Ухвала
від 07.07.2009 по справі 11/8
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/8

     

ГОСПОДАРСЬКИЙ  С У Д

Кіровоградської області

У Х В А Л А

"07" липня 2009 р.                                                  Справа № 11/8

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М. розглянув  справу  № 11/8 від 29.01.2009 року

за заявою кредитора - Бобринецької міжрайонної державної податкової інспекції, Кіровоградська область, м. Бобринець, вул. Луначарського, 187а,

до боржника - приватного сільськогосподарського підприємства “Злагода” (далі - ПСП “Злагода”), 27261, Кіровоградська область, Бобринецький район, с. Веселівка,

про банкрутство відсутнього боржника, -

                                             П Р Е Д С Т А В Н И К И:

від кредитора -  не викликались;

від боржника - Кучугура Е.М., керівник, витяг з наказу № 1 від 29.04.2000 року.

Кредитор звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство щодо відсутнього боржника ПСП “Злагода” з причин неспроможності останнього сплатити заборгованість по податковому боргу.

Боржником надано заперечення на заяву кредитора про порушення провадження у справі № 11/8 про банкрутство ПСП “Злагода”, відповідно до якого боржник заперечує наявність податкового боргу, а також відомості про відсутність боржника за місцезнаходженням.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши представника боржника, господарський суд, -

                                               В С Т А Н О В И В:

Вимоги кредитора до боржника станом на 27.01.2009 року (на день подання заяви про порушення справи про банкрутство до суду) по податковому боргу в загальній сумі складали 339,49 грн.

Кредитором 29.04.2009 року надано уточнення до заяви кредитора відповідно до якого - кредитор зменшив суму вимог до боржника до 169,49 грн. з відповідним обґрунтуванням такого зменшення.

Докази сплати боржником  заборгованості відсутні.

В якості доказів наявності у боржника ознак відсутнього боржника кредитором надано: витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 22.01.2009 року щодо ПСП “Злагода”, в якому в графі "статус відомостей про юридичну особу" зазначено: не підтверджено - відсутність за місцезнаходженням; довідку № б/н від 23.01.2009 року Веселівської сільської ради, відповідно до якої ПСП “Злагода” не знаходиться на території Веселівської сільської ради Бобринецького району та не здійснює підприємницьку діяльність більше року; витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 31.03.2009 року щодо ПСП “Злагода”, в якому в графі "статус відомостей про юридичну особу" зазначено: не підтверджено - відсутність за місцезнаходженням. Кредитором також подано довідку № 470 від 09.02.2009 року, відповідно до якої ПСП “Злагода” остання податкова звітність подана 09.02.2009 року; протягом року платником подавалась звітність по податку на додану вартість та податку на прибуток, яка свідчила про відсутність діяльності підприємства.

В поданому боржником відзиві на заяву кредитора про порушення провадження у справі про банкрутство зазначено, що боржником вчасно подано декларацію з податку на додану вартість - 19.10.2007 року, тому акт № 140/152 від 22.10.2008 року та податкове повідомлення-рішення від 24.10.2008 року на суму 170,00 грн. не відповідають дійсності, а тому заборгованість перед бюджетом в сумі 169,49 грн. відсутня. Боржником своєчасно подано звіти та відповідні документи до державних органів., вказані обставини підтверджуються доданими довідкою № 1725/10/1510 від 22.06.2009 року Бобринецької МДПІ, в якій зазначено, що ПСП “Злагода" остання податкова звітність по податку на прибуток подана 13.04.2009 року та  довідкою № 1828/10/1520 від 06.07.2009 року Бобринецької МДПІ, в якій зазначено, що ПСП “Злагода” остання податкова звітність по податку на додану вартість подана 24.03.2009 року. Також боржником надано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців з даними про підтвердження відомостей про місцезнаходження боржника станом на 29.05.2009 року.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або  визнання його банкрутом" (далі - Закон) безспірні вимоги  кредиторів  -  вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Згідно частини 3 статті 6  Закону  справа  про банкрутство   порушується,   якщо   безспірні   вимоги   кредитора (кредиторів) до боржника  сукупно  складають  не  менше  трьохсот мінімальних  розмірів  заробітної  плати,  які  не були задоволені боржником  протягом  трьох  місяців  після  встановленого  для  їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до вимог частин 1, 2 статті 52 Закону у разі, якщо громадянин - підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі  ненадання  боржником  протягом  року  до  органів  державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності,  а також за  наявності  інших ознак,  що  свідчать  про  відсутність  підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство  відсутнього боржника  може  бути  подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Господарський суд у двотижневий строк з дня винесення  ухвали про  порушення  провадження  у  справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання  відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

Зазначена норма закону є спеціальною нормою у законодавстві про банкрутство, яка  регламентує особливий порядок ведення процедури банкрутства щодо окремої групи  боржників, зокрема боржників, керівні органи яких відсутні за адресою місцезнаходження юридичної особи, які  не надають  протягом  року  до  органів  державної податкової служби згідно із законодавством податкові декларації, документи бухгалтерської звітності,  а також мають інші ознаки,  що  свідчать  про  відсутність  підприємницької діяльності боржника.

Поданий боржником витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 29.05.2009 року щодо ПСП “Злагода” спростовує твердження ініціюючого кредитора, щодо відсутності керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням, оскільки в графі "статус відомостей про юридичну особу" зазначено: підтверджено.

Вказаними раніше довідками Бобринецької МДПІ спростовується факт ненадання  боржником  протягом  року  до  органів  державної податкової служби, згідно із законодавством, податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності.

Документальні докази наявності інших ознак, що  свідчать  про  відсутність  підприємницької діяльності боржника ініціюючим кредитором не подані.

Правові підстави для переходу до загальних судових процедур, передбачених ч. 6 ст. 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, відсутні.

Таким чином, господарський суд прийшов до висновку про недоведеність ініціюючим кредитором обставин відсутності боржника для подальшого провадження у справі з врахуванням особливостей визначених ст. 52  Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

При таких обставинах провадження у справі № 11/8 про банкрутство ПСП “Злагода”, порушене за заявою Бобринецької міжрайонної державної податкової інспекції, підлягає припиненню.  

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 5, 40 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст. ст. 4-1, 80, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

                                                    У Х В А Л И В:

1. Провадження у справі № 11/8 про банкрутство приватного сільськогосподарського підприємства “Злагода” (ідент. код 03757778) припинити.

2. Вважати закінченою дію мораторію на задоволення вимог кредиторів боржника, введеного ухвалою суду від 29.01.2009 року про порушення провадження у справі.

3. Скасувати заходи щодо забезпечення вимог кредиторів в частині заборони приватному сільськогосподарському підприємству “Злагода” і всім його органам управління відчуження  у будь - який спосіб належних боржнику на праві власності та закріплених за ним на праві повного господарського відання основних засобів (фондів) та вчинення дій щодо ліквідації та реорганізації юридичної особи боржника, застосовані ухвалою суду про порушення провадження у справі від 29.01.2009 року.

4. Примірники цієї ухвали направити Бобринецькій МДПІ, боржнику, засновнику гр. Кучугурі Е.М. (Кіровоградська область, м. Бобринець, вул. К. Маркса, 32), Кіровоградському обласному сектору з питань банкрутства, місцевому суду Бобринецького району, відділу ДВС Бобринецького районного управління юстиції, Бобринецькій райдержадміністрації для державного реєстратора, Головному управлінню статистики у Кіровоградській області.

         Суддя                                                                                

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення07.07.2009
Оприлюднено05.10.2009
Номер документу4800555
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/8

Ухвала від 05.02.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 17.03.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 12.04.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кордюк Г.Т.

Судовий наказ від 23.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 28.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Ухвала від 23.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 18.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 19.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Усенко Є.А.

Ухвала від 26.09.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні