Постанова
від 03.08.2015 по справі 821/1446/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/1446/15-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Варняка С.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Каланчацькому районі Херсонської області до фермерського господарства "Аронія" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій,

встановив:

Позивач в обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що відповідач відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року №2464-VI (далі - Закон №2464-VI) та Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 року №1058-ІУ (далі - Закон №1058-VI) являється платником страхових внесків.

Відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівником пенсійного віку установи та організації за рахунок власних коштів зобов'язані вносити до Пенсійного фонду України плату, що покриває витрати на виплату і доставку пенсій.

Просить стягнути з відповідача з урахуванням заяв про збільшення розміру позовних вимог витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за квітень, травень, червень, липень 2015 року в розмірі 3560,32 грн.

Представник позивача справу просив розглядати без його участі, позов просив задовольнити в повному обсязі.

Відповідач до суду не прибув, письмових заперечень на позов не надав, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з викладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши докази суд встановив наступне.

Працівник фермерського господарства "Аронія" ОСОБА_1 вийшла на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

З дня набрання чинності Законом №2464-VI платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску (ч. 3 розділу VIII Закону №2464-VI).

Відповідно абзацу 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (із змінами та доповненнями) для підприємств, установ, організацій, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"- "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно до ст. 8 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року №1788-ХІІ, виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного фонду України.

Законодавчим актом, який регулює порядок відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за пунктами "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" є Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: 1) суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; 2) філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник зборів, територіальної громади (ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" №400/97 від 26.06.1997 року (далі - Закон № 400)).

Згідно ст.2 Закону №400 для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Так як, 01 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28.12.2014 №71-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", яким внесено зміни до Податкового кодексу України, а саме з переліку загальнодержавних податків і зборів виключено фіксований сільськогосподарський податок.

Для платників єдиного податку виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено. Відповідно, з 01.01.2015 року у вищезазначених платників виникає обов'язок відшкодування пільгових пенсій.

Відповідно до п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за №64/8663, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У квітні, травні, червні, липні 2015 року позивачем проводились виплати пільгових пенсій особі, яка працювала в ФГ "Аронія". Відповідач використовував найманих працівників, у тому числі за професіями, стаж роботи за якими зараховується до спеціального стажу, що надає право на призначення пенсій на пільгових умовах відповідно пункту "б - з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Зокрема, на даному підприємстві працювала ОСОБА_1, що підтверджується пільговою довідкою, виданою ФГ "Аронія".

Загальна сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій по пенсіонеру ФГ "Аронія" за квітень, травень, червень, липень 2015 року становить 3560,32 грн.

ФГ "Аронія" повідомлялось у встановленому порядку управлінням Фонду про загальні суми фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, що підтверджується відповідним повідомленням.

Проте, ФГ "Аронія" не відшкодувало суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій фізичним особам, що зумовило звернення з позовом управління Фонду до суду про стягнення суми заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 3560,32 грн. за квітень, травень, червень, липень 2015 року.

Враховуючи зазначене, оскільки заборгованість по виплаті та доставці пенсії відповідачем не погашена, доказів по сплаті заборгованості відповідачем не надано, позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 8, 9, 12, 19, 158 - 167 КАС України, суд -

постановив :

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з фермерського господарства "Аронія" (код ЄДРПОУ 23140608) на користь управління Пенсійного фонду України в Каланчацькому районі Херсонської області (код 21294974) заборгованість по витратам на виплату та доставку пільгових пенсій за квітень, травень, червень, липень 2015 року в сумі 3560,32 грн. (три тисячі п'ятсот шістдесят грн. 32 коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Варняк С.О.

кат. 10.2.4

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.08.2015
Оприлюднено10.08.2015
Номер документу47997323
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1446/15-а

Ухвала від 27.03.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

Постанова від 03.08.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

Ухвала від 13.05.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

Ухвала від 26.05.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні