Постанова
від 14.12.2010 по справі 2а-3934/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" грудня 2010 р. Справа № 2a-3934/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Главача І.А.

при секретарі Дущак С.М.

за участю представників сторін:

від прокуратури: не з'явився,

від позивача: ОСОБА_1,

від відповідача: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: Долинського міжрайонного прокурора в інтересах відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Долинському районі

до відповідача: Долинського районного комунального підприємства "Долинатепломережа"

про стягнення з відповідача коштів в сумі 1128,98 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

08.11.2010 року Долинський міжрайонний прокурор в інтересах відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Долинському районі Івано-Франківської області (далі - позивач) звернувся в суд із адміністративним позовом до Долинського районного комунального підприємства "Долинатепломережа" (далі - відповідач) про стягнення з відповідача коштів в сумі 1128,98 гривень.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушенні статей 45, 46 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» не сплатив в повному обсязі страхові внески на обов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві за III квартал в розмірі 1128,98 гривень.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі з підстав наведених у позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання, правом подання заперечення проти позову не скористався.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши докази, суд прийшов до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити з таких мотивів.

Судом встановлено, що відповідач зареєстрований у відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Долинському районі Івано-Франківської області як платник страхових внесків на обов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві. За 3 квартал 2010 року відповідач допустив недоїмку перед відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Долинському районі по сплаті страхових внесків в сумі 6979,01 грн.

07.05.2010 року та 27.07.2010 року Долинським міжрайонним прокурором були подані позовні заяви в інтересах відділення Фонду про стягнення обов'язкових платежів з Долинського районного комунального підприємства "Долинатепломережа" на загальну суму 5986,37 грн. (5850,03 грн. - недоїмки та 136,34 грн. - пені). Постановами Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 14.07.2010 року та 29.09.2010 року в позовах задоволено. Отже, станом на 01.10.2010 року заборгованість, яка належить до стягнення з Долинського районного комунального підприємства "Долинатепломережа" на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Долинському районі Івано-Франківської області становить 1128, 98 грн. (6979,01-5850,03=1128,98 гривень недоїмки).

Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування визначає правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві.

Страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов'язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності.

Згідно пункту 2 частини 2 статті 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Відповідно до вимог, встановлених частиною 3 статті 47 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» розміри страхових внесків страхувальників обчислюються для роботодавців - у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, на інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Згідно частини 6 статті 74 цього Закону страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом. Страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що становлять систему оподаткування. На страхові внески не поширюється податкове законодавство.

Частиною 10 статті 47 вказаного Закону передбачено, що страхувальник здійснює страховий внесок у Фонд соціального страхування від нещасних випадків у порядку і строки, які визначаються страховиком.

Порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду встановлено Інструкцією «Про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань України» затвердженою постановою Правління Фонду соціального захисту від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за №12 від 20.04.2001року.

В силу пункту 7.5 цієї Інструкції, юридичні особи - платники страхових внесків щоквартально у двох примірниках складають розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду, один примірник якої подається до робочого органу Виконавчої дирекції Фонду за місцем реєстрації страхувальника та підписуються керівником і головним бухгалтером підприємства, виконавцем та завіряється печаткою.

Пунктом 4.12. вищевказаної Інструкції зазначено, що страхові внески сплачуються юридичними особами в день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Несплачені у цей строк страхові внески вважаються відповідно до пункту 5.1 Інструкції недоїмкою та стягуються у порядку, передбаченому законодавством.

За таких обставин суд приходить до висновку, що відповідач зобов'язаний сплатити страхові внески на обов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в розмірі 1128,98 гривень. Наявність такого обов'язку у відповідача є визначальною для вирішення даного спору, крім того, даний обов'язок забезпечується статтею 67 Конституції України.

Виходячи з викладеного, суд вважає, що відповідачем страхових внесків в розмірі 1128,98 гривень не сплачено, вимоги позивача є обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Долинського районного комунального підприємства "Долинатепломережа" вул. Грушевського, 26Б, м. Долина, Івано-Франківська область, (код 32796770, р/р № 260073012894, МФО 336536) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Долинському районі заборгованість по несплачених страхових внесках в сумі 1128 (одна тисяча сто двадцять вісім) гривень 98 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: /підпис/ ОСОБА_2

Постанова складена в повному обсязі 20.12.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2010
Оприлюднено13.08.2015
Номер документу48066360
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3934/10/0970

Постанова від 14.12.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Постанова від 14.12.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 09.11.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні