Постанова
від 25.02.2011 по справі 2-а/1970/342/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/342/11

"25" лютого 2011 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючого судді Осташа А.В. при секретарі Твердохліб Н.В.

за участю:

прокурора відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури області -ОСОБА_1;

представника позивача - ОСОБА_2;

представника відповідача -не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу

за позовом прокурора Лановецького району Тернопільської області в інтересах держави в особі Збаразької міжрайонної державної податкової інспекції

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вишнівецьке»

про стягнення заборгованості по сплаті податку з доходів фізичних осіб в сумі 21173,09 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Лановецького району Тернопільської області в інтересах держави в особі Збаразької міжрайонної державної податкової інспекції (надалі по тексту -позивач, Збаразька МДПІ) звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вишнівецьке» (надалі по тексту -відповідач, ТзОВ «Вишнівецьке») про стягнення заборгованості по сплаті податку з доходів фізичних осіб в сумі 21173,09 грн.

Прокурор та представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали повністю з мотивів викладених у позовній заяві та пояснили, що в порушення норм Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» відповідач несвоєчасно сплачував узгоджену суму податкових зобов'язань, що призвело до виникнення заборгованості по сплаті податку з доходів фізичних осіб в сумі 21173,09 грн. станом на 29.12.2010 р.

Відповідач явку повноважного представника по справі не забезпечив, хоча про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином - у відповідності до вимог ст. ст. 33, 35 КАС України.

Отже, суд вважає що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів, тому можливо розглянути справу без участі відповідача, представника відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення прокурора та представника позивача, дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення повністю, з наступних міркувань.

Судом встановлено, що ТзОВ «Вишнівецьке»зареєстроване, як юридична особа Лановецькою районною державною адміністрацією Тернопільської області 30.01.2004 р. з присвоєнням ідентифікаційного коду 32290942, а з 10.02.2004 р. перебуває на обліку в органах державної податкової служби як платник податків і відповідно до ст. 67 Конституції України, п.3 ч.1 ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування»на нього покладений обов'язок сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законом терміни.

Враховуючи те, що заборгованість відповідача рахується станом на 29.12.2010 р., суд керується Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб»№889-ІV від 22 травня 2003 р., а саме: п. 16.1 Податок, утриманий з доходів резидентів, підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України ( 2542-14 ).

16.2. Податок, утриманий з доходів нерезидентів, підлягає зарахуванню до бюджету територіальної громади за місцем утримання такого податку.

16.3. Цей порядок застосовується всіма юридичними особами, у тому числі такими, що мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, які розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа, а також відокремленими підрозділами юридичних осіб, яким в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку (далі - уповноважений підрозділ).

16.3.1. Сума податку за звітний місяць, яка підлягає перерахуванню до місцевого бюджету за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів, визначається юридичною особою або уповноваженим підрозділом самостійно, виходячи із загальної кількості громадян, які працюють у цих підрозділах, та суми виплаченого (нарахованого) оподатковуваного доходу.

16.3.2. Юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням своїх підрозділів, а уповноважений підрозділ за своїм місцезнаходженням, одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів, сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні розподільчі рахунки, відкриті в територіальних управліннях Державного казначейства України.

16.3.4. Контроль за правильністю та своєчасністю сплати податку здійснює податковий орган за місцезнаходженням юридичної особи або її уповноваженого підрозділу.

16.3.5. Відповідальність за своєчасне та повне перерахування сум податку до відповідного місцевого бюджету несе юридична особа або її уповноважений підрозділ, що нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід.

Відповідно до п.5.1 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації. Податкове зобов'язання нараховане контролюючим органом вважається узгодженим у день отримання відповідачем повідомлення.

В порушення вказаних вище норм та п.5.3 ст.5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетними та державними цільовими фондами»відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувало узгоджені суми податкових зобов'язань, що призвело до виникнення заборгованості по податку з доходів фізичних осіб до місцевого бюджету в сумі 21173,09 грн.

Отже, загальна сума заборгованості відповідача по податку з доходів фізичних осіб станом на 29.12.2010 р. становить 21173,09 грн.

Сума заборгованості підтверджується дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами.

Згідно п.п. 5.4.1. п.5.4. ст. 53 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у визначені законом строки, визначається сумою податкового боргу платника податків.

Згідно п.п. 2.1.4. п. 2.1, пп. 2.3.1. п. 2.3. ст. 2 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондамиВ» від 21.12.2000р. № 2181-ІІІ (далі Закон 2181) контролюючим органом стосовно сплати податків є податкові органи, які уповноважені здійснювати заходи з погашення податкового боргу.

Відповідно до п. 3.1.1 ст. 3 Закону 2181 активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Пунктом 11 ст.10 Закону України В«Про державну податкову службу в УкраїніВ» встановлено право державних податкових інспекцій подавати до суду позови до підприємств, установ, організацій та громадян про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Відповідно до ст.121 Конституції України та ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» на органи прокуратури покладається представництво інтересів громадян і держави у судах. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в порядку, встановленому КАС України та іншими законами, і може здійснювати представництво на будь-якій стадії адміністративного процесу.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру», ст.10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», ст.5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», ст.8 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», ст.ст. 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Вишнівецьке»(Тернопільська область, Лановецький район, с.Великі Куськівці, і.к. 32290942) заборгованість по сплаті податку з доходів фізичних осіб в сумі 21173,09 грн., які перерахувати на рахунок №33210800700356 до бюджету Великокуськовецької сільської Ради в ГУДК в Тернопільській області, код платежу: 11010100.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги. Уразі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвалив постанову. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подасться протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу (оголошення вступної та резолютивної частини постанови), а також: прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Головуючий суддя Осташ А. В.

копія вірна

Суддя Осташ А. В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.02.2011
Оприлюднено11.08.2015
Номер документу47996959
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/342/11

Постанова від 25.02.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні