Постанова
від 04.02.2010 по справі 2а-8177/09/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-8177/09/1170

Рядок звіту № 6.13

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 лютого 2010 року м. Кіровоград

Кіровоградський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого-судді В.С. Мирошниченко

при секретарі - Котлярова Т.С.

за участю:

представника позивача -ОСОБА_1 (довіреність № 5 від 05.01.2010р.)

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді до ПП "Терра 2013" про про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

17 грудня 2009 року Управління пенсійного фонду України в м. Кіровограді звернулось до Кіровоградського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з ПП "Терра 2013" заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 6421,93 грн.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач зареєстрований в управлінні ПФУ в м. Кіровограді як страхувальник і повинен, відповідно до вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»сплачувати страхові внески в розмірі визначеного законом. В порушення вищевказаного закону відповідач своєчасно не сплатив страхові внески в наслідок чого виникла недоїмка в сумі 6421,93 грн.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримала та просила суд задовольнити його в повному обсязі з підстав зазначених в позовній заяві. Надала довідку статистичного управління про реєстрацію відповідача за адресою зазначеною в позовній заяві (а.с.21).

Представник відповідача в судове засідання двічі не з'явився, хоча про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправленя (а.с.18, 25). Заперечень на адміністративний позов не надав.

Вислухавши думку представника позивача стосовно розгляду справи за відсутності представника відповідача, яка вважала можливим розглянути справу без участі представника відповідача, суд визнав можливим розглянути справу у відсутності відповідача, зважаючи на те, що в матеріалах справи достатньо доказів про права та взаємовідносини сторін, а також те, що адміністративну справу необхідно розглянути з врахуванням строків передбачених ст.122 КАС України.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи суд приходить до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Відповідно до ч.4 ст.17 КАС України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Відповідно до Положення про управління Пенсійного Фонду України в районах, містах і районах в містах, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.04.2002 року № 8-2 управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді є органом Фонду із статусом юридичної особи, що здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення в межах міста.

Приватне підтриємство "Терра 2013" (далі відповідач), зареєстроване як юридична особа та відомості щодо неї внесені до ЄДРПОУ (а.с.5).

Відповідач зареєстрований в управлінні ПФУ м. Кіровограда, як платник страхових внесків.

Збір до Пенсійного фонду є встановлений державою обов'язковим платежем, визначеним Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»та Законом України «Про загальнообов'язкове державне страхування.

Ст.23 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»визначає, що спори, які виникають із правовідносин даного Закону вирішуються в судовому порядку.

Порядок сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування передбачений Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»та Інструкцією «Про порядок обчислення сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України». Відповідно до цих нормативних актів на відповідача покладено обов'язки по нарахуванню, обчисленню по сплаті в установлені строки та в повному обсязі страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовий період дорівнює одному календарному місяцю.

Страхувальники зобов'язані перераховувати внески за ставками визначеними Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»від 26.06.97 р., який вступив в силу з 29.07.97 року, 32 %, починаючи з 30.03.2006 року за ставкою 32,3 %, починаючи з 01.01.2006 року - 31,8 %, 01.01.2007 року - 33,2 % суми фактичних витрат на оплату праці працівників до 01.01.2007 року - 1-2 %, а з 01.01.2007 року - 0,5-2 % утримання з найманих працівників.

Сума страхових внесків визначається у звіті, який повинен бути зданий до 20 числа кожного місяця року, однак, у визначені Законом України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» строки страхові внески сплачені не були.

На підставі ст.ст.18,19,20 пп.1 п.8 Розділу ХУ Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених цим законом, та в розмірах передбачених Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до п.6 ст.20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. При цьому в разі здійснення протягом протягом базового звітного періоду виплат (виплати доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески, страхувальники одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхових внесків, що підлягають нарахуванню на зазначені виплати (дохід). У разі несплати авансових платежів до страхувальників застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом.

Відповідно до п.12 ст.20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Страхові внески відповідачем нараховані за період з 01.08.2009 р. по 31.10.2009 р. Фактично борг виник з 20.09.2009 р. по 20.11.2009 р. В зв"язку з тим, що звіт за вересень 2009 р. подається у вересні 2009 р, звіт за вересень подається в жовтні. Сума страхових внесків визначається у звіті, який повинен бути зданий до 20 числа кожного місяця року. Сума страхових внесків не сплачена в зв'язку з чим сума заборгованості складає на час подання позову 6421,92 грн., з яких за ставкою 33,2 % - 6057,05 грн., за ставкою 1-5% - 364,88 грн.

П.7 ст.64 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»передбачено, що виконавча дирекція Пенсійного фонду та її територіальні органи мають право стягувати з платників страхових внесків несплачені суми страхових внесків.

Пп..8 п.3 ст.106 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»зазначено, що у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

Згідно наданого позивачем зведеного розрахунку заборгованості по внесках до управління ПФУ в м. Кіровограді по ПП "Терра 2013" загальна сума недоїмки складає 6421,93 грн. (а.с.7).

Керуючись ст.20, п.7 ст.64, п.п. 8 п.3 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»та ст. 2, 7, 17, 94, 158, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в м. Кіровограді задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства "Терра 2013" (АДРЕСА_1 код 34548327 р/р 26009300165 МФО 383147 КФ ВАТ "ВіЕйБіБанк") на користь управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді (25001 м.Кіровоград, вул.50 років Жовтня,4 р/р 256073011226 МФО 323475 в облуправлінні Ощадбанку, код 20650088) заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 6421 (шість тисяч чотириста двадцять одну) гривню 93 копійки.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження через Кіровоградській окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня складання постанови у повному обсязі, а апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення04.02.2010
Оприлюднено12.08.2015
Номер документу48051833
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8177/09/1170

Ухвала від 11.06.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. Пасічник

Ухвала від 01.06.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. Пасічник

Ухвала від 01.10.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.І. Брегей

Ухвала від 02.10.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.І. Брегей

Постанова від 04.02.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

В.С. Мирошниченко

Постанова від 04.02.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Мирошниченко Вадим Станиславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні