Ухвала
від 03.08.2015 по справі 667/6061/15-к
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХЕРСОНА

Справа № 667/6061/15-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2015 року Комсомольський районний суд м. Херсона у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судових засідань: ОСОБА_2 ,

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області ОСОБА_3 про надання доручення на проведення спеціального розслідування нещасного випадку із смертельним наслідком за кримінальним провадженням № 12015230020001872,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просив зобов`язати територіальне управлінням Держгірпромнагляду у Херсонській області згідно чинного законодавства провести спеціальне розслідування нещасного випадку із смертельним наслідком з працівником гр. ОСОБА_4 , який стався 14.05.2015р. на території ТОВ НТП «Зелений світ» (ЄРДПОУ 31488742), розташованого за адресою: м.Херсон, Миколаївське шосе,5км; зобов`язати посадових осіб ТОВ НТП «Зелений світ» відповідно до п. 38 Порядку проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварії на виробництві затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011р. № 1232: 1. Надати представника підприємства ТОВ НТП «Зелений світ» до складу комісії територіального управління Держгірпромнагляду у Херсонській області з проведення спеціального розслідування нещасного випадку із смертельним наслідком із гр. ОСОБА_4 територіального управління Держгірпромнагляду у Херсонській області. Також надати до складу вищезазначеної комісії представника первинної організації профспілки ТОВ НТП «Зелений світ», або у разі відсутності профспілки на підприємстві - уповноважену найманим працівниками ТОВ НТП «Зелений світ» особи з питань охорони праці. Надати до складу вищезазначеної комісії представників адміністрації підприємства. 2.Забов`язати згідно п. 45 Порядку проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварії на виробництві затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011р. № 1232 посадових осіб ТОВ НТП «Зелений світ» створити належні умови для роботи спеціальної комісії, забезпечити приміщенням, засобами зв`язку, оргтехнікою, автотранспортом. 3. Зобов`язати посадових осіб ТОВ НТП «Зелений світ» зробити за рішенням спеціальної комісії фотознімки місця де стався нещасний випадок, пошкоджених об`єктів, устаткування предметів, а також надати спеціальній комісії технічну документацію, та інші необхідні матеріали, документи, якими володіє підприємство, та які мають стосунок до даного нещасного випадку із смертельним наслідком, та потерпілого гр. ОСОБА_4 ; зобов`язати посадових осіб ТОВ НТП «Зелений світ» забезпечити проведення лабораторних досліджень, випробувань, технічних розрахунків, експертиз, тощо; зобов`язати осіб ТОВ НТП «Зелений"світ» організувати друкування, тиражування, оформлення в необхідній кількості матеріалів спеціального розслідування зазначених в п. 50, 51 Порядку проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварії на виробництві затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011р. № 1232.

Слідчий в судовому засіданні заявлене клопотання підтримала у повному обсязі, просила його задовольнити.

Заслухавши пояснення слічдого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ч. 6 ст. 9 КПК України у випадках, коли положення цього кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою ст. 7 цього Кодексу.

Слідчим суддею встановлено, що 14.05.2015 до ЧЧ Комсомольського РВ надійшли матеріали по факту порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, які виконувалися за допомогою автонавантажувача «Балканкара» ДВ 1792, що спричинило загибель гр. ОСОБА_4 , 1979р.н.

Вказані матеріали було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015230020001872 від 14.05.2015, за ознаками ч.2 ст. 272 КК України.

В ході досудового розслідування було встановлено що згідно договору підряду гр. ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 та гр. ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 працевлаштовані в ТОВ НТП «Зелений світ», яке розташовано за адресою м. Херсон, Миколаївське шосе 5 км. з початку травня 2015р., на посаді підсобних робітників, які також здійснюють завантаження та розвантаження будівельних матеріалів.

Згідно накладної № РН-0000048 від 12.02.2015р. ТОВ НТП «Зелений світ» у ПП «Альянс Промпол» було придбано автонавантажувач «Балканкар» ДВ 1792 № 889101015010 для проведення вантажних робіт на території підприємства.

14.05.2015р. гр. ОСОБА_5 , гр. ОСОБА_6 , та гр. ОСОБА_4 здійснювали переміщення по території ТОВ НТП «Зелений світ» на автонавантажувачі «Балканкар» ДВ 1792. В ході невстановлених обставин автонавантажувач втратив керування та перекинувшись, впав на працівника підприємства ТОВ НТП «Зелений світ» гр. ОСОБА_4 , 1979 р.н., спричинивши йому тілесні ушкодження, в ході яких останній помер в ХОКБ.

В ході виїзду на місце слідчо-оперативної групи та інспекції територіального Управління Держгірпромнагляду у Херсонській області посадовими особами ТОВ НТП «Зелений світ» було повідомлено неправдиві відомості щодо того що гр. ОСОБА_4 не є працівником вищевказаного підприємства та під час нещасного випадку знаходився на території в якості відвідувача. З приводу здійснення робіт на автонавантажувачі було отримано пояснення щодо того, що автонавантажувачі на території ТОВ НТП «Зелений світ» для проведення вантажно-розвантажувальних робіт ніколи не використовувались.

Тим самим службові особи ТОВ НТП «Зелений світ» повідомили неправдиві відомості щодо працевлаштування гр. ОСОБА_4 у ТОВ НТП «Зелений світ», а також порушення правил безпеки з проведення робіт з підвищеною небезпекою працівниками підприємства в ході порушень яких загинув працівник ТОВ НТП «Зелений світ» гр. ОСОБА_4 .

Згідно допиту в якості свідка комерційного директора ТОВ НТП «Зелений світ» гр. ОСОБА_7 останній дав покази, що гр. ОСОБА_5 та гр. ОСОБА_6 самовільно без дозволу здійснювали керування автонавантажувачем «Балканкар» ДВ 1792. В ході керування автонавантажувачем за невідомих обставин останній втратив керування та перекинувшись впав на невідомого відвідувача ТОВ НТП «Зелений світ». Також пояснив що гр. ОСОБА_4 не являється працівником підприємства, та ніколи в ТОВ НТП «Зелений світ» не працював. За яких підстав автонавантажувач втратив керування йому невідомо. Також гр. ОСОБА_7 пояснив, що на території ТОВ НТП «Зелений світ» проводиться відео фіксування.

Проте, 03.06.2015р. згідно ухвали слідчого судді Комсомольського районного суду на території ТОВ НТП «Зелений світ» було проведено обшук, в ході якого було вилучено журнал обліку робочого часу працівників ТОВ НТП «Зелений світ». В ході огляду вищевказаного журналу було встановлено що гр. ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 був працівником вищевказаного підприємства та працював у ньому.

Так в ході досудового розслідування було встановлено що гр. ОСОБА_4 з 2014р. працював у ТОВ НТП «Зелений світ» на різних посадах.

Документи комерційним директором ТОВ НТП «Зелений світ» гр. ОСОБА_7 надані не в повній мірі, що не дає можливості встановити важливі обставини вказаного кримінального правопорушення.

Таким чином, в ході досудового слідства встановлено, що посадові особи ТОВ НТП «Зелений світ» з метою приховування факту порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою чинять дії, які перешкоджають об`єктивному розслідуванню кримінального правопорушення.

Так слідчим відділом Комсомольського РВ було повідомлено територіальне управління Держгірпромнагляду у Херсонській області про нещасний випадок на підприємстві ТОВ НТП «Зелений світ» що стався із працівником підприємства гр. ОСОБА_4 14.05.2015р. в ході порушення правил безпеки при проведення робіт з підвищеною небезпекою для залучення спеціалістів територіального управління Держгірпромнагляду у Херсонській області у розслідуванні кримінального провадження. На вищевказане повідомлення було отримано відповідь згідно якої було отримано інформацію про те, що до територіального управління Держгіпромнагляду у Херсонській області повідомлення про нещасний випадок від ТОВ НТП «Зелений світ» не надходило. Також територіальним управлінням Держгірпромнагляду у Херсонській області було повідомлено СВ Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області про те, що відповідно до порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30,11.2011р. № 1232 «Деякі питання розслідування нещасних випадків, захворювань і аварій на виробництві» розслідування нещасних випадків із смертельним наслідком органами Держгірпромнагляду проводиться у разі отримання повідомлення про нещасний випадок від роботодавця, а саме у вказаному випадку від ТОВ НТП «Зелений світ».

Так, територіальним управлінням Держгірпромнагляду у Херсонській області було направлено вимогу керівництву ТОВ НТП «Зелений світ» щодо негайного повідомлення про нещасний випадок з гр. ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 на території ТОВ НТП «Зелений світ» в ході порушень правил безпеки при виконанніробіт з підвищеною небезпекою. На вказаний лист посадові особи ТОВ НТП «Зелений світ» повідомили про нещасний випадок на підприємстві, однак в листі повідомлення не були вказані відомості про потерпілого, характер травм, місце роботи, професія, дата народження, стаж роботи сімейний стан , та інші відомості щодо працівника ТОВ НТП «Зелений світ». Також у повідомленні відсутні опис обставин причини настання нещасного випадку з працівником на виробництві.

Так посадовими особами ТОВ НТП «Зелений світ» було знову вжито усіх заходів для приховування факту смерті працівника ТОВ НТП «Зелений світ» гр. ОСОБА_4 на виробництві та приховування порушення правил безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що клопотання є обґрунтованим та задовольняє клопотання в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 7, 9,36,110 КПК України, Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30,11.2011р. № 1232 «Деякі питання розслідування нещасних випадків, захворювань і аварій на виробництві», слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області ОСОБА_3 про надання доручення на проведення спеціального розслідування нещасного випадку із смертельним наслідком за кримінальним провадженням № 12015230020001872, задовольнити.

1.Зобов`язати територіальне управлінням Держгірпромнагляду у Херсонській області згідно чинного законодавства провести спеціальне розслідування нещасного випадку із смертельним наслідком з працівником гр. ОСОБА_4 , який стався 14.05.2015р. на території ТОВ НТП «Зелений світ» (ЄРДПОУ 31488742), розташованого за адресою: м.Херсон, Миколаївське шосе,5км.

2.Зобов`язати посадових осіб ТОВ НТП «Зелений світ» (ЄРДПОУ 31488742), відповідно до п. 38 Порядку проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварії на виробництві затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011р. № 1232:

- Надати представника підприємства ТОВ НТП «Зелений світ» до складу комісії територіального управління Держгірпромнагляду у Херсонській області з проведення спеціального розслідування нещасного випадку із смертельним наслідком із гр. ОСОБА_4 територіального управління Держгірпромнагляду у Херсонській області. Також надати до складу вищезазначеної комісії представника первинної організації профспілки ТОВ НТП «Зелений світ», або у разі відсутності профспілки на підприємстві - уповноважену найманими працівниками ТОВ НТП «Зелений світ» особу з питань охорони праці. Надати до складу вищезазначеної комісії представників адміністрації підприємства.

- Зобов`язати згідно п. 45 Порядку проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварії на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011р. № 1232, посадових осіб ТОВ НТП «Зелений світ» створити належні умови для роботи спеціальної комісії, забезпечити приміщенням, засобами зв`язку, оргтехнікою, автотранспортом.

- Зобов`язати посадових осіб ТОВ НТП «Зелений світ» зробити за рішенням спеціальної комісії фотознімки місця, де стався нещасний випадок, пошкоджених об`єктів, устаткування предметів, а також надати спеціальній комісії технічну документацію, та інші необхідні матеріали, документи, якими володіє підприємство, та які мають стосунок до даного нещасного випадку із смертельним наслідком, та потерпілого гр. ОСОБА_4 ;

3.Зобов`язати посадових осіб ТОВ НТП «Зелений світ» забезпечити проведення лабораторних досліджень, випробувань, технічних розрахунків, експертиз, тощо;

4.Зобов`язати осіб ТОВ НТП «Зелений"світ» організувати друкування, тиражування, оформлення в необхідній кількості матеріалів спеціального розслідування зазначених в п. 50, 51 Порядку проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварії на виробництві затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011р. № 1232.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого СВ Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області ОСОБА_3 .

Ухвала набирає чинності з моменту її проголошення. Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудКомсомольський районний суд м.Херсона
Дата ухвалення рішення03.08.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу48026611
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —667/6061/15-к

Ухвала від 03.08.2015

Кримінальне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Майдан С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні