Ухвала
від 06.08.2015 по справі 761/22273/15-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/22273/15-к

Провадження № 1-кс/761/10465/2015

У Х В А Л А

Іменем України

06 серпня 2015 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого з ОВС 4 відділу слідчого управління кримінальних розслідувань Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №32015000000000147 від 30.07.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий з ОВС 4 відділу слідчого управління кримінальних розслідувань Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку в будівлі торгівельно розважального центру «Аврора» (магазин Yabloki), розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр. Леніна, 83/85, яка належить на правах приватної власності ТОВ «Аврора Девелопмент» (код ЄДРПОУ 34563916), з метою виявлення та вилучення неофіційної (ввезеної поза митним контролем) та контрафактної продукції торгівельної марки Apple Inc., первинної фінансово господарської документації щодо придбання та реалізації продукції торгівельної марки Apple Inc., а також комп`ютерної техніки, ноутбуків, електронних носіїв інформації, на яких виготовлено і збережено вищевказані документи в електронному вигляді, чорнових записів, у яких міститься інформація про фактичних власників та відправників продукції торгівельної марки Apple Inc., касових чеків, платіжних доручень, банківських виписок та інших документів, які мають доказову базу у кримінальному провадженні, а також грошових коштів, отриманих внаслідок протиправної діяльності.

Клопотання мотивоване тим, що слідчим управлінням кримінальних розслідувань Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32015000000000147 про вчинення кримінального правопорушення, відомості про яке

31 липня 2015 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

Як зазначає слідчий в клопотанні, підставою внесення відомостей до Державного реєстру досудових розслідувань стало повідомлення Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське агентство авторських прав» (код ЄДРПОУ 26547262) №20/07-15/1 від 20.07.2015 (вх. ДФС 21984/6 від 20.07.2015), яка представляє інтереси торгівельної марки Apple Inc.(США, Каліфорнія).

Згідно вказаного повідомлення та матеріалів доданих до нього встановлено, що ряд невстановлених суб`єктів господарювання, здійснює імпорт продукції торгівельної марки Apple на митну територію України з порушеннями норм податкового та митного законодавства, а також з порушеннями прав інтелектуальної власності, яку в подальшому реалізовують через магазин інтернет мережі www.yabloki.ua та неспеціалізовані магазини роздрібної торгівлі Yabloki, розташовані на території України, без відповідних документів (фіскальних чеків, сертифікатів, тощо) та без сплати відповідних податків, що призводить до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Крім цього, згідно вищевказаного повідомлення встановлено, що є вичерпаний перелік компаній, які володіють виключним правом здійснювати імпорт продукції компанії Apple на митну територію України, а саме:

ТОВ «ASBIS Україна» та ПП «Матрікс Про». Будь які інші українські підприємства не мають повноважень на здійснення імпорту та дистрибуції продукції торгівельної марки Apple, компанією Apple Inc.

04.08.2015 року допитаний у якості свідка ОСОБА_4 , (представник компанії Apple Inc., діючий на підставі довіреності від 20.02.2015 року) повідомив, що є уповноваженим представником компанії Apple Inc. з питань захисту прав інтелектуальної власності на території України.

Згідно вказаної довіреності ОСОБА_4 уповноважено на представництво інтересів компанії Apple в підприємствах, установах і організаціях незалежно від форми власності, митних органах всіх рівнів, в тому числі, але не обмежуючись, при проведенні митного розслідування та у здійсненні будь яких та/або всіх митних процедур; в судових органах загальної юрисдикції, органах слідства, державних адміністраціях, інших державних органах України; моніторинг та виявлення сайтів системи загального доступу мережі інтернет, на яких незаконно розміщуються логотипи, знаки для товарів та послуг, зображення, що належать компанії Apple, а також через які здійснюється реалізація продукції торгівельної марки Apple.

На підставі вищевказаних обов`язків, покладених компанією Apple Inc. на Всеукраїнську громадську організацію «Всеукраїнське агентство авторських прав» (код ЄДРПОУ 26547262) у тому числі на громадянина ОСОБА_4 , проведено ряд досліджень українського ринку по реалізації продукції торгівельної марки Apple на території України, згідно яких встановлено, що протягом поточного року компанія Apple Inc. офіційно імпортувала в Україну близько 14 тис. мобільних телефонів iPhone. Ця продукція була ввезена уповноваженими імпортерами у повній відповідності до чинних митних правил та зі сплатою податків і митних зборів, як це передбачено законодавством України.

В клопотанні слідчий зазначає, що компанії Apple Inc. стало відомо з відкритих джерел та інтернет мережі, що станом на сьогоднішній день на ринку України присутня велика кількість неофіційних (імпортованих поза митним контролем) мобільних телефонів iPhone та іншої продукції компанії Apple Inc. Вказані мобільні телефони iPhone та інша продукція компанії Apple Inc. ввезена на територію Україну не уповноваженими імпортерами та без сплати належних податків та митних зборів. Більше того, значна частина цієї продукції взагалі не призначена для імпорту та продажу на території Україні. Згідно з попередніми розрахунками, частка «сірих» мобільних телефонів iPhone та іншої продукції торгівельної марки Apple Inc. на українському ринку становить 95%.

Одним з найбільших продавців «сірої» продукції компанії Apple Inc. на території України в повідомленні про злочин Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське агентство авторських прав» (код ЄДРПОУ 26547262) є магазин інтернет мережі www.yabloki.ua, який включає в себе магазин роздрібної торгівлі, розташований за адресою: м. Запоріжжя, пр. Леніна, 83/85.

На підставі отриманої інформації, в порядку ст. 40 КПК України направлено доручення щодо підтвердження або спростування інформації, зазначеної в повідомленні про злочин Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське агентство авторських прав» (код ЄДРПОУ 26547262).

Відповідно до рапорту, що міститься в матеріалах клопотання, який надійшов від Головного оперативного управління ДФС України, інформацію Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське агентство авторських прав» (код ЄДРПОУ 26547262) підтверджено у повному обсязі, із застосуванням фотофіксації.

Згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 41552078 від 31.07.2015, будівля торгівельно розважального центру «Аврора», розташована за адресою: м. Запоріжжя, пр. Леніна, 83/85, належить на праві приватної власності ТОВ «Аврора Девелопмент» (код ЄДРПОУ 34563916).

Слідчим зазначено, що на даний час є всі підстави стверджувати, що в будівлі торгівельно розважального центру «Аврора», розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр. Леніна, 83/85, знаходяться неофіційна (ввезена поза митним контролем) та контрафактна продукція торгівельної марки Apple Inc., первинна фінансова господарська документація щодо придбання та реалізація продукції торгівельної марки Apple Inc., а також комп`ютерна техніка, ноутбуки, електронні носії інформації на яких виготовлено і збережено вищевказані документи в електронному вигляді, чорнові записи, у яких міститься інформація про фактичних власників та відправників продукції торгівельної марки Apple Inc. та інші документи, які мають доказову базу у кримінальному проваджені.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, який підтримав клопотання та просив його задовольнити, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання є таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до положень, ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Крім того, стаття 160 КПК України передбачає отримання доступу до речей та документів, шляхом отримання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів. Наслідком невиконання такої ухвали є можливість звернення із клопотанням про проведення обшуку.

У клопотанні та доданих до нього матеріалів не міститься даних про звернення слідчого до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до документів, предметів, речей, зазначених в клопотанні, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні. Не міститься в матеріалах клопотання і відомостей про невиконання такої ухвали.

Також відсутні достатні підстави вважати, що вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ст.212 КК України, яке передбачає відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів).

Представлені слідчим в клопотанні матеріали, на підставі яких він просить дати дозвіл на проведення обшуку, а саме: повідомлення Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське агентство авторських прав» №20/07-15/1 від 20.07.2015 року, рапорт ст. оперуповноваженого з ОВС УОБЕЗ ГОУ ДФС України на виконання доручення слідчого про проведення слідчих (розшукових ) дій, протоколу допиту свідка ОСОБА_4 , який є представником ВГО «Всеукраїнське агентство авторських прав», не містять переконливих достатніх даних, щодо вчинення кримінального правопорушення,передбаченого ст. 212 КК України, та є недостатніми для дачі дозволу на проведення обшуку.

За таких обставин у задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС 4 відділу слідчого управління кримінальних розслідувань Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку в будівлі торгівельно розважального центру «Аврора» (магазин Yabloki), розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр. Леніна, 83/85, яка належить на правах приватної власності ТОВ «Аврора Девелопмент» слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС 4 відділу слідчого управління кримінальних розслідувань Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку в будівлі торгівельно розважального центру «Аврора» (магазин Yabloki), розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр. Леніна, 83/85, яка належить на правах приватної власності ТОВ «Аврора Девелопмент» (код ЄДРПОУ 34563916),при проведенні досудового розслідування по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015000000000147 від 31 липня 2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.08.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу48109260
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/22273/15-к

Ухвала від 06.08.2015

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні