Рішення
від 04.08.2015 по справі 914/1780/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.08.15 Справа№ 914/1780/15

За позовом : Заступника прокурора Личаківського району м. Львова в інтересах держави в особі Центру творчості дітей та юнацтва Галичини Львівської міської ради Львівської області, м. Львів,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто - Люкс", м. Львів,

третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради, м. Львів,

про стягнення 33' 570,12 грн.

Суддя Яворський Б.І.

при секретарі Кубара А.

Прокурор: Семікова О.З.,

Представники:

від позивача: Кузик О.Є.,

від відповідача : не з'явився,

від третьої особи: Ганусяк О.І.

На розгляд господарського суду Заступником прокурора Личаківського району м. Львова в інтересах держави в особі Центру творчості дітей та юнацтва Галичини Львівської міської ради Львівської області подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто - Люкс", третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради, про стягнення 33' 570,12 грн.

Ухвалою суду від 05.06.2015р. порушено провадження у справі, яку призначено до розгляду на 16.06.2015р., до участі в розгляді справи в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, залучено Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради. Розгляд справи відкладався на 04.08.2015 р.

У судовому засіданні 04.08.2015р. прокурор, представник позивача та третя особа позовні вимоги підтримали з підстав, викладених у позовній заяві, просили суд позов задоволити повністю та стягнути з відповідача 33' 570,12 грн. - заборгованості з орендної плати за період з 01.10.2014 р. до 19.03.2015 р.

Відповідач у судовому засіданні 04.08.2015 р. не з'явився, про причини неприбуття не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення, долученими до матеріалів справи, про причини неявки суд не повідомив, вимог ухвал суду не виконав, відзиву на позовну заяву не подав, тому суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача та за відсутності відзиву на позов, в порядку статті 75 ГПК України, за наявними у справі доказами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників процесу, повно, всебічно і об'єктивно з'ясувавши усі обставини справи в їх сукупності, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, судом встановлено таке.

20.03.2009р. між Управлінням комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Авто - Люкс" (орендар) укладено договір оренди нерухомого майна №П-7049-9.

Відповідно до п.1.1 орендодавець на підставі наказу управління комунальної власності від 11.12.2008 р. №852-О, договору оренди від 30.10.2006 р. №П-151, передає, а орендар приймає в строкове платне користування нерухоме майно, що знаходиться на балансі державного комунального позашкільного закладу освіти «Центр творчості дітей та юнацтва Галичини» (балансоутримувач, позивач у справі).

Об'єктом оренди є приміщення, що знаходяться за адресою: м. Львів, вул.. Вахнянина, 29, загальною площею 294,4м 2 .

Відповідно до п.2.1 договору об'єкт оренди буде використовуватися орендарем: 231,2 м 2 - для мийки автомобілів, 63,0м 2 - для технічного обслуговування автомобілів.

Приймання-передача об'єкта оренди здійснюється орендарем та балансоутримувачем (п.3.1договору). При передачі об'єкта оренди складається акт здачі-приймання, який підписується орендарем та балансоутримувачем. У зв'язку з фактичним використанням орендарем об'єкта оренди за попереднім договором, об'єкт оренди вважається переданим в оренду з моменту підписання даного договору (п.3.2 -3.3 договору).

Термін дії договору сторони погодили у п. 4.1 договору - з 20 березня 2009 р. до 19 березня 2012 р.

Розмір орендної плати за об'єкт оренди визначається відповідно до чинної на момент укладення даного договору методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади м.Львова, затвердженої ухвалою міської ради №897 від 07.06.2007р. (із змінами та доповненнями) і складає ((2602,91*231,2*0,12) + (2602,91*63,0*0,16))/12*1,021*1,029 = 8619,58грн. без ПДВ за перший місяць оренди. Розмір орендної плати підлягає індексації за відповідний період (місяць, квартал, рік). Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством України. Розмір орендної плати коригується щомісячно на відповідний індекс інфляції. В інших випадках розмір орендної плати переглядається тільки за згодою сторін або за рішенням суду, господарського суду (п.5.1- 5.2 договору).

Відповідно до п.5.3 договору орендна плата сплачується орендарем не пізніше 20 числа місяця у встановленому нормативними документами власника орендованого майна порядку.

Рішенням господарського суду Львівської області від 11.12.2014 р. у справі №914/4067/14 позов задоволено частково, зокрема, стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто - Люкс" на користь Центру творчості дітей та юнацтва Галичини Львівської міської ради 80' 499,96 грн. - заборгованості з орендної плати за період з 01.02.2012 р. до 01.10.2014 р. Відстрочено виконання судового рішення терміном до 15.02.2015р.

28.04.2015 р.між ТзОВ «Авто-Люкс» та Центром творчості дітей та юнацтва Галичини підписано Акт приймання-передачі орендованого приміщення.

Як убачається з поданого розрахунку заборгованості по орендній платі ТзОВ «Авто-Люкс» (вих.№134/2 від 14.05.2015 р.) заборгованість відповідача перед позивачем за період з 01.10.2014 р. по 19.03.2015 р. становить 33' 570,12 грн.

Станом на дату прийняття рішення заборгованість відповідачем не сплачена.

При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

Згідно з ч.1 ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів громадянина або держави у випадках, передбачених законом. Підставою представництва в суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень інтересів держави (ч.3 ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» у редакції, чинній на момент звернення до суду з позовною заявою).

Формами представництва є звернення до суду з позовами або заявами про захист прав і свобод іншої особи, невизначеного кола осіб, прав юридичних осіб, коли порушуються інтереси держави, або про визнання незаконними правових актів, дій чи рішень органів і посадових осіб (ч.2 ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» у редакції, чинній на момент звернення до суду з позовною заявою).

Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 08.04.1999р. у справі № 1-1/99 з урахуванням того, що «інтереси держави» є оціночним поняттям, прокурор у кожному конкретному випадку самостійно визначає з посиланням на законодавство, на підставі якого подається позов, в чому саме відбулося чи може відбутися порушення матеріальних або інших інтересів держави, обґрунтовує у позовній заяві необхідність їх захисту та зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносин. Державні інтереси закріплюються як нормами Конституції України, так і нормами інших правових актів. Інтереси держави відрізняються від інтересів інших учасників суспільних відносин. В основі перших завжди є потреба у здійсненні загальнодержавних (політичних, економічних, соціальних та інших) дій, програм, спрямованих на захист суверенітету, територіальної цілісності, державного кордону, гарантування державної, економічної, інформаційної, екологічної безпеки, охорону землі як національного багатства, захист прав усіх суб'єктів права власності та господарювання тощо.

Даний позов заявлено Заступником прокурора Личаківського району м. Львова в інтересах держави в особі Центру творчості дітей та юнацтва Галичини Львівської міської ради Львівської області в межах наданих йому законодавством повноважень для захисту прав, передбачених Законом України «Про оренду державного і комунального майна».

Відповідно до частини 1 статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Між сторонами виникли взаємні права та обов'язки на підставі укладеного договору оренди нежитлового приміщення.

Відповідно до ч.1 ст.283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Одним із основних обов'язків орендаря у зобов'язанні з оренди майна є своєчасне та у повному обсязі внесення орендної плати.

Згідно ст.286 ГК України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Відповідно до умов договору відповідач зобов'язувався своєчасно і у повному обсязі сплачувати орендну плату.

Згідно ст.526 ЦК України та ст.193 ГК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином згідно умов договору та актів цивільного законодавства, а при відсутності таких вказівок - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до п.7 Положення про оренду майна територіальної громади м. Львова, затвердженого ухвалою Львівської міської ради №2569 від 09.04.2009 р., орендна плата за користування об'єктами оренди, які перебувають на балансі закладів, установ та організацій освіти, культури, медицини, сплачується орендарем на рахунок відповідного балансоутримувача.

Згідно з ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Матеріалами справи підтверджується відсутність оплати відповідачем орендних платежів за період жовтень 2014 р. - березень 2015 р. і станом на 19.03.2015 р. існує заборгованість в розмірі 33' 570,12 грн., тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Приймаючи рішення зі справи, провадження в якій порушено за заявою прокурора, господарський суд у разі повного або часткового задоволення позову (скарги) стягує судовий збір з відповідача (повністю або пропорційно задоволеним вимогам), якщо він не звільнений від сплати судового збору; Стягнення відповідних сум судового збору здійснюється в доход державного бюджету України у розмірі, визначеному згідно з частиною першою статті 4 Закону України "Про судовий збір", виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на 1 січня того календарного року, в якому відповідна заява або скарга подавалася до суду (п.4.6 постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України» від 21.02.2013 р. №7). Враховуючи наведене, до стягнення з відповідача в дохід Держаного бюджету підлягає 1' 827,00 грн. судового збору.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.11, 526 Цивільного кодексу України, ст.193, 283, 286 Господарського кодексу України, ст.ст.3, 12, 29, 33, 34, 44, 49, 75, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто - Люкс" ( 79017, м. Львів, вул. Вахнянина, буд. 29, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 23974087 ) на користь Центру творчості дітей та юнацтва Галичини Львівської міської ради Львівської області ( 79017, м. Львів, вул. Вахнянина, буд. 29, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 13798057 ) 33' 570,12 грн. орендної плати.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто - Люкс" ( 79017, м. Львів, вул. Вахнянина, буд. 29, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 23974087 ) в дохід Державного бюджету України 1' 827,00 грн. судового збору.

4. Накази видати відповідно до статті 116 ГПК України.

У судовому засіданні 04.08.2015р. судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення, повний текст складений та підписаний 06.08.2015р.

Суддя Яворський Б.І.

Дата ухвалення рішення04.08.2015
Оприлюднено11.08.2015
Номер документу48001481
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1780/15

Рішення від 04.08.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

Ухвала від 16.06.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

Ухвала від 05.06.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні