністративну справу

за позовом: Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області

до відповідача : Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІСТ»

про стягнення коштів за податковим боргом,

за участю :

секретаря судового засідання - Дмитрієвої А.В.,

представників:

позивача - не з'явився,

відповідача - не з'явився

Кіровоградська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області звернулася з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІСТ» про стягнення коштів з рахунків у банках за податковим боргом в розмірі 42 883,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що на підставі акта про результати документальної невиїзної перевірки №428/1520/30226629 від 24.05.2013 р. Кіровоградською ОДПІ Кіровоградської області ДПС винесено податкове повідомлення-рішення №0091261520 від 24.05.2013 р., яким відповідачу нараховано грошове зобов'язання з податку на додану вартість у сумі 42 883,00 грн.

У судове засідання представник позивача не з'явився, до суду надійшло клопотання про розгляд справи без його участі та про підтримання позовних вимог у повному обсязі (а.с.25).

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.24).

Відповідачем до суду подано заперечення на позовну заяву у відповідності до змісту якого позовні вимоги ним не визнаються у повному обсязі, оскільки в акті про результати документальної позапланової невиїзної перевірки встановлено порушення, яке виникло в результаті технічної помилки, так як сума кредиту 42 883,00 грн. була поставлена не в той рядок у декларації з податку на додану вартість за листопад 2010 р., при цьому така декларація прийнята податковим інспектором без зауважень і у період з грудня 2010 р. по травень 2013 р. податкова інспекція не повідомила ТОВ «Віст» про помилку в декларації з ПДВ за листопад 2010 р. у зв'язку з чим не дала можливості виправити таку помилку шляхом подання уточнюючої декларації (а.с.28).

Згідно з ч.1 ст.41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши подані позивачем та відповідачем документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, адміністративний суд,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІСТ» 21.12.1998 р. зареєстроване Виконавчим комітетом Кіровоградської міської ради та взяте на облік як платник податків (а.с.12).

У відповідності до пп.54.3.3 п.54.3 ст.54 Податкового кодексу України контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, передбачених цим Кодексом або іншим законодавством, зокрема, якщо згідно з податковим та іншим законодавством особою, відповідальною за нарахування сум податкових зобов'язань з окремого податку або збору, застосування штрафних (фінансових) санкцій та пені, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, є контролюючий орган.

Згідно з пп. 14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Кіровоградською ОДПІ Кіровоградської області ДПС на підставі акту про результати документальної позапланової невиїзної перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю «Віст» за листопад 2010 року №428/1520/30226629 від 24.05.2013 р. (а.с.4) винесено податкове повідомлення-рішення №0091261520 від 24.05.2013 р., яким ТОВ «Віст» зменшено від'ємне значення податку на додану вартість за листопад 2010 р. у розмірі 42 833,00 грн. (а.с.6). Зазначене податкове повідомлення-рішення одержане ТОВ «Віст», що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.7).

Відповідно до п.56.1 ст.56 Податкового кодексу України рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Відповідачем не надано до суду доказів оскарження податкового повідомлення-рішення №0091261520 від 24.05.2013 р.

Окрім того, суд вважає безпідставним посилання відповідача на те, що податковий орган не повідомляв платника податків про помилку, допущену ним у податковій декларації з огляду на наступне.

Так, відповідно до пп.4.1.1, 4.1.2 п.4.1 ст.4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язання платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. №2181-ІІІ, чинного на час подання відповідачем декларації з податку на додану вартість за листопад 2010 року, платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації, крім випадків, передбачених підпунктом «г» підпункту 4.2.2 пункту 4.2, а також пунктом 4.3 цієї статті.

Прийняття податкової декларації є обов'язком контролюючого органу. Податкова декларація приймається без попередньої перевірки зазначених у ній показників через канцелярію, чий статус визначається відповідним нормативно-правовим актом. Відмова службової (посадової) особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-яких причин або висування нею будь-яких передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої декларації, зменшення або скасування від'ємного значення об'єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов'язань тощо) забороняється та розцінюється як перевищення службових повноважень такою особою, що тягне за собою її дисциплінарну та матеріальну відповідальність у порядку, визначеному законом.

Згідно з абз.2 п.5.1 ст.5 вказаного Закону якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 15 цього Закону) платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок.

Аналогічні норми визначені в п.49.8, 50.1 Податкового кодексу України, чинного з 01.01.2013 р.

При цьому відповідно до п.50.2 ст.50 Податкового кодексу України платник податків під час проведення документальних планових та позапланових перевірок не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом.

З аналізу зазначених норм суд дійшов висновку, що посадова особа податкового органу під час прийняття податкової декларації зобов'язана перевіряти лише наявність і достовірність заповнення усіх обов'язкових реквізитів. при цьому інші показники, зазначені в декларації перевірці не підлягають. Водночас платник податків має право самостійно виправити помилки, допущені ним у раніше поданій декларації до проведення податковим органом документальних перевірок. Натомість, у разі ж виявлення помилок в податкових звітності контролюючим органом, останній зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків.

Згідно з п.95.2 ст.95 Податкового кодексу України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

29.07.2013 р. позивачем виставлено податкову вимогу №137-11 на суму 42 883,00 грн., яка 14.08.2013 р. направлена на адресу відповідача (а.с.14, 15).

У встановлені строки ТОВ «Віст» податковий борг в сумі 42 883,00 грн. не сплачено, що підтверджується довідкою про стан розрахунків з бюджетом (а.с.26).

Згідно з п.95.1. ст.95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

На підставі викладеного, враховуючи ненадання відповідачем до суду доказів сплати податкового боргу в розмірі 42 883,00 грн. чи його відсутності, суд вважає вимоги Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 159 - 163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити у повному обсязі.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІСТ», код ЄДРПОУ 30226629 (25006, м. Кіровоград, вул. Шевченка, 38, кім. 23) кошти з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу в розмірі 42 883,00 грн. (сорок дві тисячі вісімсот вісімдесят три грн. 00 коп.) на користь Державного бюджету України в особі Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області на рахунок: отримувач - УДКСУ у м. Кіровограда, банк ГУДКСУ у Кіровоградській області, МФО 823016, ЗКПО: 38037409, рахунок №31114029700002, код платежу 14010100 (ПДВ).

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії постанови.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Г.М. Момонт

Дата ухвалення рішення12.11.2013
Оприлюднено10.08.2015
Номер документу47993816
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —811/3320/13-а

Постанова від 12.11.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 22.11.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 21.10.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні