Постанова
від 04.11.2010 по справі 2а-3119/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" листопада 2010 р.                               Справа № 2a-3119/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Біньковської Н.В.

при секретарі Прут Ю.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Городенківському районі до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" про стягнення заборгованості в сумі 3826,53 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Городенківському районі звернулося в суд із адміністративним позовом до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" про стягнення фінансових санкцій та пені в розмірі 3826,53 гривень.

Позовні вимоги мотивовано тим, що відповідачем, в порушення статтей 20, 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" допущено несвоєчасну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у зв”язку з чим позивачем до відповідача застосовано фінансові санкції в розмірі 1408,26 грн. та нараховано пеню в розмірі 2418,96 грн. Загальна сума несплаченої заборгованості по фінансових санкціях та пені становить 3826,53 грн..

Представник позивача в судове засідання не з”явився. 20.10.2010 року позивач на адресу суду направив клопотання про розгляд справи без його участі. Просив позов задовільнити повністю та стягнути з відповідача заборгованість по сплаті фінансових санкціях та пені в сумі 3826,53 грн.

Відповідач в судове засідання не з'явився повторно, хоча про дату, час і місце проведення судового засідання повідомлений належним чином. Наданим правом на подання заперечення проти позову не скористався.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" являється юридичною особою, яке зареєстроване 16.03.2000 року Городенківською районною державною адміністрацією і є платником страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Відповідно ст. ст. 14, 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" платниками страхових внесків до Пенсійного фонду України є роботодавці, підприємства, установи, організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або інших умовах, передбачених законодавством.

Відповідно до ст.17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відповідач, як платник страхових внесків зобов'язаний подавати звітність, нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до частини 6 статті 20 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” страхувальник зобов'язаний сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період, не пізніше, ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Частина 2 статті 106 Закону передбачає, що суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Частиною 9 статті 106 вказаного Закону України визначаються фінансові санкції, які уповноважені застосовувати виконавчі органи Пенсійного фонду до страхувальників, пункт 2 якої передбачає, що за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі: 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно; 20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно; 50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Здійснення відповідачем несвоєчасної сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є підставою для нарахування пені та штрафних санкцій у відповідності до вищевказаних норм Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а сплата нарахованих сум пені та штрафних санкцій є обов'язком відповідача.

Таким чином, суд приходить до висновку про правомірність нарахування позивачем сум недоїмки страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідача, а також до висновку, що відповідачу було відомо про наявність обов'язку погашення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, які виникли внаслідок несплати фінансових санкцій та пені.

В передбаченому законом порядку рішення №367-У від 24.07.2009 року про застосування фінансових санкцій відповідачем не оскаржувалось і нараховані суми таких санкцій, у відповідності до статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та пунктів 9, 10 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України є узгодженими.

Заборгованість відповідача зі сплати штрафних санкцій та пені в розмірі 3826,53 грн. підтверджується розрахунком суми заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов”язкове державне пенсійне страхування за період з 24.07.2009 року по 09.08.2010 року, розрахунками фінансових санкцій та пені, картками особового рахунку відповідача, рішенням №367-У від 24.07.2009 року.

Вказана заборгованість підлягає стягненню в примусовому порядку, оскільки відповідач в добровільному порядку її не сплатив.

На підтвердження позовних вимог позивачем надано необхідні докази про наявність заборгованості відповідача та вжиття заходів її стягнення.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача про стягнення з Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" заборгованості зі сплати штрафних санкцій та пені в розмірі 3826,53 грн. є обґрунтованими, а позовні вимоги таким, що підлягають до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

          Позов задовольнити повністю.

          Стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Світанок" (ідентифікаційний код 03752976) в користь управління Пенсійного фонду України в Городенківському районі заборгованість по сплаті застосованих фінансових санкцій та нарахованої пені в розмірі 3826 (три тисячі вісімсот двадцять шість) гривень 53 копійок.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

          Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                     Біньковська Н.В.

          

Постанова складена в повному обсязі 09.11.2010 року.

Дата ухвалення рішення04.11.2010
Оприлюднено12.08.2015
Номер документу48064217
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3119/10/0970

Постанова від 04.11.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Постанова від 04.11.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 06.09.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Постанова від 04.11.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні